Τρίτη 18 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Να απαγορευτούν τώρα τα όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα, σε σχετική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο

Τη διαμαρτυρία τους για τη χλιαρή αντιμετώπιση εκ μέρους της ΕΕ του διαρκούς ραδιενεργού εγκλήματος, που συνεχίζει να τελείται από τη χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου, εξέφρασαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, κατά τη συζήτηση ψηφίσματος που αναφερόταν στα «επιβλαβή αποτελέσματα από μη εκραγέντες εκρηκτικούς μηχανισμούς (νάρκες κατά προσωπικού και βόμβες διασποράς) και όπλα που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο». Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας ανέφερε τα εξής:

«Δύο χρόνια μετά το σάλο που ξεσηκώθηκε λόγω των πολυάριθμων - ακόμη και θανατηφόρων - κρουσμάτων που οφείλονται στη χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου από ΗΠΑ και NATO στον Κόλπο και στη Γιουγκοσλαβία, η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί. Αντίθετα, υπάρχει άμεσα κίνδυνος να ξαναχρησιμοποιηθούν τέτοια, ή και ακόμη πιο επικίνδυνα όπλα στον επικείμενο πόλεμο εναντίον του Ιράκ, όπου, ήδη, είναι πολλά τα κρούσματα τερατογεννήσεων, παιδικής λευχαιμίας και άλλων καρκίνων.

Στην Ελλάδα, επίσης, υπάρχουν στρατιωτικοί που έχουν προσβληθεί, πάσχουν από διάφορους τύπους καρκίνων και νοσηλεύονται με μυστικότητα. Τέτοια όπλα βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Η κυβέρνηση, αφού ψευδώς αρχικά αρνήθηκε την κατοχή τέτοιων όπλων από τις ένοπλες δυνάμεις, στη συνέχεια επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα του προβλήματος. Είναι σωστή η πρόσφατη καταγγελία της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της Πυρηνικής Απειλής: "Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν μικρό πυρηνικό πόλεμο, που ήδη έχει μολύνει ανεπίστρεπτα τη Βαλκανική".

Η περιβόητη διεθνής κοινότητα, παρά την πολυπραγμοσύνη της στη δημιουργία τρομονόμων και Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης, δεν έχει κάνει τίποτα για την απαγόρευση των όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Το σχετικό Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, παρά τα θετικά του, δεν τάσσεται καθαρά υπέρ της πλήρους απαγόρευσης, αλλά ζητά, απλώς, αναστολή χρήσης και παραπέμπει το θέμα σε περαιτέρω μελέτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ