Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΕΣΒΟΣ
«Πάγωσε» το νησί

Σύσσωμος ο λαός του νησιού έδωσε το αγωνιστικό του «παρών» στην παλλαϊκή κινητοποίηση

ΜΥΤΙΛΗΝΗ (της απεσταλμένης μας ΕΛΕΝΗ ΤΖΙΒΡΑ).-

Η Λέσβος «παρέλυσε». Τα εργοστάσια έμειναν κλειστά. Οι αγρότες δεν πήγαν στα χωράφια τους. Τα μαγαζιά έβαλαν λουκέτο. Το ίδιο και τα δημοτικά καταστήματα. Οι εργάτες δεν «πάτησαν» στις δουλιές τους. Εκπαιδευτικοί και μαθητές απείχαν απ' τα σχολεία. Τα εργοτάξια σφραγίστηκαν για ολόκληρο το 24ωρο. Σύσσωμοι οι κάτοικοι του νησιού πραγματοποίησαν χτες μια από τις πιο πετυχημένες απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν γίνει ποτέ στο νομό.

Μαχητική ήταν και η απάντηση που έδωσαν στη συγκέντρωση - που έγινε με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών - στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, που αποδείχτηκε όμως πολύ μικρή για να χωρέσουν όλοι. Εργάτες, αγρότες, συνταξιούχοι, νέοι, άνεργοι κατέκλυσαν τους διαδρόμους, τις σκάλες μέχρι και την είσοδο του ΕΚ, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που ασκείται και έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική καχεξία και τη σταδιακή ερήμωση του νησιού.

Δυστυχώς όμως, πέρα από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, αντίπαλος των κατοίκων στάθηκε και ο καιρός. Σχεδόν όλα τα χωριά αποκλείστηκαν απ' το χιόνι, με αποτέλεσμα να αναβληθεί το ανοιχτό συλλαλητήριο της προκυμαίας και να οριστεί νέα ημερομηνία. Η επόμενη κινητοποίηση, που θα 'χει επίσης, παλλεσβιακό και παλλαϊκό χαρακτήρα, θα γίνει στις 21 Μάρτη. Ολο αυτό το διάστημα - με ενδιάμεσο σταθμό τον εορτασμό του Κιλελέρ - θα υπάρχουν τοπικές δραστηριότητες σε δήμους και χωριά, καθώς και μια σειρά κινητοποιήσεις από το ΕΚ, τις διοικήσεις των σωματείων και την Ομοσπονδία ΕΒΕ Λέσβου.

Συστράτευση όλου του νησιού

«Η μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η απεργιακή μας κινητοποίηση, θα σφραγιζόταν από μια πρωτόγνωρη σε μέγεθος και αγωνιστικότητα συγκέντρωση, αν οι καιρικές συνθήκες ήταν στο ελάχιστο ευνοϊκές. Η επιτυχία αυτή γεμίζει με αισιοδοξία τον αγώνα μας. Τον συνεχίζουμε λοιπόν, αφού αυτό αποτελεί τη μόνη απάντηση στην αντιλαϊκή - αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και το μόνο όπλο υπεράσπισης των συμφερόντων μας», τόνισε ο Σταύρος Σκοπελίτης, πρόεδρος της ΣΕΑ, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους.

«Η απαίτηση για μια άλλη πολιτική, συνέχισε ο Στ. Σκοπελίτης, θα μας δώσει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που έχει ο τόπος μας και αυτός είναι ο βασικός στόχος του αγώνα μας, για την αύξηση της παραγωγής και της παραγωγικότητας της αγροτικής μας οικονομίας: της ελαιοκαλλιέργειας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας. Μέσα από ένα σύστημα τιμών και επιδοτήσεων θα διασφαλίζει το εισόδημα των μικρομεσαίων παραγωγών και θα τους προστατεύει από την καταλήστευση των εμπόρων και των μεγαλοκαταστηματαρχών. Θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της πολυδιάσπασης του αγροτικού κλήρου με τη δημιουργία του παραγωγικού συνεταιρισμού και την ανάπτυξη της δράσης του από το επίπεδο της παραγωγής έως εκείνο της εμπορίας των προϊόντων, θα αναβαθμίσει το επίπεδο ζωής στο χωριό και κύρια τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας και Παιδείας, με την κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα τους».

«Καθοριστικό ρόλο στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, επισήμανε ο πρόεδρος της ΣΕΑ, θα παίξει ο δημόσιος τομέας που ασχολείται με τη γεωργία και που θα εκφράζεται με την πραγματοποίηση των απαιτούμενων έργων υποδομής, που θα μειώνουν το κόστος και θα προστατεύουν την παραγωγή από δυσμενή καιρικά φαινόμενα. Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της γεωργικής έρευνας, αλλά και με την εκπαίδευση των αγροτών στη χρησιμοποίηση των νέων τεχνολογιών. Με τη δημιουργία κρατικών επιχειρήσεων παραγωγής βασικών αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων. Με τη δημιουργία δημόσιων οργανισμών προώθησης των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων. Με την προνομιακή χρηματοδότηση των συνεταιρισμών, αλλά και των νέων αγροτών για την αντιμετώπιση βασικών κοινωνικών προβλημάτων».

Και κατέληξε: «Σε αυτόν τον αγώνα, για αυτή την πολιτική, η ΣΕΑ καλεί σε συστράτευση όλους τους αγρότες, τους εργαζόμενους και όλο το λαό του νησιού μας. Οι γραμμές της ΣΕΑ είναι ανοιχτές σε όποια και όποιον αγρότη συμφωνεί με τις θέσεις της, σε όσους έχουν τα ίδια όνειρα με μας. Αυτός ήταν ο στόχος όλων εκείνων που πήραν την απόφαση να συνενώσουν τις δυνάμεις τους και με τη δημιουργία της θα βαδίσουμε και θα πάρουμε πρωτοβουλίες για την υλοποίησή του». Αμέσως μετά διαβάστηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, Αγροτικών Συνεταιρισμών, εργατικών σωματείων και πολλοί άλλοι φορείς.

Είμαστε σε ετοιμότητα...

Μπορεί οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες να κράτησαν εγκλωβισμένους κατοίκους, αγροτικά αυτοκίνητα και μισθωμένα πούλμαν στα χωριά, όμως ο λαός της Λέσβου δηλώνει αποφασισμένος να απεγκλωβιστεί από τη θηλιά στο λαιμό που του έχει φορέσει η αντιλαϊκή - αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και χρόνια τώρα εφαρμόζουν πιστά οι κυβερνήσεις της χώρας. Οι συζητήσεις για τη δράση συνδικάτων, συλλόγων και άλλων φορέων μέχρι το επόμενο παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 21 Μάρτη, ήδη έχουν ξεκινήσει. Ενώ σε ετοιμότητα για ανάλογες τοπικές δραστηριότητες είναι οι δήμαρχοι του νησιού.

Ο Γιάννης Σύκας, δήμαρχος Πολυχνίτου, υπογραμμίζει με δήλωσή του στο «Ρ»: «Ο καιρός μάς χάλασε απ' τη μια τα σχέδια για τη συγκέντρωση στην προκυμαία, όμως μας δημιούργησε και μια σειρά άλλων προβλημάτων, όπως την καταστροφή του αγροτικού δικτύου. Αυτό δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Μέχρι τις 21 Μάρτη θα έχουμε την ευκαιρία να οργανωθούμε ακόμη καλύτερα. Ο κόσμος έχει αγανακτήσει και είναι αποφασισμένος να στείλει ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, γιατί είναι πια ξεκάθαρο ότι με μερεμέτια δεν αλλάζει ο χαρακτήρας της πολιτικής που ακολουθεί. Ολοι βλέπουμε πια ότι η ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής είναι η μόνη λύση».

Ενώ ο Αλέκος Ευαγγελινός, δήμαρχος της Αγίας Παρασκευής, επισημαίνει την αποφασιστικότητα των συμπολιτών του να πάρουν μέρος μαζικά στο επερχόμενο συλλαλητήριο. «Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Σήμερα, για άλλη μια φορά σε διάστημα λίγων μηνών, ελιές καταστράφηκαν, το ίδιο και οι αγροτικοί δρόμοι. Οι αγρότες δεν μπορούν ούτε να πλησιάσουν στα χωράφια τους. Μέρα με τη μέρα η κατάστασή μας χειροτερεύει και όλοι πια γνωρίζουμε την αιτία του κακού. Για αυτό και η συμμετοχή όλων μας την 21η Μάρτη είναι καθήκον. Ο δήμος τις επόμενες μέρες θα πάρει αποφάσεις για μια σειρά δραστηριότητες και θα συνεργαστεί με όλους τους φορείς, προκειμένου το συλλαλητήριο να βάλει τη σφραγίδα του ως ένα από τα μαζικότερα και πιο μαχητικά που έχουν γίνει στο νομό».

«Για άλλη μια φορά ήρθε στο προσκήνιο ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε: Η πλήρης έλλειψη έργων υποδομής», τονίζει ο Χρύσανθος Χατζηπαναγιώτης, δήμαρχος της Αγιάσου. «Δεν πάει άλλο. Δουλεύουμε στα χωράφια μας, καρπώνονται άλλοι τους κόπους μας κι εμείς καταστρεφόμαστε. Αναγκαστικά ο λαός της Λέσβου θα προχωρήσει σε νέο συλλαλητήριο. Θα δραστηριοποιηθούμε με διάφορους φορείς και σε μια σειρά τομείς. Είμαστε σε ετοιμότητα. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει, γιατί εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να φύγουμε από τον τόπο μας...».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα αγώνα στους αγρότες (2003-03-13 00:00:00.0)
Κοινά προβλήματα, παλλαϊκός αγώνας (2003-02-19 00:00:00.0)
Δυναμικό «παρών» (2001-12-11 00:00:00.0)
Νέο συλλαλητήριο την Παρασκευή (2001-03-21 00:00:00.0)
Σείστηκε η Μυτιλήνη (1998-02-19 00:00:00.0)
Συλλαλητήριο στις 18 Δεκέμβρη (1997-12-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ