Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ρωσική «γκρίνια» για παραβιάσεις αποφάσεων του ΟΗΕ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΟΣΧΑ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

«Οι χονδροειδείς παραβιάσεις της απόφασης 1244 του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο από τις δυνάμεις της "KFOR" μπορεί να οδηγήσουν τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της» προειδοποίησε χτες ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ορτζονικίτζε, με αφορμή το λιντσάρισμα ενός ηλικιωμένου Κοσσοβάρου Σέρβου στις αρχές της βδομάδας...

Ο Ορτζονικίτζε, μιλώντας χτες στο πρακτορείο «ΙΝΤΕΡΦΑΞ», δήλωσε πως η Μόσχα ενδέχεται να θέσει θέμα «απόσυρσης» της δύναμής της απ' την «KFOR» «εάν συνεχιστούν οι χονδροειδείς παραβιάσεις της απόφασης 1244 του ΟΗΕ, όπου αναγνωρίζονται η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας». Μάλιστα, ο υφυπουργός πρόσθεσε πως η Ρωσία έχει ήδη στείλει επιστολή στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, στην οποία του ζητεί να καλέσει τον διοικητή του ΟΗΕ στο Κόσσοβο Μπερνάρ Κουσνέρ στη Νέα Υόρκη για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την αναρχία που βασιλεύει στο Κόσσοβο «ιδιαίτερα και μετά το λιντσάρισμα ενός Σέρβου στην αρχή της εβδομάδας». Και ο Ορτζονικίτζε κατέληξε λέγοντας πως το όλο ζήτημα θα τεθεί σε επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Βρετανός «χαλίφης» στη θέση του χαλίφη;

Στο μεταξύ, χτες, ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας, Τζοφ Χουν, υπαινίχθηκε ότι η χώρα του προτίθεται να υποστηρίξει την ανάληψη της διοίκησης «αποστολής» από το Ευρωπαϊκό Εκστρατευτικό στο Κοσσυφοπέδιο τον ερχόμενο χρόνο.

Ο Τζοφ Χουν, προσερχόμενος χτες στην έδρα του ΝΑΤΟ για τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας, υποστήριξε μάλιστα ότι η Βρετανία θα προετοιμαστεί για την αύξηση της δύναμης του Ευρωπαϊκού Εκστρατευτικού Σώματος, θεωρώντας πως «είναι σημαντικό να προσαρμοστεί το Ευρωπαϊκό Εκστρατευτικό Σώμα σε μία μορφή διοίκησης της επιχείρησης». Σ' αυτό δε το σημείο, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας εξέφρασε την προθυμία και ετοιμότητα του Λονδίνου «να βοηθήσει». Οταν τέλος ρωτήθηκε για τον αριθμό στρατιωτών που θα μπορούσε να προσφέρει η Βρετανία, ο Χουν είπε πως αυτό θα είναι «θέμα διαβουλεύσεων».

Εντούτοις, αργότερα, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον (και πρώην υπουργός Αμυνας της Βρετανίας) φάνηκε περισσότερο επιφυλακτικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μιλώντας χτες στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο του BBC, τάχθηκε υπέρ της παρουσίας του Ευρωπαϊκού Εκστρατευτικού Σώματος στο Κόσσοβο, σημειώνοντας εντούτοις πως κάτι τέτοιο «δε θα πρέπει να εκληφθεί προάγγελος συγκρότησης ενός ευρωπαϊκού στρατού»... Προχώρησε δε και ακόμη παραπέρα εκτιμώντας πως « η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να παραμείνει πολυεθνική και υπό τον έλεγχο της Ανώτατης Διοίκησης του Βορειοατλαντικού Συμφώνου». Τέλος, ο ίδιος εκτίμησε πως δεν υπάρχει «ουδεμία προοπτική» για έναν ευρωπαϊκό στρατό.

Οπως είναι γνωστό, το Ευρωπαϊκό Εκστρατευτικό Σώμα συγκροτήθηκε το 1993 με τη συμμετοχή δυνάμεων από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο και μέχρι στιγμής διαθέτει μόλις 6.000 άνδρες.

«Αφραγκο»... το «Σύμφωνο Σταθερότητας»

Ευτυχώς! Για την ώρα, τουλάχιστον, το διαβόητο «Σύμφωνο Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη» παραμένει ως επί το πλείστον στα χαρτιά, μια που ακόμη δεν έχουν βρεθεί ούτε τα χρήματα, ούτε και το έμψυχο υλικό που απαιτούνται για την υλοποίηση των στόχων του. Αυτό δεν είναι παρά το βασικό συμπέρασμα έκθεσης που συντάχτηκε από κοινοβουλευτική ομάδα της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) και εγκρίθηκε χτες από την Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του σώματος.

Στην έκθεση διαπιστώνεται, ακόμη, ότι χωρίς... χρήματα και το αναγκαίο έμψυχο υλικό παραμένει και η Αρχή που έχει εγκατασταθεί από τα Ηνωμένα Εθνη στο Κοσσυφοπέδιο.

Στην έκθεση, που αν και υποστηρίζει τη διατήρηση των συνόρων στα Βαλκάνια, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία των κρατών της ΝΑ Ευρώπης, «αναγνωρίζει», εντούτοις, το «δικαίωμα της παρέμβασης» με ή χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ! Στα ψιλά γράμματα της ίδιας έκθεσης υπάρχει και η «παρατήρηση» πως «κάθε παγκοσμιοποίηση υπό την ηγεμονία μιας και μόνον υπερδύναμης, θα δημιουργήσει και άλλους κινδύνους».

Μεταξύ των προτάσεων που συστήνονται και απευθύνονται ως επί το πλείστον στο Συμβούλιο υπουργών των «15» της ΕΕ περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

- Να μην υπολογίσει η Ενωμένη Ευρώπη κόπους και χρήμα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η «πρόληψη» της επανάληψης των βιαιοτήτων στη ΝΑ Ευρώπη και να «επιβληθεί» μια διαρκής «ειρήνη και σταθερότητα» στην περιοχή.

- Να τεθούν στη διάθεση της Αρχής, που, με απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, διοικεί σήμερα το Κοσσυφοπέδιο, όλα τα απαραίτητα οικονομικά και υλικά μέσα, καθώς και το αναγκαίο έμψυχο υλικό.

- Να επισπεύσει η Ευρωπαϊκή Ενωση όλες εκείνες τις διαδικασίες που απαιτούνται για την εξεύρεση των πηγών χρηματοδότησης, έτσι ώστε να αρχίσει και επί της ουσίας η εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας στα Βαλκάνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ