Τετάρτη 8 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Στενεύει ο κλοιός» για τους μικροκαταστηματάρχες

Το νέο ΔΣ που τοποθετήθηκε την Κυριακή από τον υπουργό Ανάπτυξης θα διοικεί την αγορά με καθαρά τα κριτήρια που βολεύουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες

Ενα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση εξανδραποδισμού των μικροκαταστηματαρχών από την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης έγινε προχτές Κυριακή, με την εγκατάσταση του νέου 9μελούς Διοικητικού Συμβουλίου, που από πέρσι έχει ήδη μετατραπεί σε ΑΕ.

Το νέο ΔΣ τοποθετήθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλο, ο οποίος επιχείρησε να «χρυσώσει το χάπι» μετατροπής της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης σε Ανώνυμη Εταιρία. Στα πλαίσια αυτά, μιλώντας για τη νέα μεγάλη επιλογή της κυβέρνησης, σημείωσε πως με το νέο καθεστώς της Κεντρικής Αγοράς και την εγκατάσταση στο χώρο σε πρώτη φάση της κρεαταγοράς και στη συνέχεια των αλιευτικών και ανθοκομικών προϊόντων, μπορεί να γίνει... πιο αποτελεσματικά πράξη το άνοιγμα και η επέκταση των δραστηριοτήτων προς τα Βαλκάνια. Εξάλλου δηλώθηκε καθαρά πως η νέα διοίκηση - πρόεδρος της οποίας τοποθετήθηκε ο Π. Πετρίδης- θα διοικεί μία ΑΕ με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και πάντα με τη συνεργασία και τη στήριξη όλων των παραγόντων της Κεντρικής Αγοράς.

Το μείζον ζήτημα όμως είναι ποιοι τελικά θα είναι οι παράγοντες της αγοράς, αφού στο πλαίσιο της ανωνυμοποίησης και του ισχυρού ανταγωνισμού, ελάχιστοι μεγάλοι θα απομείνουν να κυριαρχήσουν και στο χώρο της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης. Ως μόνη λύση επιβίωσης των «μικρών» προτείνεται αυτή των συγχωνεύσεων, αφού προκειμένου να γίνει πράξη η «διείσδυση» στη «μεγάλη αγορά των Βαλκανίων» απαιτούνται άλλες υποδομές, μεγαλύτερα κεφάλαια κλπ. Η πράξη θα δείξει, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ίδιων των εμπόρων, πώς τελικά η μετατροπή της ΚΑΘ σε ΑΕ θα οδηγήσει σταδιακά και στον πλήρη έλεγχό της από τα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα.

Στο μεταξύ μέχρι το τέλος του 2001 αναμένεται να ολοκληρωθεί και η μετεγκατάσταση της κρεαταγοράς από την αγορά «Μοδιάνο» στην Κεντρική Αγορά της Θεσσαλονίκης, σε μια έκταση 105 στρεμμάτων, που αντικειμενικά σήμερα δεν αρκεί να στεγάσει μόνη της τη Λαχαναγορά. Στις 18 Απρίλη θα ανοιχτούν οι προσφορές και μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα αναδειχτεί ο εργολάβος που θα αναλάβει την ολοκλήρωση του έργου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ