Σάββατο 1 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οδηγία για την κάλυψη της δίκης εξέδωσε το ΕΣΡ

Ενόψει της δίκης της «17Ν» οδηγία εξέδωσε χτες το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, καλώντας όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς να σταθούν στο «ύψος των περιστάσεων» και ν' αντιληφθούν ότι η δίκη βρίσκεται «αποκλειστικά εκτός κάθε μορφής εμπορευματοποίησης». Καλεί τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς να συνεργαστούν με το ΕΣΡ ώστε να εξασφαλιστεί η ποιότητα και αντικειμενικότητα της πληροφόρησης που «απαιτεί η έννομη τάξη και ο πολιτισμός μας».

Το ΕΣΡ με βάση τους νόμους και τους κώδικες δημοσιογραφικής δεοντολογίας, δηλώνει ότι «σεβόμενο το δημοσιογραφικό λειτούργημα και το δικαίωμα του κοινού στην πληροφόρηση, θα κάνει χρήση όλων των δυνατοτήτων τις οποίες του παρέχει το Σύνταγμα και ο νόμος, ώστε ν' αποτρέψει τον ευτελισμό της ραδιοτηλεοπτικής δημοσιότητας».

Το ΕΣΡ στην Οδηγία επισημαίνει και τον κίνδυνο μιας τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής θεατροποιημένης αναπαράστασης της δίκης, τονίζοντας ότι η διαμόρφωση μιας παράλληλης εικονικής δίκης μέσω ραδιοφώνου και τηλεόρασης, «ως και η συγκρότηση δημοσίου χώρου εντυπώσεων, ανευθυνότητας, εμπορευματοποίησης και λαϊκού θεάτρου, θα μεταβάλει το κοινό σε ανεύθυνο και καθοδηγούμενο πλήθος ενόρκων». Πρέπει ν' αποφευχθεί η μετατροπή της δίκης σε θέαμα και εμπόρευμα εν ονόματι της ακροαματικότητας και τηλεθέασης.

Η άρνηση της «ορθολογικής χρήσης του λόγου και της εικόνας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην οδηγία, καθώς και της αντικειμενικής και ίσης αντιμετώπισης των παραγόντων της δίκης, η μεταβολή του ευρύτερου χώρου έξω από το δικαστήριο «σ' ένα γιγαντιαίο τηλεθέαμα, η ανεύθυνη και σκανδαλολογική αναζήτηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, μέσω και της διαπόμπευσης παραγόντων της δίκης», θα αποδεικνύουν ότι το ζητούμενο δεν είναι η ενημέρωση του κοινού για τη δίκη. Εάν συμβούν όλα αυτά, ζητούμενο θα είναι η μετατροπή της δίκης σε «ιδιόμορφο εμπόρευμα με ιδιωτικό οικονομικό όφελος και κοινωνικό κόστος την έκπτωση του νομικού πολιτισμού μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ