Πέμπτη 6 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΠΑΤΑΚΗΣ
Βάλτε «φρένο» στις αυθαιρεσίες των τραπεζών

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Μέτρα για την προστασία των μικροκαταθετών από τις αυθαιρεσίες των τραπεζών ζητά, με Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατάκης, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τη γενικότερη ολιγοπωλιακή στάση των τραπεζών.

Η Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ είναι η εξής:

«Ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις έχει για τους μικροαποταμιευτές η μείωση των επιτοκίων καταθέσεων, ιδιαίτερα σε χώρες όπου ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, όπως η Ελλάδα, οδηγώντας σε καθαρή απώλεια πόρων. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες σε μια περίοδο, όπου μειώνουν τα έσοδά τους από τη χρηματιστηριακή αγορά, πλήττουν και πάλι τα λαϊκά στρώματα και με στόχο την αύξηση των κερδών τους μεγαλώνουν το "εκάρ" (ψαλίδα ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και τα επιτόκια χορηγήσεων), διατηρώντας υψηλά επιτόκια χορηγήσεων, ιδιαίτερα στα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

Ερωτάται η Επιτροπή, αν σκοπεύει, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των μικροκαταθετών και των μικρών δανειοληπτών από τις αυθαιρεσίες των τραπεζών, που με μια ολιγοπωλιακή στάση και αξιοποιώντας τη δεσπόζουσα θέση τους, τους εκμεταλλεύονται, προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους, αξιοποιώντας τα κυμαινόμενα επιτόκια για τη μεταφορά σ' αυτούς όλων των βαρών της κρίσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ