Τρίτη 18 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Οργιώδες παρασκήνιο

Ενα νέο ψήφισμα, που θα καταφέρει να εξουδετερώσει τις αντιρρήσεις των «διαφωνούντων», απεργάζονται πυρετωδώς ΗΠΑ-Βρετανία, που πιέζουν ασφυκτικά απειλώντας και με μονομερές πλήγμα

Ολα πανέτοιμα στον Κόλπο

Associated Press

Ολα πανέτοιμα στον Κόλπο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΠΑΡΙΣΙ-ΜΟΣΧΑ- ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πυρετώδεις είναι οι διπλωματικές διαβουλεύσεις εντός και πέριξ του Συμβουλίου Ασφαλείας ενόψει της σημερινής νέας συνεδρίασής του μετά από την επίσημη δεύτερη ενημέρωση των επικεφαλής των σωμάτων ελέγχου του ιρακινού οπλοστασίου. Οι διαφωνίες που καταγράφηκαν σαφώς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Παρασκευής, κυρίως ανάμεσα στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχουν οδηγήσει σε σειρά ελιγμών και τις δύο «πλευρές», με τις Γαλλία-Γερμανία και Ρωσία να επιμένουν ότι δε χρειάζεται δεύτερο ψήφισμα και δε δικαιολογείται τώρα η χρήση βίας, και τις ΗΠΑ-Βρετανία να αναζητούν τρόπους ξεπεράσματος των διαφωνιών.

«Οι ΗΠΑ εργάζονται για ένα δεύτερο ψήφισμα που θα γνωμοδοτεί υπέρ της χρήσης βίας», δήλωσε απερίφραστα η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Μπους, Κοντολίζα Ράις. Η Ράις δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια και την ανυπομονησία των ΗΠΑ και δε δίστασε να εξαπολύσει επίθεση και κατά των επικεφαλής των σωμάτων ελέγχου του ιρακινού οπλοστασίου. Για την έκθεση Μπλιξ υποστήριξε ότι «δίνει το δικαίωμα της αμφιβολίας στην ιρακινή ηγεσία και αυτό δεν το δικαιούται». Στηλίτευσε, επίσης, το Συμβούλιο Ασφαλείας, τονίζοντας ότι «δυστυχώς γράφει ιστορία με την ανικανότητά του να αντιδράσει» και κατέληξε ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό για πολύ ακόμη. Αρκετά πια!».

Προς την υιοθέτηση μιας νέας απόφασης προσανατολίζεται και η Βρετανία. Ο ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, εκτίμησε ότι «σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι επείγον να αφοπλιστεί το Ιράκ», και συμπλήρωσε πως «δεν υπάρχει μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας που να μη συμφωνεί ότι το Ιράκ δεν έχει συμμορφωθεί». Ο Στρο, πάντως, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι «είναι δύσκολο για μια χώρα να πάει σε πόλεμο με την κοινή γνώμη εναντίον της», αναφερόμενος στην ογκώδη αντιπολεμική διαδήλωση στο Λονδίνο, αν και κατέληξε ότι «στην πορεία η πλειοψηφία θα υποστηρίξει την κυβερνητική επιλογή».

Ο Γάλλος Πρόεδρος, πάντως, σε συνέντευξή του στο «Τάιμ», δηλώνει ότι «ο αφοπλισμός του Ιράκ είναι κοινός στόχος, και το καλύτερο θα ήταν να εξαφανιστεί ο Σαντάμ Χουσεΐν. Αυτό μπορεί να γίνει με διπλωματικά μέσα». Ο Σιράκ επαναλαμβάνει ότι δε θεωρεί απαραίτητο ένα νέο ψήφισμα και σε περίπτωση που αυτό παρουσιαστεί και γνωμοδοτεί υπέρ της στρατιωτικής δράσης, η Γαλλία θα αναγκαστεί να αντιταχθεί.

Δυνατότητες διπλωματικής επίλυσης «βλέπει» και η Μόσχα. Ο ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανόφ, επανέλαβε ότι δεν έχουν εξαντληθεί όλα τα διπλωματικά μέσα, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος συνομίλησε με τον Γάλλο ομόλογό του, με τον οποίο επαναβεβαίωσαν την πεποίθησή τους ότι οι δυνατότητες του ψηφίσματος 1441 δεν έχουν εξαντληθεί. Ο Ιβανόφ υπογράμμιζε ότι η Ρωσία «θα δεχτεί νέο ψήφισμα αν διευκολύνει τις επιθεωρήσεις».

Εντονο παρασκήνιο και σενάρια

Ενόψει της σημερινής συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι επιθεωρητές συνέχισαν κανονικά τους ελέγχους τους, ενώ ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμαντ αλ Μπαραντέι, δήλωνε ότι «δεν είναι δυνατόν οι επιθεωρήσεις να συνεχιστούν επ' αόριστον». Πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, Αμερικανοί και Βρετανοί προσπαθούν να εκπονήσουν τέτοιο ψήφισμα που θα εκμαιεύσει τη συμφωνία των «διαφωνούντων».

Σύμφωνα με διπλωματικές διαρροές, ο Βρετανός πρωθυπουργός πρότεινε τη σύνταξη ενός ψηφίσματος όπου θα απαριθμούνται τα σημεία στα οποία δεν έχει συμμορφωθεί το Ιράκ και θα ζητά από τη Βαγδάτη συγκεκριμένες απαντήσεις εντός 2 εβδομάδων, απειλώντας τη με αυτόματη ανάληψη δράσης. Ο Μπλερ, μπροστά στην οργή της βρετανικής κοινής γνώμης, διαρρέει ότι θα αποδεχτεί «μονομερή δράση» μόνον εάν υπάρξει αρνητική έκθεση των επιθεωρητών ή εάν εμποδιστεί «παραλόγως» μια απόφαση στρατιωτικής δράσης από άλλα μέλη του Συμβουλίου.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Μπους συνομιλούσε τηλεφωνικά με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο, ο οποίος, μετά, δήλωνε ότι τάσσεται υπέρ διπλωματικής λύσης και ότι «δε θα εξαπολυθεί επίθεση εναντίον αραβικής χώρας από το σαουδαραβικό έδαφος». Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, μιλούσε με βεβαιότητα για αμερικανική επίθεση «το αργότερο αρχές Μάρτη», η οποία θα είναι «σύντομη, μαζική και συντριπτική».

Οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», επικαλούμενοι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, υποστήριζαν ότι η ιρακινή ηγεσία έχει σχεδιάσει να ανατινάξει δρόμους, γέφυρες και φράγματα, έτσι ώστε να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή και να αναγκάσει τους Αμερικανούς να υποχωρήσουν. Παραλλήλως, άλλοι αναλυτές εκτιμούσαν ότι τα σχέδια του Σαντάμ να παρασύρει τα αμερικανικά στρατεύματα σε μάχες εντός κατοικημένων περιοχών «θα αποτύχουν γιατί δε θα τον υποστηρίξουν οι Ιρακινοί».

Προς το παρόν, το μόνο βέβαιο είναι ότι το Κουβέιτ, του οποίου διπλωμάτης δήλωνε ότι «μόνο θαύμα θα αποτρέψει τον πόλεμο», ανακοίνωσε ότι κλείνει τα σύνορά του με το Ιράκ μέχρι τα τέλη της βδομάδας «για λόγους ασφαλείας». Επίσης, αμερικανο-βρετανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν για 7η φορά, μέσα σε 10 μέρες, χτες, θέσεις της ιρακινής αεράμυνας στη ζώνη «απαγόρευσης πτήσεων στο Νότιο Ιράκ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιμονή Μπους στη λογική του αναπόφευκτου (2002-09-14 00:00:00.0)
Σε συζήτηση το μέλλον του προγράμματος «Πετρέλαιο έναντι τροφίμων» (2000-12-06 00:00:00.0)
Πιέζουν οι ΗΠΑ, εντείνεται η διπλωματία (1998-02-03 00:00:00.0)
Επιμένουν στη "στρατιωτική οδό" οι ΗΠΑ (1998-02-01 00:00:00.0)
Διπλωματικός αγώνας δρόμου (1998-01-29 00:00:00.0)
Προσπάθειες κλιμάκωσης της έντασης από την Ουάσιγκτον (1998-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ