Τετάρτη 19 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντιδράσεις για την οικοπεδοποίηση στρατοπέδων

Την αντίθεσή του τόσο στην οικοπεδοποίηση των στρατοπέδων όσο και σε ενδεχόμενη δημιουργία μεικτού φορέα «εκμετάλλευσης» των εκτάσεων, εκφράζει το ΔΣ της ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης, που συνήλθε χτες σε έκτακτη συνεδρίαση και συζήτησε διεξοδικά το θέμα της παραχώρησης των στρατοπέδων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι στις 23/4/02 ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου ανακοίνωσε την εξ ολοκλήρου παραχώρηση ορισμένων στρατοπέδων στους δήμους, αλλά οι ρυθμίσεις που βασίζονται στο ν.2745/99 προβλέπουν την κατά τουλάχιστον 50% παραχώρηση των χώρων των στρατοπέδων που απελευθερώνονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού επιτρέπεται στον ίδιο νόμο ο καθορισμός αστικών χρήσεων ανεξαρτήτως των ισχυόντων.

Βάσει της διάταξης αυτής, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας παρουσίασε προ δύο εβδομάδων ολοκληρωμένο πρόγραμμα αξιοποίησης εκτάσεων των υπό μετεγκατάσταση στρατοπέδων, προκειμένου να διασφαλιστούν πόροι για το ΥΠΕΘΑ.

«Η παραχώρηση των στρατοπέδων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης στους δήμους είναι η μόνη διέξοδος "διαφυγής" από τον ασφυκτικό κλοιό του μπετόν και της ολοένα αυξανόμενης δόμησης με την ανάπτυξη του πρασίνου, των πάρκων, των χώρων αναψυχής, των ανοιχτών αθλητικών κέντρων κ.ά. Η εξ ολοκλήρου παραχώρηση των εκτάσεων των υπό μετεγκατάσταση στρατοπέδων στους δήμους είναι η μοναδική ελπίδα για να αξιοποιηθούν οι τελευταίοι αυτοί πνεύμονες ποιότητας ζωής σε ένα ήδη πυκνοδομημένο και κυκλοφοριακά βεβαρημένο αστικό περιβάλλον.

Η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να αντέξει άλλο τσιμέντο και η ΤΑ δεν μπορεί να ανεχθεί άλλον εμπαιγμό και παραγκωνισμό», τονίζεται στην απόφαση. Ωστόσο, δεν αναφέρεται πώς σκέφτεται να αντιδράσει η ΤΕΔΚ σε περίπτωση που συνεχιστεί ο εμπαιγμός κι αν στις αντιδράσεις αυτές περιλαμβάνονται η ενημέρωση των πολιτών και η κινητοποίησή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ