Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΞΑΓΩΓΕΙΣ
Τους απασχολούν μόνο τα κέρδη τους

Νέες αξιώσεις των μεγαλοεξαγωγέων

Από το φίλτρο της κερδοφορίας των επιχειρήσεών τους προσεγγίζουν ακόμα και τα προβλήματα που θα προκαλέσει μία στρατιωτική επίθεση στο Ιράκ και έτσι το μόνο που φαίνεται πως τους απασχολεί είναι πώς θα αξιώσουν από την κυβέρνηση νέα κονδύλια, για την προβολή αυτή τη φορά των επιχειρήσεών τους στο εξωτερικό. Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), κατά τη διάρκεια της οποίας η πρόεδρός του, Χρ. Σακελλαρίδη, ελάχιστα αναφέρθηκε στο ζήτημα του ενδεχόμενου ιμπεριαλιστικού πολέμου ενάντια στο Ιράκ και αυτό μόνο για να αναφερθεί στις επιπτώσεις που τυχόν θα έχει στα κέρδη των εξαγωγέων σε μια μέχρι σήμερα ανερχόμενη αγορά - «καλούς πελάτες», όπως είπε - για τις επιχειρήσεις τους, τη Μ. Ανατολή, χωρίς να κάνει ούτε «για τα μάτια του κόσμου» την παραμικρή αναφορά στα αθώα θύματα αυτού του πολέμου.

Επίσης, η Χρ. Σακελλαρίδη είπε ότι οι εξαγωγές επηρεάζονται αυτό τον καιρό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από τρεις παράγοντες. Συγκεκριμένα, από τη διεθνή ύφεση, την ανατίμηση του ευρώ απέναντι στο δολάριο - 20% από το Φλεβάρη του 2002 μέχρι και το Γενάρη του 2003 - και τις διεθνείς εξελίξεις στη Μ. Ανατολή. Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με την ίδια, η ανατίμηση του ευρώ έκανε τις πρώτες ύλες που εισάγουν από χώρες εκτός της ΕΕ οι επιχειρήσεις - και αυτές είναι το 40% του συνόλου - φθηνότερες, το ίδιο και το πετρέλαιο που η τιμή του καθορίζεται σε δολάρια. Την ίδια στιγμή, όμως, που, σύμφωνα πάντα με την εκπρόσωπο των βιομηχάνων και εξαγωγέων, μειώνεται ένα μεγάλο μέρος του κόστους παραγωγής, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, μέλη του οποίου είναι και οι εξαγωγείς, «προειδοποιούσε» για αυξήσεις στις τιμές των παραγόμενων προϊόντων, εξαιτίας της... αύξησης της τιμής του πετρελαίου.

Στο διά ταύτα της συνέντευξης οι εξαγωγείς πρόβαλαν την αξίωσή τους για διάθεση κονδυλίων από το Γ΄ ΚΠΣ για την προβολή των επιχειρήσεών τους στο εξωτερικό, «όπως κάνει για τον τουρισμό», ισχυρίστηκε η Χρ. Σακελλαρίδη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ