Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Ο ιός του 2000 προκαλεί και άλλες συνεργασίες...
ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

ΗΠΑ και Ρωσία ανακοίνωσαν χτες πως έχουν συγκροτήσει κοινά βιντεο-συνδεόμενα διοικητικά κέντρα για την επίβλεψη των 132 ατομικών αντιδραστήρων που υπάρχουν στο έδαφός τους σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν ένα πυρηνικό ατύχημα που θα οφείλεται στον ιό του 2000.

«Αν και δεν αναμένουμε σοβαρά προβλήματα ή μεγάλα ατυχήματα, ίσως σημειωθούν εμπλοκές για τις οποίες θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και στις ΗΠΑ και στη Ρωσία» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Μπιλ Ρίτσαρντσον, υπογραμμίζοντας πως τα κοινά διοικητικά κέντρα ελέγχου συγκροτήθηκαν για να υπάρχει «διαρκής επικοινωνία με τη Ρωσία» πάνω σε πιθανά προβλήματα που ενδεχομένως να προκύψουν από τον ιό του 2000. Ο Ρίτσαρντσον έκανε τις παραπάνω δηλώσεις μέσα σε δωμάτιο των υπόγειων εγκαταστάσεων του υπουργείου Ενέργειας, περιστοιχιζόμενος από δεκάδες οθόνες βίντεο που έδειχναν απευθείας εικόνες από πυρηνικούς αντιδραστήρες σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ.

Αντίθετα, ο Ρίτσαρτσον έκανε λιγότερο αισιόδοξες προβλέψεις αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Ουκρανίας, επισημαίνοντας πως το Κίεβο έχει «ήδη εντοπίσει προβλήματα με συστήματα υπολογιστών». Επισήμανε ιδιαίτερα την περίπτωση του πυρηνικού σταθμού στο Τσέρνομπιλ, εκφράζοντας την ελπίδα πως το καλύτερο θα ήταν να μπει λουκέτο το συντομότερο δυνατόν.

Ο Ρώσος ομόλογός του, Γεβγένι Αντάμοφ, μιλώντας με το σύστημα της βιντεοδιάσκεψης από το Κέντρο Ατομικής Ενέργειας και διαχείρισης Κρίσεων στη Μόσχα, σημείωσε πως η χώρα του έχει ήδη διενεργήσει δύο δοκιμές λειτουργίας των συστημάτων για την αντιμετώπιση του ιού 2000, προσθέτοντας πως αυτές έγιναν «με επαγγελματική επιτυχία». Η επόμενη δοκιμή λειτουργίας των συστημάτων σε πυρηνικά εργοστάσια και συστήματα πυρηνικών όπλων στη Ρωσία έχει προγραμματιστεί για τις 8 του μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ