Τετάρτη 19 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αύριο η ημερίδα για την Ενέργεια

Στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» στις 3.30 μ.μ.

Η ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνει αύριο, Πέμπτη 20 του Φλεβάρη, ημερίδα με θέμα: «Οι εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας. Η πρόταση του ΚΚΕ στον αντίποδα της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Η ημερίδα θα γίνει στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», από τις 15.30 μέχρι τις 20.30.

Για τους στόχους της ημερίδας μιλήσαμε με την Ελένη Μπέλλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του Κόμματος, η οποία μας είπε τα εξής:

«Επιδιώκουμε τη συνόψιση των εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα της ελληνικής οικονομίας κατά τη δεκαετία του 1990, την ανάδειξη των κινήτρων, των προϋποθέσεων και των παραγόντων, από τους οποίους καθορίζονται διαφορετικές δυνατότητες και προοπτικές ενεργειακής πολιτικής στην Ελλάδα.

Είναι γεγονός ότι διανύουμε περίοδο προώθησης των απαιτούμενων αναδιαρθρώσεων για την απελευθέρωση του ενεργειακού τομέα της Ελλάδας και την ενσωμάτωσή του στην ευρωενωσιακή ενεργειακή αγορά. Το ενεργειακό πρόβλημα στην Ελλάδα παρουσιάζει μεγαλύτερη οξύτητα συγκριτικά με το σύνολο της ΕΕ από την άποψη της ανάγκης περιορισμού της ενεργειακής εξάρτησης από εισαγόμενες πρωτογενείς μορφές ενέργειας και κατά δεύτερο λόγο από εισαγόμενες τελικές μορφές ενέργειας. Ακόμη, είναι αναμφισβήτητη η παραδοχή ότι η ενεργειακή ανάπτυξη αντανακλά τη γενικότερη οικονομική ανάπτυξη μιας κοινωνίας, το υπόβαθρο της βιομηχανικής της ανάπτυξης, της παραγωγικής δυναμικότητάς της, των όρων με τους οποίους συμμετέχει σε μια περιφερειακή ή διεθνή αγορά εμπορευμάτων.

Το ΚΚΕ, για τον προσδιορισμό της ενεργειακής πολιτικής συνδέει τα θέματα του σχεδιασμού, της επιλογής τεχνολογιών συμβατών με κοινωνικά κριτήρια, όπως η ασφάλεια των εργαζομένων, οι συνθήκες διαβίωσης στους οικιστικούς χώρους, η μακροπρόθεσμη προστασία του περιβάλλοντος, η εγχώρια ενεργειακή επάρκεια σε πρωτογενείς και τελικές μορφές ενέργειας, η εξασφάλιση ενός ανώτερου επιπέδου λαϊκής ενεργειακής κατανάλωσης απ' άκρου εις άκρον της επικράτειας και με οποιεσδήποτε εποχιακές και κλιματολογικές συνθήκες. Μια τέτοια σύνδεση προϋποθέτει ενεργειακή πολιτική ενταγμένη στα κίνητρα, στους άξονες και στις προϋποθέσεις της Λαϊκής Οικονομίας.

Σήμερα οι στόχοι μιας ενεργειακής πολιτικής συνιστώσας της Λαϊκής Οικονομίας μπορούν να αποτελέσουν αιτήματα μιας ευρύτερης λαϊκής συσπείρωσης και πάλης: Για αποκλειστικά ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας που συγκεντρώνει όλες τις πρωτογενείς μορφές, τα μέσα παραγωγής και διανομής όλων των τελικών μορφών ενέργειας. Σχεδιάζει την αξιοποίησή τους με βάση το σύνολο των κοινωνικών κριτηρίων. Εξασφαλίζει φθηνή και επαρκή ενέργεια για την παραγωγή, βιομηχανική-βιοτεχνική-αγροτική, τα μέσα μεταφοράς, τις δημόσιες υπηρεσίες και την οικιακή κατανάλωση. Διασφαλίζει συνθήκες εργασίας 7ωρης-5ήμερης-35ωρης εβδομαδιαίας απασχόλησης στους εργαζόμενους του τομέα, γενική ασφάλεια και περιβαλλοντική προστασία».

Το πρόγραμμα της ημερίδας

Οι εργασίες της ημερίδας θα ξεκινήσουν με εισηγητική ομιλία στο θέμα από τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Την εισήγηση θα παρουσιάσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα χαιρετίσει ο Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, πρύτανης του ΕΜΠ. Στη συνέχεια θα μιλήσουν οι Μανώλης Δασκαλάκης, μέλος της ΠΓ του ΔΗΚΚΙ, και εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Ανανέωσης.

Οι εργασίες θα συνεχιστούν με παρεμβάσεις, του βουλευτή Τάσου Μαντέλη, προέδρου του ELFORES, με θέμα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, τέως πρύτανη Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με θέμα «Ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών», του Δημήτρη Παπούλια, προέδρου της ΔΕΗ ΑΕ, με θέμα «Η ΔΕΗ σήμερα, αύριο», του Αιμίλιου Μπούσιου, τέως βοηθού γενικού διευθυντή της ΔΕΗ, με θέμα «Ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας».

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι εξής θεματικές παρεμβάσεις:

«Για την κυβερνητική πολιτική στον τομέα του πετρελαίου», από τον Αθ. Καραχάλιο, διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛ.ΠΕ.

«Για το ρόλο της ΔΕΠΑ στην εποχή της απελευθέρωσης», από τον Α. Βακιρλή, διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ.

«Η έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου στην Ελλάδα», από τον Απ. Γούλα, καθηγητή του ΑΠΘ.

«Οι θέσεις του σωματείου των ΕΛ.ΠΕ για το μέλλον του πετρελαϊκού τομέα», από τον Νίκο Ορφανό, πρόεδρο Σωματείου Εργαζομένων ΕΛ.ΠΕ.

«Οι θέσεις της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών», από τον Αγγ. Τούντα, μέλος διοίκησης Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας.

«Το εργατικό κίνημα μπροστά στην αναδιάρθρωση του τομέα πετρελαίου στην Ελλάδα», από τον Μανώλη Περάκη, μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΠΔΧΒ.

«Η αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας και η επίδραση της απελευθέρωσης», από τον Νίκο Μπατιστάτο, ηλεκτρολόγο-μηχανολόγο, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ.

«Οι θέσεις του Συλλόγου Διπλ. Μηχανικών της ΔΕΗ για την ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα», από τον Γιάννη Τσαρούχα, πρόεδρο ΣΔΜ/ΔΕΗ.

«Το εργατικό κίνημα μπροστά στην αναδιάρθρωση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας», από τον Ηλία Σταμέλο, μέλος της ΕΕ της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

«Οι θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος της ΔΕΗ», από τον Αν. Πέτρου, ταμία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, πρόεδρο Πτυχιούχων Μηχανικών ΔΕΗ.

«Για τις συνθήκες εργασίας - Υγιεινή και Ασφάλεια», από τον Δρ. Χρήστο Χατζή, ιατρό εργασίας, συνεργάτη του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Η ενέργεια στη γεωργία», από τον Σπύρο Κυρίτση, καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

«Το εργατικό κίνημα μπροστά στη σύνοδο των αρμόδιων κοινοτικών υπουργών, στις 22/2/2003», από τον Δήμο Κουμπούρη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα γίνουν επίσης ομιλίες από εκπροσώπους του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση ενάντια στην απελευθέρωση της Ενέργειας (2008-02-26 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-02-07 00:00:00.0)
Τομέας ενέργειας ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ σε όφελος των λαϊκών αναγκών (2008-02-07 00:00:00.0)
Να παραμείνει εθνικό καύσιμο ο λιγνίτης (2007-11-06 00:00:00.0)
Ενας ο υποψήφιος μνηστήρας (2003-09-30 00:00:00.0)
Μοχλός για την ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα (2001-11-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ