Σάββατο 1 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Ο Βάτσλαβ Κλάους νέος Πρόεδρος

ΠΡΑΓΑ.--

Ο πρώην πρωθυπουργός Βάτσλαβ Κλάους, υποψήφιος της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, είναι τελικά ο άνθρωπος που θα διαδεχτεί τον Βάτσλαβ Χάβελ στην Προεδρία της Τσέχικης Δημοκρατίας. Ο Κλάους επικράτησε χτες του υποψήφιου του κυβερνητικού κεντροαριστερού συνασπισμού Γιαν Σοκόλ.

Υπενθυμίζεται ότι η ανάδειξη του Τσέχου Προέδρου πραγματοποιείται με ψηφοφορία μεταξύ των μελών των δύο σωμάτων της Βουλής (Γερουσίας και Βουλή των Αντιπροσώπων). Ο Κλάους τελικά έλαβε 142 ψήφους, ο Σοκόλ 124, ενώ 14 απείχαν και ένας δεν ήταν παρών.

Πάντως όπως επισημαίνουν Τσέχοι πολιτικοί αναλυτές, το αποτέλεσμα ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει τον κυβερνητικό συνασπισμό, στον οποίο μετέχουν οι «Σοσιαλδημοκράτες» και δύο μικρά κεντροδεξιά κόμματα, οι «Χριστιανοδημοκράτες» και η «Ενωση των Ελευθέρων». Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Βλάντιμιρ Σπίντλα, των Σοσιαλδημοκρατών, δήλωσε ότι: «σίγουρα δεν ήταν επιτυχία για εμάς, αλλά θα συγχαρούμε τον Κλάους». Η χτεσινή ψηφοφορία ήταν η μοναδική στην οποία τα τρία κυβερνητικά κόμματα κατάφεραν να έχουν κοινό υποψήφιο, αλλά κατά πως φαίνεται υπήρξαν διαρροές. Εξάλλου οι δύο προηγούμενες άκαρπες ψηφοφορίες χαρακτηρίστηκαν από εσωτερικές έριδες μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών.

Ο Βάτσλαβ Χάβελ οικονομολόγος στο επάγγελμα, διατέλεσε πρωθυπουργός της ανεξάρτητης Τσεχίας αμέσως μετά τη διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας το 1993 και είναι ένας από τους κύριους υπεύθυνους για την εδραίωση της οικονομίας της αγοράς...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ