Σάββατο 1 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Εφυγε» ο αγωνιστής Θανάσης Τσαβδαρίδης

Στις 23 Φλεβάρη έπαψε να χτυπά η φλογερή καρδιά του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, του Αταλάντευτου Κομμουνιστή Τσαβδαρίδη Αθανάσιου που κηδεύτηκε στο Τυχερό Εβρου, τόπο όπου είχε εγκατασταθεί με την οικογένειά του, πρόσφυγας από την Αν. Θράκη.

Το 1940 παίρνει μέρος στο Αλβανικό Μέτωπο ως έφεδρος αξιωματικός και στη συνέχεια εντάσσεται στο αντιστασιακό κίνημα. Ηταν από τους πρωταγωνιστές της ίδρυσης του ΕΑΜ στο νομό Εβρου. Κατατάσσεται στον εφεδρικό ΕΛΑΣ και παίρνει μέρος στις μάχες κατά των κατακτητών για την απελευθέρωση των Φερών, Σουφλίου και ολόκληρου του νομού Εβρου.

Μετά την απελευθέρωση της πατρίδας μας από τους Γερμανοβουλγάρους κατακτητές, ωστόσο, αντί για τιμές και δόξες, ο Μπάρμπα Θανάσης, όπως και άλλες χιλιάδες αγωνιστών, υπέστη τις γνωστές διώξεις και φυλακίσεις του μισαλλόδοξου κράτους των κουίσλιγκ. Δεν υποτάχτηκε, όμως. Κατατάχτηκε στο ΔΣΕ με τον οποίο πήρε μέρος σε αρκετές μάχες.

Στη σκληρή Μάχη των Μεταξάδων αιχμαλωτίστηκε βαριά τραυματισμένη η αδερφή του Βασιλική και αντί να τη μεταφέρουν στο νοσοκομείο την κακοποίησαν βάρβαρα και την εκτέλεσαν. Αυτό έκανε το μπάρμπα Θανάση να μισήσει ακόμα περισσότερο την Αγγλοαμερικανική κατοχή.

Μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου ο Μπάρμπα Θανάσης πήρε το δρόμο της αναγκαστικής πολιτικής προσφυγιάς και έτσι βρέθηκε στην πρώην Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ρουμανίας, όπου και δραστηριοποιήθηκε ως εκπρόσωπος του ΚΚΕ και του ΚΣ των Πολιτικών Προσφύγων, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

Μέλος του ΚΚΕ από το 1940, αταλάντευτα σταθερός στις αρχές του Μαρξισμού - Λενινισμού, υπηρέτησε το κόμμα από διάφορες στελεχικές θέσεις.

Ο Μπάρμπα - Θανάσης, ήταν άνθρωπος απλός, σεμνός, με μεγάλη καρδιά και έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από όλους. Αφουγκραζόταν τον πόνο και τα βάσανα όλων των ανθρώπων και τους βοηθούσε με όλες τις δυνάμεις του. Η βοήθειά του, ιδιαίτερα, στους πολιτικούς πρόσφυγες ήταν πολύ μεγάλη.

Η φωτεινή του μορφή θα μείνει για πάντα βαθιά χαραγμένη σε όλους τους συντρόφους και όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν.

Αιωνία του η μνήμη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ