Σάββατο 1 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Θολό» τοπίο μετά τη νέα κυβέρνηση

Ισραηλινά τανκς σε δράση

Associated Press

Ισραηλινά τανκς σε δράση
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κνέσετ για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο νέο κυβερνητικό σχηματισμό του Αριέλ Σαρόν, ο οποίος εξασφάλισε 66 ψήφους, έναντι 48 αρνητικών ψήφων.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Επανέλαβε ότι στόχος είναι η εθνική ασφάλεια της χώρας και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και συνολικής ανακατάληψης των παλαιστινιακών εδαφών, «σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας». Ο Σαρόν, αν και φρόντισε να δηλώσει ότι συμφωνεί με το «όραμα» Μπους για δύο γειτονικά κράτη, δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει ότι τα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό διαφωνούν ως προς την αντιμετώπιση του Παλαιστινιακού, και κατά συνέπεια θα είναι δύσκολη η λήψη μιας σχετικής υπουργικής απόφασης.

Η σύνθεση της νέας ισραηλινής κυβέρνησης έχει προκαλέσει βαθιά ανησυχία στην παλαιστινιακή πλευρά, η οποία διά στόματος διαπραγματευτή Σάεμπ Ερακάτ εκτίμησε ότι «τα ακροδεξιά στοιχεία που απαρτίζουν τη νέα ισραηλινή ηγεσία θα εντείνουν την πολιτική του εποικισμού και της βίας, υποσκάπτοντας ουσιαστικά κάθε προοπτική επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών». Ο ίδιος ο Παλαιστίνιος ηγέτης αρκέστηκε να γνωστοποιήσει στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Τερζ Ρόεντ Λάρσεν, με τον οποίο συναντήθηκε χτες, ότι μέσα στην επόμενη βδομάδα θα ανακοινώσει το όνομα του πρωθυπουργού, που θα ορίσει, και στη συνέχεια θα θέσει την πρότασή του προς έγκριση στο παλαιστινιακό Κοινοβούλιο.

Στο Παλαιστινιακό, όμως, έσπευσαν να αναφερθούν, ακολουθώντας προφανώς το παράδειγμα του Αμερικανού Προέδρου, που συνέδεσε τις εξελίξεις στο Ιράκ με τη Μέση Ανατολή, και οι Τόνι Μπλερ και Χοσέ Μαρία Αθνάρ, οι οποίοι συναντήθηκαν, χτες, στη Μαδρίτη. Οι δύο άνδρες τόνισαν ότι επιθυμούν την «τάχιστη επανενεργοποίηση της ειρηνευτικής διαδικασίας και την ολοκλήρωσή της το συντομότερο δυνατό, με στόχο την ύπαρξη δύο γειτονικών ασφαλών βιώσιμων κρατών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ