Πέμπτη 6 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΦΟΡΙΑ
Ανέξοδες αλλαγές απλοποίησης

Διαδικαστικού χαρακτήρα μέτρα που υποτίθεται ότι θα διευκολύνουν τη διεκπεραίωση των φορολογικών υποθέσεων για τις επιχειρήσεις εξήγγειλε χτες ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, τα οποία όμως ούτε απαντούν ούτε καν μπαίνουν στην ουσία των ζητημάτων που απασχολούν τους ΕΒΕ της χώρας. Η αναγγελία τους από τον υπουργό του ΠΑΣΟΚ έρχεται απλώς να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της κυβερνητικής προπαγάνδας σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του δημοσίου.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεδρίασε χτες η «επιτροπή διαβούλευσης επιχειρηματικών και κοινωνικών φορέων σε θέματα φορολογικής διαχείρισης», στην οποία μετείχαν - εκτός από τους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου - οι ΣΕΒ, Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων, ΟΕΕ, ΓΣΕΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΣΕΒΕΕ και η Ενωση Τραπεζών. Ο Ν. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε σε «νέο πλαίσιο φορολογικών ελέγχων» και επίσης στο νέο «θεσμό διοικητικής επίλυσης διαφορών, έτσι ώστε να μεσολαβεί και να μην κάνει απαραίτητη την προσφυγή στα φορολογικά δικαστήρια». Το υπουργείο σε μια προσπάθεια εξωραϊσμού της κατάστασης αναφέρει ότι «η νέα μέθοδος διέπεται από τη λογική της λήψης υπηρεσιών από το γραφείο ή το σπίτι» και παρουσιάζοντας μια ειδυλλιακή εικόνα αναφέρεται στη διεκπεραίωση υποθέσεων με την Εφορία μέσω τηλεφώνου, fax, e-mail...

Τα μέτρα που αναγγέλθηκαν αφορούν στα εξής:

  • Για την έναρξη εργασιών επιχείρησης ή επαγγέλματος: Υποβάλλεται μόνο η δήλωση χωρίς την προσκόμιση των δικαιολογητικών, τα οποία φυλάσσονται στην έδρα της επιχείρησης.
  • Η υποβολή δήλωσης για αλλαγή έδρας μπορεί να γίνει δι' αλληλογραφίας.
  • Καταργείται η προληπτική αυτοψία της Εφορίας κατά την έναρξη της δραστηριότητας των επιχειρήσεων και μετατίθεται για αργότερα.
  • Καταργείται η παρουσία στην Εφορία για την υποβολή δήλωσης μεταβολής των λογιστικών χαρακτηριστικών της επιχείρησης. Μάλιστα, προκειμένου να δημιουργήσουν κλίμα για τις... ρηξικέλευθες αλλαγές, δημοσιοποίησαν και πίνακα με 20 περιπτώσεις τέτοιων μεταβολών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ