Τετάρτη 8 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Κάτω από το όριο των 5.000 μονάδων

«Τσιμουδιά» από όλους εκείνους -κυβέρνηση και μέσα ενημέρωσης - που πέρσι έσπρωχναν τον κόσμο στο χρηματιστηριακό τζόγο

Κάτω από το φράγμα των 5.000 μονάδων έπεσε χτες ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, που έκλεισε στις 4.941 μονάδες με απώλειες της τάξης του 3,12%. Οι συνολικές απώλειες του Δείκτη μέσα στο 2000 είναι ήδη 14,7%, αλλά εκείνο που φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο τους εμπλεκόμενους με τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, είναι το γεγονός ότι χτες δεν υπήρξε αντίδραση (δηλαδή, μαζικές αγορές) από τους θεσμικούς επενδυτές, όταν ο δείκτης έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 5 χιλιάδων μονάδων. Ιδιαίτερο πρόβλημα φαίνεται επίσης να υπάρχει με δεκάδες μετοχές που δε συμπεριλαμβάνονται στο Γενικό Δείκτη και όπου οι απώλειες - σε σχέση με τα επίπεδα των τιμών της αρχής του χρόνου - είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

Ακόμα πιο άσχημη από τη γενική εικόνα είναι η κατάσταση που υπάρχει σε ορισμένους κλάδους, όπως ο κατασκευαστικός τομέας και η παράλληλα αγορά. Χτες είχαν απώλειες 9,5% και 9,2% αντίστοιχα, ενώ οι ζημιές που παρουσιάζουν από την αρχή του χρόνου ξεπερνούν και στις δύο περιπτώσεις το 36%!

Χτες διακινήθηκαν 326 μετοχές, από τις οποίες μόνο 6 βελτίωσαν τη θέση τους και 319 είχαν απώλειες, ενώ ο τζίρος των συναλλαγών έφτασε τα 231 δισεκατομμύρια δραχμές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τη φιλολογία των «εγκλωβισμένων» που δίνει και παίρνει τον τελευταίο καιρό (όπως η φιλολογία των πλουσιοπάροχα κερδισμένων πριν λίγους μήνες), σχεδόν οι πάντες προσπαθούν να αποκρύψουν τις τεράστιες ευθύνες που έχουν, πρώτα και κύρια οι εκπρόσωποι και τα πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης που όλη την προηγούμενη χρονιά «έσπρωχναν» με κάθε τρόπο τους ανυποψίαστους πολίτες στο χρηματιστηριακό τζόγο, υποσχόμενοι λαγούς με πετραχήλια. Τώρα, όλοι τους παριστάνουν τις αθώες περιστερές, ενώ δεν απέχουν πολύ από το σημείο να...«ζητήσουν και τα ρέστα», με το αιτιολογικό ότι όταν οι επενδυτές κέρδιζαν ουδείς ζητούσε ευθύνες, ενώ τώρα διατυπώνονται κατηγορίες για την πορεία των τιμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ