Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΣΑΚ-ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν την αύξηση επιτοκίων

Μέτωπο για την ανατροπή της πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου

Παρέμβαση στο μεγάλο θέμα του νέου κύκλου καταλήστευσης των λαϊκών στρωμάτων που επιχειρείται από το τραπεζικό κεφάλαιο με αυξήσεις στα επιτόκια των διαφόρων δανείων, κάνει η ΕΣΑΚ -Τραπεζών. Με χτεσινή ανακοίνωσή της η παράταξη αναφέρει ότι το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο, αλλά αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Επισημαίνει ότι οι αυξήσεις στα επιτόκια θα αποβούν καταστροφικές για πολλά λαϊκά νοικοκυριά και επαγγελματοβιοτέχνες που δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες δόσεις. Τα λαϊκά στρώματα, σημειώνει η ΕΣΑΚ, μέσα από ένα κοινό μέτωπο αγώνα μπορούν να ανατρέψουν αυτή την πολιτική και να απαιτήσουν ριζοσπαστικές αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ώστε να υπηρετεί τις ανάγκες της λαϊκής οικονομίας.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΕΣΑΚ-τραπεζών είναι το ακόλουθο:

«Η πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων και δη των στεγαστικών και καταναλωτικών-προσωπικών δανείων δεν είναι αιφνιδιαστική. Είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής που εφαρμόζεται χρόνια τώρα από την απελευθέρωση των επιτοκίων και θα εφαρμόζεται όσο διάστημα "κυριαρχούν οι δυνάμεις της αγοράς".

Η αύξηση των επιτοκίων, και δη των στεγαστικών-προσωπικών, έρχεται σα συνέχεια:

  • Της μείωσης του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων (πάγωμα μισθών-μείωση ασφαλιστικών εισφορών).
  • Της "ευελιξίας στην αγορά εργασίας", μείωσης της σταθερής και μόνιμης απασχόλησης (ωρομίσθιοι, υποαπασχολούμενοι, 3μηνίτες, 6μηνίτες, δηλαδή "ευρωαπασχολούμενοι").
  • Της ακρίβειας που εντάθηκε μετά την εισαγωγή του ευρώ.
  • Των ιδιωτικοποιήσεων και της εισόδου του μεγάλου κεφαλαίου σε ευαίσθητους για τα λαϊκά στρώματα τομείς της οικονομίας (Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια).

Η αύξηση των επιτοκίων και δη των στεγαστικών και καταναλωτικών-προσωπικών, αυξάνει:

  • Το ήδη μεγάλο περιθώριο κέρδους που έχουν οι τράπεζες από τη διαφορά επιτοκίων καταθέσεων (αρνητικές ή μηδενικές αποδόσεις) και επιτοκίων συγκεκριμένων δανείων (σε μερικές περιπτώσεις 10%) και στοχεύει:
  • Στη μεγαλύτερη αύξηση των κερδών τους.
  • Στη μεγαλύτερη μείωση του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων.

Για πολλούς εργαζόμενους, πολλά νοικοκυριά θα αποβεί καταστροφική γιατί δε θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στις αυξανόμενες δόσεις των δανείων με αποτέλεσμα περιουσιακά τους στοιχεία (ακίνητα, αυτοκίνητα) μέσα από πλειστηριασμούς και εξευτελιστικές τιμές να περιέλθουν στους καραδοκούντες "μεγαλοκαρχαρίες".

Για τους αγρότες και τους επαγγελματοβιοτέχνες θα απειληθεί η ίδια η ύπαρξή τους. Οσο εφαρμόζεται αυτή η πολιτική όλο και περισσότερο θα συμπιέζονται τα λαϊκά στρώματα, όλο και περισσότερο θα "χορεύουν" γύρω από την ανέχειά μας με τα εκατομμύριά τους οι διάφοροι μεγαλόσχημοι.

Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες μέσα από ένα κοινό μέτωπο αγώνα μπορούν να ανατρέψουν αυτή την πολιτική και να απαιτήσουν ριζοσπαστικές αλλαγές στο χαρακτήρα, στο ρόλο και στη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, για να υπηρετεί τις ανάγκες της λαϊκής οικονομίας».

Η ανακοίνωση της ΕΣΑΚ-τραπεζών καταλήγει με τη φράση του Μπ. Μπρεχτ: «Η μεγαλύτερη απάτη δεν είναι να ληστεύει μια τράπεζα, είναι να ιδρύεται μια τράπεζα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ