Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζαλισμένη από την «επιτυχία»

Η Ελληνική Προεδρία εξακολουθεί να πελαγοδρομεί, αναζητώντας ισορροπίες ανάμεσα σε αντικρουόμενα συμφέροντα

Η Ελληνική Προεδρία πελαγοδρομεί, προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα σε Αμερικανούς, ανυπόμονους για επίθεση κατά του Ιράκ, και Γαλλογερμανούς, ειρηνιστές εκ σκοπιμότητας. Παρά τις συνεχείς και μακράς διάρκειας συσκέψεις του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών, η κυβέρνηση αδυνατεί να εμφανίσει μια σαφή εκτίμηση για το πού οδηγούνται τα πράγματα.

Χτες ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε απαισιόδοξος για τις επερχόμενες εξελίξεις, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τις «ακατανόητες» προς το παρόν εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος.

Οι επόμενες μέρες, δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου μετά τη χτεσινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό, είναι μέρες πρωτοβουλιών και θα είναι κρίσιμες και για την Ευρώπη. Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην εικόνα που σχημάτισε από τις επαφές του, τόσο με τις αραβικές χώρες, όσο και με τον Αμερικανό ομόλογό του Κ. Πάουελ, με τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικά, εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος.

Από τις συζητήσεις που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, όπως υποστήριξε ο ίδιος, αναδύεται ως σημαντική ιδέα, που θα μπορούσε να περιέχεται σε ένα ενδεχόμενο νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η συγκρότηση ενός περισσότερο συγκεκριμένου καταλόγου αιτημάτων προς το Ιράκ, όπου θα δοκιμαστεί και η αξιοπιστία και η διάθεση του Σαντάμ Χουσεΐν να συνεργαστεί. Σε άλλη περίπτωση, επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών, αν δηλαδή πρόκειται για ένα ψήφισμα - τελεσίγραφο, τότε πολλές χώρες θα έλεγαν ότι είναι νωρίς για κάτι τέτοιο.

Ο πρωθυπουργός

Ενταση στο θέμα του Ιράκ προβλέπει ο πρωθυπουργός, εκτίμηση που μετέφερε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη συνάντηση που είχαν για την ενημέρωση του τελευταίου επί των εξελίξεων. Στο διάστημα μέχρι την απομάκρυνση των δημοσιογράφων από το γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου έγινε η συνάντηση, ο Κ. Στεφανόπουλος είπε προς τον Κ. Σημίτη ότι πρέπει να αισθάνεται ικανοποιημένος από το θετικό αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία απέδειξε, όπως είπε, και την ορθότητα της απόφασης του πρωθυπουργού να τη συγκαλέσει. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπήρχε θέληση για κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος και μακάρι, ανέφερε, να συνεχίσουμε έτσι και στο μέλλον. Παράλληλα, ο Κ. Σημίτης εκτίμησε ότι θα υπάρξει ένταση, γιατί το θέμα του Ιράκ δεν έληξε και θα εξακολουθήσει, όπως είπε, να είναι Λυδία Λίθος. Πρόσθεσε, όμως, ότι κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει μόνος του χωρίς τη συνεργασία των άλλων.

Μετά τη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, ο Κ. Σημίτης δήλωσε ότι συζήτησε με τον Πρόεδρο τη διεθνή επικαιρότητα, τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και τα αποτελέσματα από τη συνάντηση των αρχηγών στις Βρυξέλλες. Το Συμβούλιο, είπε ο Κ. Σημίτης, ήταν μια επιτυχία, γιατί φάνηκε η κοινή διάθεση η Ευρώπη να παίξει ρόλο. Ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος, το Ιράκ πρέπει να συμμορφωθεί στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, κατέληξε ο πρωθυπουργός, συνεχίζεται για την ειρηνική επίλυση, γιατί πρέπει όλοι να καταλάβουν τι δυστυχία μπορεί να φέρει ο πόλεμος.

Συνάντηση Σημίτη - Παπανδρέου

Νωρίτερα χτες ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, κατά την οποία συζητήθηκαν τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Κορυφής. Ο Γ. Παπανδρέου, σε δηλώσεις, ανακοίνωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ την Τρίτη, από τις Βρυξέλλες, στη διάρκεια της οποίας ο Κ. Πάουελ «αξιολόγησε το αποτέλεσμα του Συμβουλίου ως επιτυχία της ΕΕ και έδειξε να κατανοεί ότι ζητούμε την ειρηνική και διπλωματική αντιμετώπιση της κρίσης στο πλαίσιο του ψηφίσματος 1441 και την παροχή του απαραίτητου χρόνου στους επιθεωρητές, αλλά ταυτόχρονα θέτουμε και τον Σαντάμ Χουσεΐν προ των ευθυνών του».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αν ξέρουμε, λέει... (2010-03-11 00:00:00.0)
Στην Αθήνα ο Κ. Πάουελ (2004-08-24 00:00:00.0)
Οι Αμερικανοί πιέζουν τη Λευκωσία (2004-01-27 00:00:00.0)
Δυσαρεστημένη από τη στάση των τριών (2003-03-18 00:00:00.0)
Στη γραμμή των ΗΠΑ (2003-02-28 00:00:00.0)
Τα τετ - α - τετ συνεχίζονται (2001-04-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ