Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Δεν είναι κι η χειρότερη απόφαση!

Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ δεν είναι η χειρότερη! Κατόπιν ωριμότερης σκέψης η ηγεσία του ΣΥΝ κατέληξε τελικά στο παραπάνω συμπέρασμα, παρότι η πρώτη της αντίδραση έκανε λόγο για μια απόφαση που βρίσκεται πίσω από τις διαθέσεις των εκατομμυρίων Ευρωπαίων, μια απόφαση προϊόν συμβιβασμού, που δεν αποτελεί σαφή συμβολή προς την κατεύθυνση της αποτροπής του πολέμου και δεν παίρνει αποστάσεις από ένα συμψηφισμό ευθυνών.

Αθεράπευτα «ευρωλάγνα» η ηγεσία του ΣΥΝ αρνείται ακόμη και τώρα να ψελλίσει έστω μια λέξη κριτικής για τη στάση της ΕΕ και την απόφασή της, της οποίας το περιεχόμενο είναι τέτοιο που το χειροκρότησε ακόμα κι ο Τζ. Μπους. Αλλά, σε πείσμα των γεγονότων ο κ. Κωνσταντόπουλος δηλώνει: «Ο κ. Μπους τέτοιες λύσεις και αποφάσεις ισορροπίας, που κρατούν τα προσχήματα και δεν οδηγούν στο χειρότερο, δεν τις υπολογίζει»!

Αλλωστε, η ηγεσία του ΣΥΝ και στο πρώτο σχόλιό της για την απόφαση της ΕΕ έριχνε νερό στο μύλο της επιχειρηματολογίας υπέρ του πολέμου, αποδεχόμενη την ύπαρξη κρίσης που πρέπει να λυθεί με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, κάνοντας λόγο για υποχρεωτικό σεβασμό στις αποφάσεις του ΟΗΕ στις οποίες αύριο μπορεί να προστεθεί μία που θα δίνει «πράσινο φως» στον πόλεμο, αλλά και αναμασώντας τα περί της ανάγκης καθολικού ελέγχου των μέσων μαζικής καταστροφής, ιδιαίτερα στην ευαίσθητη περιοχή της Μ. Ανατολής.

Στη δεύτερη παρέμβαση επί του θέματος ο Ν. Κωνσταντόπουλος, όπως άλλωστε συνηθίζει το κόμμα του, επέρριψε αποκλειστικά την ευθύνη στην «πολιτική κουλτούρα (sic) του κ. Μπους», ενώ συνέχισε το γνωστό τροπάρι περί της ΕΕ η οποία «θα δοκιμαστεί στον τομέα των πρωτοβουλιών για την κατοχύρωση της ειρήνης».

Τέλος, ο Ν. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε και στη νέα παγκόσμια δύναμη που αναδείχτηκε στις πρόσφατες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου. Αυτή η δύναμη δεν είναι βεβαίως η αντιιμπεριαλιστική, αντιπολεμική πάλη, αλλά η... οικουμενική συνείδηση! Είναι η «κοινή γνώμη» κι όχι η μετουσίωσή της σε υλική δύναμη, σε ανυποχώρητο αγώνα κατά των φορέων του πολέμου, αλλά αυτή καθεαυτή η «κοινή γνώμη», που βέβαια στο βαθμό που παραμένει απλά τέτοια, κάποιοι ξέρουν καλά πώς να τη γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.


Β. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ