Τετάρτη 19 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
Στο ΕΣΡ το «μαύρο» τηλεοπτικό Σάββατο

Τα στοιχεία για το μετοχολόγιο των τηλεοπτικών σταθμών σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

Το θέμα της μη προβολής των μεγάλων διαδηλώσεων ενάντια στον πόλεμο από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς το περασμένο Σάββατο, τέθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Ηταν η μέρα, που οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί αναλώθηκαν στα βήματα του τέως, δείχνοντας την απαξία τους στα ειρηνικά συλλαλητήρια, στον κόσμο που διαδήλωνε κατά του πολέμου. Το ΕΣΡ θεωρεί πως το σημαντικό αυτό γεγονός που ήταν, όπως είπε χθες ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης, το γεγονός εκείνης της μέρας, αφού συμμετείχε όλος ο κόσμος, έπρεπε να προβληθεί από τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Το ΕΣΡ θα ερευνήσει, εάν συντρέχει λόγος για έναρξη κυρωτικής διαδικασίας. Ο Ιωάννης Λασκαρίδης σημείωσε ότι η ιεράρχηση των ειδήσεων προβλέπεται στο νέο ΠΔ για τις ειδησεογραφικές εκπομπές, το οποίο βρίσκεται ακόμη στο ΣτΕ. Το ΕΣΡ, χθες, ανέθεσε σε νομικό του Συμβουλίου να εξετάσει εάν τα όσα συνέβησαν μέσα από τα δελτία ειδήσεων των ιδιωτικών καναλιών μπορούν να υπαχθούν «σε κανόνα δικαίου», προκειμένου να γίνει έναρξη κυρωτικής διαδικασίας.

Το ΕΣΡ επέβαλε χθες πρόστιμο 100.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER για την εκπομπή «Το ζευγάρι της χρονιάς». Η «μικρή» αυτή ποινή επιβλήθηκε, γιατί ο εκπρόσωπος του τηλεοπτικού σταθμού δήλωσε στο ΕΣΡ πως η εν λόγω εκπομπή κόβεται. Θέμα το ΕΣΡ θέτει και για την εκπομπή του MEGA «Αυτόπτης μάρτυρας».

Η διαφάνεια ήταν στο επίκεντρο της χτεσινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Ως γνωστό, σήμερα ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης και ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Δημήτρης Χαραλάμπης θα παρευρεθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προκειμένου να δώσουν περισσότερα στοιχεία για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας. Και ο πρόεδρος του ΕΣΡ, αλλά και ο αντιπρόεδρος διευκρίνισαν ότι ο έλεγχος πρέπει να φθάσει μέχρι φυσικού προσώπου. Την περασμένη βδομάδα, ο πρόεδρος του ΕΣΡ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είχε μιλήσει για «ασάφεια» στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, ενώ τα στοιχεία που είχε δώσει ήταν ελλιπή, από τη στιγμή που ως μέτοχοι εμφανίζονταν στους περισσότερους τηλεοπτικούς σταθμούς διάφορες εταιρίες.

Ηδη, θέμα έχει δημιουργηθεί με επιστολή του Γ. Κουρή προς το ΕΣΡ, σύμφωνα με την οποία είχε γίνει για τον τηλεοπτικό σταθμό ALTER συμφωνία ν' αγοραστούν μετοχές από τους κυρίους Αθανασάκη και Βαλσαμίδη. Ο Γ. Κουρής ισχυρίζεται ότι και οι δύο έχουν σχέσεις με εταιρίες του Δημοσίου και ότι στο μετοχικό κεφάλαιο του ALTER έχουν βάλει ως μετόχους τις συζύγους τους. Το ΕΣΡ έχει καλέσει τον Γ. Κουρή στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης, προκειμένου να φέρει σχετικά στοιχεία για όσα καταγγέλλει.

Θέμα όμως, όπως φαίνεται, τίθεται από μέλη του ΕΣΡ, σύμφωνα με πληροφορίες, για την αντισυνταγματικότητα του νόμου για το «βασικό μέτοχο». Οι θέσεις αυτές προκάλεσαν και παραιτήσεις από το Κλιμάκιο Διαφάνειας του ΕΣΡ.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Δημήτρης Χαραλάμπης χθες ισχυρίστηκε ότι γίνεται έλεγχος σε βάθος για τα πιστοποιητικά διαφάνειας που εκδίδονται, τονίζοντας και ενόψει του ελέγχου για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών πως το ΕΣΡ δε θα επιτρέψει να υπάρξει «μαύρο κουτί» στις αιτήσεις. Το μέλος του Κλιμακίου Διαφάνειας Ρ. Μορώνης ζήτησε με υπόμνημά του την καλύτερη στελέχωση του τμήματος, καθώς και την ανάγκη να γίνονται τρεις συνεδριάσεις του Κλιμακίου κάθε βδομάδα. Τα στοιχεία, πάντως, που έχει στη διάθεσή του το ΕΣΡ με ονομαστικοποίηση των μετοχών των εταιριών θα δοθούν σήμερα στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής. Το ΕΣΡ και με δεύτερο έγγραφό του στις 17 Φεβρουαρίου ζήτησε συμπληρωματικά στοιχεία από ορισμένους τηλεοπτικούς σταθμούς, τα οποία θα πρέπει να προσκομιστούν μέσα σε πέντε μέρες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εναρξη κυρωτικής διαδικασίας για την πολυφωνία (2004-05-19 00:00:00.0)
«Ανοιγοκλείνουν» οι φάκελοι (2003-05-15 00:00:00.0)
Αναζητώντας τη... διαπλοκή (2003-05-07 00:00:00.0)
Εξουσιοδότηση για διακοπή προγράμματος (2003-04-16 00:00:00.0)
Προετοιμασία χωρίς... διάταγμα (2002-11-20 00:00:00.0)
«Πυροτεχνήματα» με ανταλλαγές απόψεων (2002-09-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ