Τρίτη 18 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Πάλι διχασμένος ο αραβικός κόσμος

ΚΑΪΡΟ.--

Χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύνοδος των χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, καθώς οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 22 αραβικών κρατών δεν κατάφεραν, πέρα από ένα γενικόλογο ανακοινωθέν, να συγκεράσουν τις διαφωνίες τους σχετικά με τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στη σχεδιαζόμενη επίθεση κατά του Ιράκ. Ενδεικτικότερο, ίσως, στοιχείο των μεγάλων διαφωνιών των συμμετεχόντων, ήταν η αδυναμία τους να ορίσουν ακριβή ημερομηνία και ατζέντα θεμάτων για την προτεινόμενη, από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Σύνοδο Κορυφής των αραβικών χωρών.

«Είναι απαραίτητο για τις αραβικές χώρες να αρνηθούν οποιουδήποτε είδους υποστήριξη σε μια στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράκ», αναφέρουν στο τελικό τους ανακοινωθέν οι μόνιμοι εκπρόσωποι των 22 χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου, που συνεδρίασαν εκτάκτως το Σαββατοκύριακο. Επίσης, αναφέρουν ότι «οι αραβικές χώρες δε θα προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια ή διευκόλυνση σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση απειλήσει την ασφάλεια του Ιράκ και την εδαφική ακεραιότητά του», ενώ καταλήγουν ότι η απειλή «εναντίον της εθνικής ασφάλειας του Ιράκ θα είναι απειλή εναντίον της εθνικής ασφάλειας όλων των αραβικών χωρών».

Παρ' όλα αυτά, στο τελικό ανακοινωθέν δε γίνεται καμία συγκεκριμένη αναφορά στις ΗΠΑ και στη σχεδιαζόμενη, από αυτές, επίθεση κατά του Ιράκ, μετά από την έντονη αντίσταση που προέβαλαν αραβικές χώρες, όπως το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν ή το Κατάρ, οι οποίες έχουν, ήδη, συναινέσει στην παροχή διευκολύνσεων στον αμερικανικό στρατό. Επίσης, σφοδρές ήταν οι αντιπαραθέσεις για το σε ποιο από τα δύο μέρη της κρίσης, τις ΗΠΑ ή το Ιράκ, θα πρέπει να επικεντρωθούν οι πιέσεις για περισσότερες υποχωρήσεις, άρα και για το ποιος φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κρίση.

Το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ, «Αλ Τζαζίρα», χαρακτήρισε τη σύνοδο «τεράστια αποτυχία» και εκτίμησε ότι το ρόλο του πρωταγωνιστή διαδραμάτισε η Συρία, η οποία, με ελάχιστες αλλαγές, κατάφερε να «περάσει» τη δική της πρόταση στο τελικό ανακοινωθέν. Εντούτοις, Σύριοι διπλωμάτες παραδέχονταν ότι, για μια ακόμη φορά, πρωταγωνιστής της συνόδου ήταν ο διχασμός του αραβικού κόσμου και υποστήριζαν ότι «αν δεν υπερκεραστούν οι υπάρχουσες διαφορές, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής, γιατί θα αποτύχει και αυτό θα σηματοδοτήσει μια καταστροφή για ολόκληρο το αραβικό έθνος την παρούσα κρίσιμη περίοδο».

Η αιγυπτιακή ηγεσία, πάντως, επιμένει στην πρότασή της για πραγματοποίηση Συνόδου Κορυφής, στις 27 - 28 του Φλεβάρη, στο θέρετρο Σαρμ ελ Σέικ της Αιγύπτου. Ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος και δήλωνε ότι οι προσπάθειες για τη Σύνοδο Κορυφής θα συνεχιστούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ