Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Ντρίπλες»... κρατικών ενισχύσεων

Μια νέα...«πονηρή» πρόταση κανονισμού, που εμφανίστηκε ως δυνατότητα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων στον τομέα της γεωργίας χωρίς την κατ' αρχήν έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «ξεφούρνισε» χτες ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ.

Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν, τα κράτη - μέλη της ΕΕ θα μπορούν να δίνουν κρατικές ενισχύσεις, που αποσκοπούν στη βελτίωση των προτύπων που αφορούν στο περιβάλλον, στην καλή μεταχείριση των ζώων και την υγιεινή στο γεωργικό τομέα. Βέβαια, πουθενά δε γίνεται λόγος για κρατικές ενισχύσεις στη στήριξη των τιμών στα αγροτικά προϊόντα, του εισοδήματος των αγροτοκτηνοτρόφων και για καταβολή εθνικών αποζημιώσεων σε περίπτωση καταστροφών από θεομηνίες στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα.

Η συγκεκριμένη πρόταση κανονισμού, που, όπως ανέφερε ο επίτροπος, σχεδιάζεται να γίνει πράξη από το 2004, δεν αφορά βασικά τους μικρομεσαίους αγρότες και την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής. Στην πρόταση γίνεται λόγος για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στον αγροτικό τομέα (π.χ. μέχρι 250 υπαλλήλους), πράγμα που μάλλον δεν αφορά τους μικρομεσαίους αγρότες. Γίνεται, επίσης, λόγος για επενδυτικές ενισχύσεις από 40% μέχρι 75% στις μειονεκτικές περιοχές, αλλά οι περιβαλλοντικοί όροι που θα τίθενται θα είναι απαγορευτικοί. Οπως απαγορευτική είναι και η οικονομική δυνατότητα των Ελλήνων μικρομεσαίων αγροτών, για να ενταχτούν σε τέτοια «θολά» προγράμματα. Οσο για τις αποζημιώσεις, προτείνεται να δίνονται επιδοτήσεις ασφαλίστρων... Πρόκειται σαφώς για ένα ακόμα σχέδιο προσαρμογής στις καταστροφικές επιταγές της νέας αναθεώρησης της ΚΑΠ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ