Πέμπτη 6 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
Εκβιάζει ως «κράτος εν κράτει»

Αποψη της Αρχαίας Αγοράς
Αποψη της Αρχαίας Αγοράς
Επεισοδιακή ήταν η τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου με αφορμή τη συζήτηση για την έγκριση ή μη του προγράμματος ερευνών της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής για το 2003.

Από τη μία οι Αμερικανοί, οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν στο ελληνικό κράτος ούτε το δικαίωμα να διαχειρίζεται την αρχαιολογική του κληρονομιά και από την άλλη το ΚΑΣ που δεν τους «έκοψε» τη «φόρα», δημιούργησαν μια εκρηκτική κατάσταση, με αποτέλεσμα την αποχώρηση μέλους του συμβουλίου και τη διακοπή της συνεδρίασης ελλείψει απαρτίας.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την εμμονή των Αμερικανών να τους εγκριθούν 10 έρευνες αντί των 6 ετησίως, όπως προβλέπει ο αρχαιολογικός νόμος. Εφτασαν, μάλιστα, στο πρωτοφανές για ξένες αρχαιολογικές σχολές στην Ελλάδα σημείο, να πάνε στο ΚΑΣ με δικηγόρο τους! Ο νόμος προβλέπει για τις ξένες αρχαιολογικές σχολές, 3 έρευνες δικές τους και 3 σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Οι Αμερικανοί αξιοποίησαν την ασάφεια μιας παραγράφου του νόμου, την οποία ερμήνευσαν ως δυνατότητα για 3 επιπλέον επιφανειακές έρευνες.

Λίγες μέρες πριν τη συνεδρίαση του ΚΑΣ, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού και η Αμερικανική Σχολή κατέληξαν σε συμφωνία για τις 6 έρευνες που προβλέπει ο νόμος, και 1 ακόμη στην Αρχαία Αγορά, η οποία υπάγεται σε ξεχωριστό νομοθέτημα, ισχυρότερο του αρχαιολογικού νόμου.

Ενώ λοιπόν το ΚΑΣ ψήφισε σύμφωνα με τα νόμιμα και τα συμφωνηθέντα, οι Αμερικανοί και ο δικηγόρος τους επέμεναν να συζητηθεί το αίτημά τους για 10 έρευνες. Και αντί το ΚΑΣ να υπερασπίσει την απόφασή του, ορισμένα μέλη του ήταν διατεθειμένα να συζητήσoυν το αίτημα (!). Το αποτέλεσμα ήταν, ένα μέλος του ΚΑΣ να αποχωρήσει, καταγγέλλοντας ότι το συμβούλιο «εκβιάζεται» και να διακοπεί η συνεδρίαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ