Σάββατο 1 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκδηλώσεις ΠΕΑΕΑ για το συλλαλητήριο της 5 Μάρτη 1943

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, αποφάσισε να τιμήσει την 60ή επέτειο του μεγαλειώδους αγώνα του λαού της Αθήνας και του Πειραιά εναντίον της Πολιτικής Επιστράτευσης, που κατ' εντολήν των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής είχε σχεδιάσει η προδοτική κυβέρνηση Λογοθετόπουλου. Ετσι, την Τετάρτη, 5 Μάη, η ΠΕΑΕΑ διοργανώνει εκδήλωση.

Στις 11 π.μ. θα γίνει συγκέντρωση για επιμνημόσυνη δέηση στο Ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύστη (οδός Χρ. Λαδά). Στις 11.30 μετάβαση στην Πλατεία Κοραή (πεζόδρομος), όπου θα γίνει Πολιτικό Μνημόσυνο. Αμέσως μετά, στις 12 το μεσημέρι, οργανώνεται επίσκεψη και κατάθεση στέφανου στα υπόγεια της «Κομαντατούρ» (Κοραή 4), όπου εκείνη την ημέρα, αλλά και στις άλλες διαδηλώσεις του ίδιου χρόνου μα και καθ' όλη τη διάρκεια της Κατοχής, γέμιζαν από πατριώτες.

Στη σχετική ανακοίνωση της ΠΕΑΕΑ, υπενθυμίζεται ότι, με την πολιτική επιστράτευση χιλιάδες Ελληνες θα προστίθονταν στα 8 εκατομμύρια που είχαν επιστρατευτεί στην υπόλοιπη κατακτημένη Ευρώπη και που αντικαθιστούσαν ισάριθμους Γερμανούς στα γερμανικά εργοστάσια. Ετσι, για την αποτροπή κάτι τέτοιου, με πρωτοβουλία του ΕΑΜ, στις 5 Μάρτη 1943, πραγματοποιήθηκε μεγαλειώδης μαχητική διαδήλωση, με συμμετοχή 200.000 και πλέον λαού, ο οποίος κατέκλυσε το χώρο από Σύνταγμα μέχρι Ομόνοια, κατέλαβε το υπουργείο Εργασίας, όπου κατέστρεψε τους καταλόγους των επιστράτων. Αψηφώντας τα φονικά πυρά των Ιταλο-Γερμανών και με τη θυσία δεκάδων πατριωτών, εκατοντάδων τραυματιών και συλληφθέντων, πέτυχε, με τον ανεπανάληπτο και αιματηρό αγώνα του, τη ματαίωση της επιστράτευσης, σώζοντας χιλιάδες Ελληνες.

Με το σύνθημα «Τιμή και δόξα στο ΕΑΜ - Τιμή και δόξα στους νεκρούς» η ΠΕΑΕΑ καλεί όλους τους αντιστασιακούς, τους φίλους της ηρωικής Εθνικής Αντίστασης και τους πολίτες, να πάρουν μέρος στην εκδήλωση. Καλεί επίσης τα Παραρτήματά της να παραβρεθούν με τα λάβαρά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ