Τετάρτη 19 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο διπλός πόλεμος του ιμπεριαλισμού

Μαρτυρίες Ελλήνων δημοσιογράφων για το βρώμικο πόλεμο κατά της πληροφόρησης των λαών

Το βροντερό ΟΧΙ του ελληνικού λαού ενάντια στον αμερικανικό και ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό και στον νέο όλεθρο που επιφυλάσσουν στον ιρακινό λαό, ήρθε να υπογραμμίσει το βιβλίο «Οι ειδήσεις του πολέμου και ο πόλεμος κατά της είδησης», το οποίο παρουσίασαν χτες στην ΕΣΗΕΑ το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και οι εκδόσεις «Λιβάνη». Οι δημιουργοί του εξαιρετικά επίκαιρου βιβλίου, που αναδεικνύει τη φρίκη των ιμπεριαλιστικών πολέμων και το βρώμικο πόλεμο εναντίον της πληροφόρησης, είναι Ελληνες: Είκοσι δημοσιογράφοι - πολεμικοί ανταποκριτές σε διάφορους πολέμους, επτά φωτορεπόρτερς και δεκαεννέα σκιτσογράφοι των ημερήσιων αθηναϊκών εφημερίδων. Την επιμέλεια του βιβλίου υπογράφει η δημοσιογράφος Βαγγελιώ Βογιατζή, ενώ την εισαγωγή η Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου, η οποία καταδικάζει όχι μόνο τους πολέμους αλλά και την «ατελή, ανακριβή, μονόπλευρη πληροφόρηση», τη «συγκάλυψη εγκλημάτων» από τα «αλλοδαπά ΜΜΕ» για τις επεμβάσεις λ.χ. στο Αφγανιστάν, στη Γιουγκοσλαβία, στην Παλαιστίνη.

«Παρουσιαστές» του βιβλίου, κατά σειρά, ήταν οι βουλευτές Γεράσιμος Αρσένης (ΠΑΣΟΚ), Μαριέττα Γιαννάκου (ΝΔ), Γιώργος Χουρμουζιάδης (ΚΚΕ), Νίκος Κωνσταντόπουλος (Πρόεδρος του ΣΥΝ), ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, ο προεδρεύων στην ΕΣΗΕΑ, Πάνος Σόμπολος και ο πρόεδρος της Ενωσης Ξένων Ανταποκριτών, Βαγγέλης Αντώναρος. Χαιρετισμό από μέρους της Α. Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου έκανε ο Ευάγγελος Κουράκος, ο οποίος υπογράμμισε: «Ευτυχώς οι λαοί άρχισαν να αντιδρούν ενάντια στον πόλεμο, ενώ δημοσιογράφοι και φωτογράφοι δίνουν την πολύτιμη συμβολή τους για την πληροφόρηση των λαών. Ευχόμαστε να συνεχίσουν το έργο τους, παρά τις απειλές του πλανητάρχη και των ηγετών του πλούτου».

Ο Γερ. Αρσένης πρότεινε το «συνταρακτικό βιβλίο» να σταλεί σε όλες τις σχολικές βιβλιοθήκες. Καταδίκασε τον επερχόμενο πόλεμο και την «κατευθυνόμενη, διαστρεβλωμένη πληροφόρηση, που θα έχουμε και μ' αυτό τον πόλεμο» και «το καθεστώς παραπληροφόρησης, παραχάραξης της αλήθειας» από τα «διαπλεκόμενων συμφερόντων» ελληνικά ΜΜΕ. Η Μ. Γιαννάκου, η οποία «δε συμμερίζεται» απολύτως το βιβλίο, κατηγόρησε τους Ελληνες δημοσιογράφους για πληροφόρηση υπέρ της Γιουγκοσλαβίας και θεωρώντας τους πολέμους, περίπου, «αναπόφευκτους» είπε ότι «είναι προϊόν των διαφορετικών συμφερόντων των λαών»(!)

Ο Γ. Χουρμουζιάδης μίλησε για τα «τρία επίπεδα» της ανάγνωσής του. «Είδα στο βιβλίο ότι ο πολεμικός ανταποκριτής δεν είναι σκληροτράχηλος και ψυχρός, αλλά ευαίσθητος, ένας άνθρωπος που φοβάται, ανησυχεί, κλαίει για τον πάσχοντα από τον πόλεμο άνθρωπο. Σε πρώτο επίπεδο διάβασα τα κείμενα του βιβλίου σαν δάσκαλος και δε βρήκα λάθη. Τα κείμενα είναι ωραίος λόγος αντιπολεμικού αισθήματος. Σε δεύτερο επίπεδο είδα τη συναισθηματική φόρτισή τους, την προσπάθειά τους για αντικειμενικότητα και ένιωσα κι εγώ σαν υποκείμενο του πολέμου. Η τρίτη ανάγνωση με έκανε να αισθανθώ και πολιτικό υποκείμενο. Να νιώσω δυνατό μίσος για τον πόλεμο και να αναζητήσω τους υπευθύνους».

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε «επιθετικούς» τους σύγχρονους πολέμους και σημείωσε ότι «οι υπαίτιοι αυτών των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας θα έπρεπε να δικάζονται από Διεθνές Δικαστήριο» και ότι «οι Ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει να ελεγχθούν αν συνεργήσουν σ' αυτόν τον πόλεμο».

Ο Δ. Τσοβόλας καταγγέλλει τον πόλεμο, τον παράλληλο «βρώμικο πόλεμο κατά της ειδησεογραφικής αλήθειας», τα «κατευθυνόμενα από το ολιγοπωλιακό κεφάλαιο, διαπλεκόμενα με επιχειρήσεις και την πολιτική εξουσία ΜΜΕ», αλλά και τα αρμόδια κρατικά όργανα για ανοχή του «καθεστώτος παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης της αλήθειας». Τέλος, ο Π. Σόμπολος, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε το βιβλίο «κραυγή κατά του πολέμου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ