Σάββατο 1 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Σωσίβιο στις κοκορομαχίες

Τη συνταγή της ασύστολης δημαγωγίας και των υψηλών, αλλά κούφιων, αντιπολιτευτικών τόνων επιστρατεύει άλλη μια φορά ο Κ. Καραμανλής, προκειμένου να καλύψει το κενό της ανύπαρκτης «αντιπολίτευσης» και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις εξαιτίας της ολοφάνερης αδυναμίας διαφοροποίησης από την εφαρμοζόμενη πολιτική.

Επιχειρώντας να ξορκίσει την πλήρη «ακινησία» του κόμματός του έναντι της κυβερνητικής πολιτικής, αποκήρυξε στα λόγια τη «θεωρία του ώριμου φρούτου», ενώ έθεσε το κόμμα για πολλοστή φορά σε «διάταξη μάχης», με μοναδικό όραμα τη νομή της εξουσίας. Η παντελής απουσία οποιασδήποτε «εναλλακτικής πολιτικής» απέναντι στην κυβερνητική πολιτική ήταν περισσότερο αισθητή από ποτέ.

Στην ομιλία του στη χτεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του επικεντρώθηκε στην οικονομία, με φανερό στόχο να δημαγωγήσει πάνω στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, αλλά και να ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση να προχωρήσει στις νεοφιλελεύθερες διαρθρωτικές αλλαγές. Παραμένοντας παγερά αδιάφορος για τον επαπειλούμενο πόλεμο κατά του Ιράκ, προτίμησε τις κοκορομαχίες, εξαπολύοντας φραστική επίθεση κατά της κυβέρνησης με έμφαση στη διαχειριστική της «ανικανότητα». Ετσι, τη χαρακτήρισε «κυβέρνηση ανεύθυνων σχολιαστών», γιατί «οι υπουργοί αντί να παράγουν έργο, σχολιάζουν και περιγράφουν τα προβλήματα». Μόνη τους έγνοια, πρόσθεσε, είναι τώρα η προετοιμασία για τη διαδοχή. Εκτενή αναφορά έκανε στις «πέντε πληγές στην οικονομία των νοικοκυριών» (το έγκλημα του χρηματιστηρίου, ο υπερβολικός δανεισμός, τα ληστρικά επιτόκια των τραπεζών, η ακρίβεια και η ανεργία), ακριβώς για να δημαγωγήσει, αφού στηρίζει την πολιτική που τα γεννά. Εμφανίστηκε, όπως συνηθίζει, διώκτης της διαφθοράς και της διαπλοκής -για την τελευταία διαμαρτύρεται γιατί αφήνει εκτός της μοιρασιάς της πίτας «τους χιλιάδες έντιμους επιχειρηματίες». Διαπίστωσε ότι η ολόκληρη η χώρα «βουλιάζει στην ανεπάρκεια του κράτους», αλλά απέφυγε να διευκρινίσει τι σημαίνει η δική του θέση για επανίδρυση του κράτους.

Στο διά ταύτα έθεσε πάλι το κόμμα σε «διάταξη μάχης» επικαλούμενος ότι η «η χώρα, η πολιτική ζωή ουσιαστικά έχει μπει στην προεκλογική περίοδο». «Εχουμε μπει στον τελευταίο γύρο, πριν από την τελική ευθεία. Το καμπανάκι έχει χτυπήσει» είπε και κάλεσε τα στελέχη του κόμματός του να είναι «συνεχώς δίπλα στους πολίτες και να τους ακούμε όλους με προσοχή»(!). Κατά τα λοιπά, προειδοποίησε ότι «το ΠΑΣΟΚ δε θα πέσει σαν ώριμο φρούτο».

Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης απέφυγε να αποσαφηνίσει αν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές λέγοντας ότι «θα το αποφασίσω όταν θα έρθει η ώρα σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του κόμματος». Σημείωσε ωστόσο ότι "με χαρακτηρίζει το γεγονός ότι ουδέποτε γαντζώθηκα σε κανένα αξίωμα και σε καμιά εξουσία»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ