Σάββατο 1 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ»
Σε κλουβί η... δημοσιότητα

Eurokinissi

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις όσον αφορά τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για τον τρόπο δημοσιογραφικής κάλυψης της δίκης των φερόμενων ως μελών της «17 Νοέμβρη», που αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού.

Χτες το πρωί, επισκέφθηκαν και επιθεώρησαν το χώρο όπου θα διεξαχθεί η δίκη, ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Μιχάλης Μαργαρίτης μαζί με τον προϊστάμενο του Εφετείου Αθηνών Χαρ. Παπαδάκη, τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Παξινό και τη ΓΓ Τύπου Δέσποινα Σπηλιωπούλου. Κατά την επίσκεψη ζήτησαν και είχαν ενημέρωση για τα τεχνικά ζητήματα διεξαγωγής της δίκης και τα μέτρα ασφαλείας από τους εκπροσώπους της κατασκευαστικής εταιρίας και τη Διεύθυνση των φυλακών. Οι Μ. Μαργαρίτης και Χαρ. Παπαδάκης φέρονται ικανοποιημένοι από τη διαμόρφωση της δικαστικής αίθουσας, ενώ ο πρόεδρος του ΔΣΑ, που λίγες ημέρες πριν καταφερόταν με δριμύτητα εναντίον των κυβερνητικών μεθοδεύσεων αναφορικά με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για τη διεξαγωγή της δίκης, αρκέστηκε να εκφράσει την αντίθεσή του για στην κοινή αίθουσα δικηγόρων - δημοσιογράφων, που βρίσκεται σε παρακείμενο της δικαστικής αίθουσας χώρο, επισημαίνοντας πως πρέπει να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα προς εξυπηρέτηση τόσο των δικηγόρων όσο και των δημοσιογράφων.

Στο μεταξύ σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό εις βάρος της κλίμα η κυβέρνηση επιχείρησε χθες να εξωραΐσει την εικόνα της. Συγκεκριμένα ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ στον οποίο δήλωσε ότι η κυβέρνηση δε διαφωνεί στη χρήση μαγνητοφώνου από τους δημοσιογράφους εντός δικαστικής αιθούσης υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα το επιτρέψει το δικαστήριο. Ακόμη ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να παρέχει δωρεάν στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους μία τηλεκάρτα (!!!), αξίας 25 ευρώ το μήνα, για να επικοινωνούν μέσω των καρτοτηλεφώνων με τα Μέσα στα οποία εργάζονται.

Αντιδράσεις από δημοσιογραφικές ενώσεις

Η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ σε χτεσινοβραδινή της ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι δε θα επιτρέψει να μετατραπεί η δημοσιογραφική κάλυψη της δίκης σε παρωδία παραπληροφόρησης. Σχολιάζοντας τις «εξαγγελίες Πρωτόπαππα» για τις δήθεν διευκολύνσεις προς τους δημοσιογράφους που θα καλύψουν τη δίκη, ότι δηλαδή θα τους χορηγήσει δωρεάν τηλεκάρτα, αναφέρει ότι αυτό «αποτελεί επιεικώς πρόκληση στο δημόσιο αίσθημα».

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, το πρωί της Δευτέρας θα βρίσκεται στο χώρο του δικαστηρίου, «ώστε να εξεταστούν επιτόπου οι συνθήκες κάτω από τις οποίες οι δημοσιογράφοι υποχρεώνονται να δώσουν τη μάχη για την ενημέρωση της κοινής γνώμης μέσα σε πλήθος απαγορεύσεων».

Χτες στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ έγινε σύσκεψη του ΔΣ της Ενωσης και των διαπιστευμένων στη δίκη δημοσιογράφων. Συζητήθηκαν οι επισημάνσεις των δημοσιογράφων και οι καταγγελίες για την παρεμπόδιση της δημοσιογραφικής λειτουργίας, ενώ υπήρξε και πρόταση για αποχή των δημοσιογράφων από τα καθήκοντά τους κατά την πρώτη ημέρα διεξαγωγής της δίκης.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, όπως και οι διαπιστευμένοι συντάκτες «επισημαίνουν προς κάθε κατεύθυνση ότι θα αγωνιστούν για να μην μετατραπεί η δημοσιογραφική κάλυψη της δίκης σε παρωδία παραπληροφόρησης».

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Πανελλήνια Ενωση Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) εκφράζοντας έντονη διαμαρτυρία για τα μέτρα περιορισμού της ελευθεροτυπίας. «Τα φιμωτικά μέτρα - αναφέρει η ανακοίνωση - υπό οποιαδήποτε πρόφαση, νομική η δικαστική, περιορίζουν το συνταγματικό δικαίωμα του δημοσιογράφου να πληροφορεί ελεύθερα, αλλά και των πολιτών να πληροφορούνται ελεύθερα, όταν μάλιστα δοκιμάζεται η συνταγματική κατοχύρωση δημόσιας δίκης». Και καταλήγει: «Η ΠΟΕΣΥ διακηρύσσει προς κάθε κατεύθυνση ότι ο δημοσιογραφικός κόσμος θα διεκδικήσει με όλα τα μέσα το συνταγματικό του δικαίωμα για ελεύθερη πληροφόρηση».

«Οι απαράδεκτες απαγορεύσεις που νομοθετήθηκαν από την κυβέρνηση, αποτελούν μέτρα που οδηγούν στην ελλιπέστατη και ως εκ τούτου υποκειμενική ενημέρωση του ελληνικού λαού», σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Εκφράζει την απορία για τους λόγους «που ώθησαν την Πολιτεία να θεσπίσει απαγορεύσεις, που φαλκιδεύουν τη βασική αρχή της δημοσιότητας» και σημειώνει πως «πιστεύει ότι η πλήρης δημοσιότητα με την πλήρη καταγραφή της διαδικασίας, δε δημιουργεί προσκόμματα στη λειτουργία της δικαιοσύνης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ