Σάββατο 1 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
«Χάος» στο Συμβούλιο, κορυφώνεται η διπλωματική μάχη

Βρετανοί πεζοναύτες στο Κουβέιτ

Associated Press

Βρετανοί πεζοναύτες στο Κουβέιτ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Αποφασισμένος «να αφοπλίσει το Ιράκ τώρα» δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «USA Today», ο Αμερικανός Πρόεδρος, που για άλλη μια φορά υποστηρίζει ότι «αν η ιρακινή ηγεσία ήθελε να αφοπλιστεί, θα το είχε κάνει ήδη». Ο Λευκός Οίκος, μετά από την απόρριψη της ιρακινής απόφασης για καταστροφή των πυραύλων «αλ Σαμούντ», έχει εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες, προκειμένου να προσελκύσει ψήφους για το σχέδιο απόφασης που έχει καταθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ενώ διπλωμάτες κατήγγειλαν ότι η ατμόσφαιρα συνεδρίασης του Συμβουλίου είναι πλέον «χαώδης» και εν αναμονή της νέας έκθεσης του επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, οι «διαφωνούντες» του Συμβουλίου «κέρδισαν πόντους» από την ιρακινή απόφαση για τους πυραύλους, με τη Μόσχα να επαναφέρει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο βέτο.

«Το Ιράκ πρέπει να εξαναγκαστεί να αφοπλιστεί τώρα» δήλωνε κατηγορηματικά, για άλλη μια φορά, ο Τζορτζ Μπους, τονίζοντας ότι είναι «πεπεισμένος πως οι Αμερικανοί κατανοούν πλήρως ότι ένας πόλεμος μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή και ότι είναι σίγουρο ότι θα επικρατήσει το έθνος μας, που είναι το ισχυρότερο και το πλουσιότερο σε σημαντικές προσωπικότητες στον κόσμο». Ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε ότι «προβληματίζεται από τις ανθρωπιστικές συνέπειες ενός πολέμου», αλλά έσπευσε να συμπληρώσει ότι «η αδράνεια είναι πιο επικίνδυνη από τη δράση, αφού το Ιράκ είναι απειλή για τις ΗΠΑ και ολόκληρο τον πλανήτη».


Associated Press

Σταθερά υπέρ της αμερικανικής θέσης τάχθηκαν οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ισπανίας, που συναντήθηκαν, χτες, στη Μαδρίτη. Οι Τόνι Μπλερ και Χοσέ Μαρία Αθνάρ εκτίμησαν ως «ανεπαρκή» την απόφαση για τους πυραύλους και κατηγόρησαν την ιρακινή ηγεσία ότι «παίζει ένα κυνικό παιχνίδι με τα φιλειρηνικά αισθήματα όλου του κόσμου». Ο Μπλερ, πάντως, απέφυγε να σχολιάσει την «πύρρειο» νίκη του στο Κοινοβούλιο, ενώ δεν αναφέρθηκε καν στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η δημοτικότητά του έχει φθάσει στο ναδίρ στη χώρα του, αγγίζοντας το 35%.

Ενισχυμένοι οι «διαφωνούντες»

«Κεντρικό ζήτημα είναι η διεθνής νομιμότητα. Το χρονοδιάγραμμα του αμερικανικού στρατού δε συμφωνεί με το χρονοδιάγραμμα της διεθνούς κοινότητας, που στην πλειοψηφία της πιστεύει στην επιτυχή κατάληξη των επιθεωρήσεων και στον ειρηνικό αφοπλισμό του Ιράκ», δήλωνε σε συνέντευξή του στη «Σουάρ», ο Γάλλος ΥΠΕΞ. Ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν, σε μεταγενέστερες δηλώσεις του, απηύθυνε έκκληση στην Ευρώπη, «και κυρίως σε Βρετανία και Ισπανία», να παραμείνει ενωμένη και χαρακτήρισε «παράδοξη μια απόφαση πολέμου, στην παρούσα φάση που οι επιθεωρήσεις αποδίδουν». Απέφυγε, πάντως, να αναφερθεί στο ενδεχόμενο άσκησης βέτο από τη Γαλλία, τονίζοντας ότι «η Γαλλία έχει σαφή θέση και θα αναλάβει τις ευθύνες της ανάλογα με τη στιγμή».

Στο δικαίωμα βέτο της Ρωσίας, όμως, αναφέρθηκε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανόφ, τονίζοντας ότι η Μόσχα θα το χρησιμοποιήσει στην ύστατη στιγμή που θα κρίνει ότι «διακυβεύεται η διεθνής σταθερότητα». Λίγο αργότερα, το ρωσικό ΥΠΕΞ, σε εκτενή ανακοίνωσή του, υποστήριζε ότι ιδιαίτερα μετά την ιρακινή απόφαση για καταστροφή των πυραύλων, «δεν υπάρχει καμία βάση στο επιχείρημα ότι το Ιράκ έχει χάσει την τελευταία ευκαιρία να συμμορφωθεί». Την πεποίθησή του ότι ένας πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος, επανέλαβε και ο Κινέζος ΥΠΕΞ.

«Χάος» στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Αλλεπάλληλες και μαραθώνιες επαφές με τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είχαν, χτες, διπλωμάτες και από τα δύο «στρατόπεδα» που έχουν διαμορφωθεί στους κόλπους των μονίμων μελών του. Χαρακτηριστικό είναι ότι «στη διπλωματική μάχη» εισήλθε και το «βαρύ πυροβολικό» της Ουάσιγκτον, δηλαδή ο Κόλιν Πάουελ και η Κοντολίζα Ράις. Αμερικανοί διπλωμάτες δήλωναν ότι «δε λαμβάνεται ως δεδομένη καμία απειλή άσκησης βέτο, αλλά γίνεται σκληρή προσπάθεια για τη συγκέντρωση των απαραίτητων ψήφων». Εντούτοις, με επίσημες ανακοινώσεις τους, χτες, Πακιστάν και Μεξικό επαναλάμβαναν ότι δεν έχουν ακόμη λάβει καμία απόφαση.

Η δυσφορία των μη μονίμων μελών του Συμβουλίου εξαιτίας των ασφυκτικών πιέσεων που δέχονται εκατέρωθεν ήταν εμφανής. Ενδεικτικά, ο Χιλιανός πρέσβης στο Συμβούλιο εξήλθε της, κεκλεισμένων των θυρών, συνεδρίασης εμφανώς οργισμένος και δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η ατμόσφαιρα της συνεδρίασης είναι χαώδης. Τα μόνιμα μέλη δεν κάνουν καμία υποχώρηση, επιμένουν στις θέσεις τους. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να αναρωτηθούμε, έστω, πού μας οδηγούν οι συγκεκριμένες προτάσεις». Ο Χιλιανός διπλωμάτης ανακοίνωσε ότι η χώρα του, σε συνεργασία με το Μεξικό, κάλεσε τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου «πρώτα να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και μετά να αρχίσει η όποια συζήτηση».

Οι διαβουλεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν αδιάκοπα. Αργά χτες το βράδυ, αναμενόταν να δοθεί στα μέλη του Συμβουλίου το προσχέδιο της νέας έκθεσης του Χανς Μπλιξ για την πορεία των επιθεωρήσεων. Αρχικά, είχε διαρρεύσει ότι ο Μπλιξ χαρακτήριζε «περιορισμένη» την ιρακινή συνεργασία και «διαφωτιστική την ιρακινή έκθεση για το πυραυλικό και το βιολογικό της οπλοστάσιο». Εντούτοις, μετά την εξέλιξη με τους πυραύλους, ο ίδιος δήλωνε με νόημα ότι «η έκθεση αλλάζει ανάλογα με την πραγματικότητα». Τα μέλη του Συμβουλίου θα πρέπει μέχρι τη Δευτέρα να συνεδριάσουν, κεκλεισμένων των θυρών, για την έκθεση Μπλιξ, που στη συνέχεια θα δοθεί στη δημοσιότητα σε ανοιχτή συνεδρίαση στις 7 Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ