Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Μετρούν πληγές, φοβούνται τα χειρότερα...

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Κυκλάδες και άλλοι νομοί, αποκλεισμένα εκατοντάδες χωριά σε όλη τη χώρα, κατολισθήσεις δρόμων και σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο

Καταστροφές από τις πλημμύρες στην Τήνο

Eurokinissi

Καταστροφές από τις πλημμύρες στην Τήνο
Σοβαρά προβλήματα σε όλη σχεδόν τη χώρα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία, ενώ βέβαιο είναι ότι θα επιδεινωθεί κι άλλο η κατάσταση μετά και το χτεσινό έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ. Τις πιο μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί μέχρι στιγμής σχεδόν όλα τα νησιά των Κυκλάδων, τα οποία έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Είναι ενδεικτικό ότι στη Νάξο απ' τις έντονες βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες που ακολούθησαν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές. Εκατοντάδες χωριά της ηπειρωτικής χώρας είναι αποκλεισμένα απ' τα χιόνια, η κίνηση στα ορεινά διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ προβλήματα δημιουργήθηκαν από κατολισθήσεις σε δεκάδες δρόμους. Η ΕΜΥ, πάντως, προβλέπει για σήμερα σταδιακή επιδείνωση της κακοκαιρίας με κύριο χαρακτηριστικό τις χιονοπτώσεις, που θα ενταθούν στην Ανατολική Θεσσαλία, στην Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένου και του Νομού Αττικής, στην Εύβοια και στα ορεινά των Κυκλάδων και της Κρήτης...

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται από προχτές τα νησιά Ανδρος, Σύρος, Τήνος, Μύκονος, Πάρος, Νάξος, Σέριφος και Σίφνος. Κατολισθήσεις δρόμων, πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, κατεστραμμένες καλλιέργειες, παρασυρμένα αυτοκίνητα είναι ό,τι άφησε πίσω της σ' αυτούς τους τόπους η κακοκαιρία. Στη Νάξο από θαύμα δε θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές, όταν ο χείμαρρος στο Φιλώτι υπερχείλισε και παρέσυρε ό,τι έβρισκε στο διάβα του. Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι του ορεινού τμήματος του νησιού, αφού οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν καταστρέψει όλο το οδικό δίκτυο, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Αποκλεισμένη εξακολουθεί να είναι και η Χώρα της Νάξου και ο δρόμος που οδηγεί στο αεροδρόμιο του νησιού έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε ποταμό. Ολοσχερώς έχει καταστραφεί και το οδικό δίκτυο της Σερίφου, σοβαρές είναι οι ζημιές στους δρόμους αλλά και σε σπίτια της Σύρου, δραματική είναι η κατάσταση στην Πάρο, ενώ ανάλογες είναι οι εικόνες και σ' όλα τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, που θα κληθούν σε λίγο να μετρήσουν και ν' αντιμετωπίσουν τις βαρύτατες πληγές τους. Να σημειωθεί ότι χτες από Πειραιά επιτρεπόταν ο απόπλους των πλοίων μόνο για Κρήτη, Χίο και Μυτιλήνη και από το λιμάνι της Ραφήνας τα πλοία πήγαιναν μόνο μέχρι την Ανδρο.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχτεί από χτες και ο Νομός Ηλείας. Αποκλεισμένα χωριά λόγω των χιονοπτώσεων υπάρχουν σχεδόν σε όλη τη χώρα: Ολα τα χωριά του ορεινού όγκου Καλαβρύτων- Αιγιαλείας, άλλα 31 στην Αρκαδία, 6 στην Εύβοια, 20 στην Καρδίτσα, 25 στα Τρίκαλα, 5 στη Φθιώτιδα, 6 στη Μαγνησία, 18 στα Γρεβενά, 10 στον Εβρο και πολλά ακόμα στους Νομούς Ιωαννίνων, Καστοριάς και αλλού.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση στο μεγαλύτερο μέρος του ορεινού δικτύου της χώρας, ενώ απαραίτητες είναι και στην Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Μαλακάσας.

Ζημιές έγιναν και στις περιοχές του Μαραθώνα, του Καλάμου, του Μαρκόπουλου, του Ωρωπού και της Μαλακάσας, τις οποίες επισκέφθηκε χτες κλιμάκιο του υπουργείου Εσωτερικών, με επικεφαλής τον υπουργό, Κ. Σκανδαλίδη (υποσχέθηκε 100 εκατ. δραχμές στη Νομαρχία Ανατ. Αττικής και 200 εκατ. στους πληγέντες δήμους).

Στη Θεσσαλονίκη, η συνεχιζόμενη χιονόπτωση δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία. Κλειστός παραμένει, εξαιτίας παγετού, ο δρόμος Χορτιάτη-Αγ. Βασιλείου. Τέλος, στην Κατάρα, η κυκλοφορία έχει διακοπεί, καθώς το χιόνι ξεπέρασε τα 50 εκατοστά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολλά προβλήματα στο οδικό δίκτυο (2022-01-26 00:00:00.0)
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αχαΐα (2004-02-14 00:00:00.0)
Παγωμένη η Αττική (2002-01-09 00:00:00.0)
Προβλήματα και στην Πελοπόννησο (2002-01-05 00:00:00.0)
Αποκλείστηκαν χωριά (2001-01-16 00:00:00.0)
Ασπρισε η επαρχία (1999-02-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ