Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Κινδυνεύουν κάθε στιγμή οι υπάλληλοι

Η χτεσινή πυρκαγιά είχε προαναγγελθεί!

Σε άμεσο κίνδυνο βρέθηκε χτες η ασφάλεια και η υγεία των υπαλλήλων του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στην οδό Αμερικής, όταν το πρωί εκδηλώθηκε πυρκαγιά στον τρίτο όροφο του κτιρίου. Το γεγονός αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει με αποκαλυπτικό τρόπο τις καταγγελίες που εδώ και καιρό διατυπώνονται από τους εργαζόμενους στις κεντρικές υπηρεσίες του Οργανισμού, οι οποίοι, ας σημειωθεί, είναι οι μόνοι που παραμένουν σε ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο. Ενα οικοδομικό τετράγωνο που έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο εξαιτίας των εργασιών ανακατασκευής μετά την εκμίσθωσή του στην κοινοπραξία Τράπεζας Πειραιώς - Καρούζος.

Με αφορμή τις καταγγελίες αυτές, μάλιστα, το ΚΚΕ κατέθεσε μόλις προχτές Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον υπουργό Ανάπτυξης στη Βουλή, την οποία δημοσίευσε χτες ο «Ρ» και μεταξύ άλλων σημειωνόταν ότι οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι σε κινδύνους που εγκυμονεί η κατάσταση που επικρατεί στο κτίριο και αυτό είναι ένα από τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής των αναδιαρθρώσεων που υλοποιείται στον τομέα του τουρισμού. Επισήμανε, επίσης, ότι «υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης φωτιάς λόγω υπερθέρμανσης των καλωδίων».

Στα ζητήματα αυτά αναφέρονται διεξοδικά και οι σύλλογοι των υπαλλήλων ΕΟΤ και διπλωματούχων μηχανικών του Οργανισμού με εξώδικη διαμαρτυρία τους με ημερομηνία 18 Φλεβάρη 2003. Μεταξύ των άλλων, αφού περιγράφουν τη δεινή κατάσταση που επικρατεί, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των υπαλλήλων, τονίζουν ότι παρόλο που η πολιτική ηγεσία έχει λάβει γνώση από τον Οκτώβρη, δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και ζητούν τη μεταστέγαση του Οργανισμού. «Σε περίπτωση μη συμμόρφωσής σας», καταλήγει το εξώδικο, «σας δηλώνουμε ότι θα ενεργήσουμε τα νόμιμα, επιφυλασσόμενοι ρητά κάθε δικαιώματος των μελών μας για οποιαδήποτε βλάβη, ασθένεια ή άλλη ζημία προκληθεί από τις συνθήκες αυτές έστω και σε ένα από τα μέλη μας».

Επίσης, με απόφαση που πήρε την ίδια μέρα η γενική συνέλευση του συλλόγου μηχανικών ΕΟΤ καταγγέλλουν ότι την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι είναι θύματα της τακτικής της πολιτικής ηγεσίας του Οργανισμού, «δεχόμαστε επιθέσεις από μηχανισμούς καταστολής που προσπαθούν μέσα από εκφοβισμούς και απαράδεκτες ενέργειες να μας πείσουν ότι τελικά οι υπεύθυνοι είμαστε εμείς». «Υπεύθυνοι», υπογραμμίζουν, «είναι αποκλειστικά αυτοί που διοικούν και έχουν την ευθύνη του γενικού πολιτικού σχεδιασμού στον τομέα του τουρισμού». Μεταξύ άλλων, μία μόλις μέρα πριν την εκδήλωση φωτιάς - τραγική ειρωνεία, θα μπορούσε να πει κανείς - ο σύλλογος μηχανικών αποφάσισε «τη συγκρότηση ενιαίας επιτροπής πολιτικών μηχανικών, αρχιτεκτόνων και μηχανολόγων - ηλεκτρολόγων μηχανικών που θα αποφανθούν με πόρισμα εντός δύο ημερών: α. για την αντοχή του κτιρίου και τους κινδύνους που διατρέχουμε εδώ μέσα, β. για την τήρηση των βασικών προδιαγραφών του κτιριοδομικού κανονισμού και γ. για την κατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης και τους κινδύνους που μας έχει επισημάνει η ΔΕΗ λόγω υπερφόρτωσης από τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών θέρμανσης, κομπρεσέρ και λοιπών ηλεκτρικών εργαλείων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ