Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πτώση στις επιχειρηματικές προσδοκίες

Πτωτικά κινήθηκε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος κατά τον περασμένο μήνα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ΕΕ αλλά και την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 4 εκατοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα, από τις 101,7 μονάδες, που ήταν ο δείκτης το Δεκέμβρη, το Γενάρη, έπεσε στις 101,3. Σε επίπεδα ΕΕ ο δείκτης υποχώρησε στις 98,6 από 98,9 και στην Ευρωζώνη, από τις 98,6 στις 98,4.

Στην Ελλάδα η πτώση των προσδοκιών στη βιομηχανία, οφείλεται στις μετριοπαθέστερες προβλέψεις για την παραγωγή τούς 3 - 4 μήνες και την εκτιμώμενη υποχώρηση ζήτησης. Η μείωση προήλθε κατά κύριο λόγο από τα καταναλωτικά αγαθά, ενώ στα ενδιάμεσα αγαθά υπήρξε βελτίωση και στα κεφαλαιουχικά αγαθά μικρή μόνο πτώση.

Στις κατασκευές, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών αυξήθηκε κατά 3,6 μονάδες και από 130,2 μονάδες που ήταν το Δεκέμβρη, ανήλθε στις 133,8 μονάδες. Αντίθετα στο λιανικό εμπόριο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών παρουσίασε για δεύτερο κατά σειρά μήνα, υποχώρηση. Συγκεκριμένα, από τις 97,9 μονάδες, υποχώρησε στις 97,9 μονάδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ