Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Προετοιμασία κλίματος

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εκτακτη οδηγία προς τους Βρετανούς εξέδωσε, χτες, το υπουργείο Εξωτερικών καλώντας τους να εγκαταλείψουν άμεσα το Ιράκ και όλες τις γειτονικές χώρες. Παράλληλα, το ΥΠΕΞ συμβουλεύει τους Βρετανούς να αποφεύγουν τα ταξίδια στη Μέση Ανατολή και να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τις πρεσβείες τους σε περίπτωση που αποφασίσουν να μεταβούν σε κάποια από τις «επικίνδυνες» χώρες, όπως είναι όλες οι αραβικές, το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη. Ο Σαντάμ Χουσεΐν, πάντως, επαναλάμβανε χτες ότι «το Ιράκ επιθυμεί την ειρήνη αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος», ενώ οι επιθεωρητές ανακοίνωναν ότι το Ιράκ τους έχει αποκαλύψει «δεκάδες πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς».

Το επίσημο αιτιολογικό της νέας οδηγίας είναι ότι «λόγω της αυξημένης έντασης υπάρχει κίνδυνος τρομοκρατικών ενεργειών». Εντούτοις, έντονη ήταν η αίσθηση, όπως δήλωναν και Βρετανοί που βρίσκονται στο Κουβέιτ, ότι «έχει, ήδη, δρομολογηθεί το αναπόφευκτο: ο πόλεμος». Το ΥΠΕΞ καλεί τους Βρετανούς να επιστρέψουν «εντός 10 ημερών».

Παράλληλα, δημοσιογραφικές πληροφορίες υποστήριζαν ότι στο Κουβέιτ φθάνουν, διαρκώς, Βρετανοί στρατιώτες και αξιωματικοί (οι περισσότεροι από το σύνολο των 42.000), οι οποίοι θα αναλάβουν τον έλεγχο της Βασόρας σε περίπτωση που γίνει εισβολή στο Ιράκ. Τα βρετανικά στρατεύματα φέρονται να προετοιμάζονται για παραμονή ακόμη και 3 χρόνων στο ιρακινό έδαφος.

Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» υποστήριζε ότι 5.000 μέλη της ιρακινής αντιπολίτευσης, που εδρεύει στο Ιράν, πέρασαν στο βόρειο Ιράκ «για να απωθήσουν τυχόν ιρακινή επίθεση κατά του ιρανικού εδάφους». Επισήμως, η Τεχεράνη ανακοίνωσε, μόνο, ότι διέκοψε τις αυτοκινητοπομπές των πιστών που επισκέπτονται για προσκύνημα τις ιερές πόλεις των σιιτών στο νότιο Ιράκ, Ναζάφ, Καρμπάλα, Σαμάρα, Καζαμέν, για «λόγους ασφαλείας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ