Πέμπτη 6 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανεξέλεγκτες οι ανατιμήσεις

Για ασύδοτη κατάσταση στην αγορά κάνει λόγο η Τράπεζα της Ελλάδας, που βλέπει - όπως και η κυβέρνηση - τον πληθωρισμό να καλπάζει στα ύψη

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά με τις συνεχείς ανατιμήσεις μόνο σαν ασύδοτη μπορεί να χαρακτηριστεί και δεν έχει δικαιολογητική βάση... Η εκτίμηση αυτή, που περιγράφει το άγριο κερδοσκοπικό παιγνίδι των ημερών, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, από τη στιγμή που διατυπώνεται από παράγοντες της Τράπεζας της Ελλάδας. Οπως επισημαίνουν, μεγάλες ανατιμήσεις έχουν σημειωθεί τους τελευταίους δύο μήνες στα είδη διατροφής. Και μπορεί - προσθέτουν - ο σχετικός δείκτης σε δωδεκάμηνη περίοδο στην κατηγορία «τρόφιμα - ποτά» τον προηγούμενο Γενάρη να κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα. Ομως, όπως εξηγούν, αυτό οφείλεται σε καθαρά συγκυριακούς λόγους και συγκεκριμένα στη σχετική πτώση των τιμών των οπωροκηπευτικών, ως προς τα πολύ υψηλά επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί οι τιμές το Δεκέμβρη του 2001 και το Γενάρη του 2002, λόγω της παρατεταμένης κακοκαιρίας που είχε σημειωθεί την εποχή αυτή. Χωρίς τα οπωροκηπευτικά, ο δωδεκάμηνος πληθωρισμός στα «τρόφιμα - ποτά» ανεβαίνει στο 4% αναφέρουν στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Θεωρούν λαθεμένη την απόφαση της κυβέρνησης - κατονομάζουν προσωπικά το Ν.Χριστοδουλάκη - να εγκρίνει στη σημερινή κακή συγκυρία, τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ. Μια τέτοια ενέργεια, εξηγούν, ρίχνει λάδι στη φωτιά των ανατιμήσεων, καθώς οι επιχειρηματίες του ιδιωτικού τομέα θα το χρησιμοποιήσουν σαν επιχείρημα για να προβούν οι ίδιοι σε νέες ανατιμήσεις. Η Τράπεζα της Ελλάδας δε διαφωνεί βέβαια να προχωρήσουν οι ΔΕΚΟ σε ανατιμήσεις, αλλά όχι στη σημερινή συγκυρία...

Οι ίδιοι παράγοντες ισχυρίζονται επίσης ότι οι επιχειρηματίες, όσοι προχωρούν σε ανατιμήσεις αυτόν τον καιρό, δεν έχουν καμιά δικαιολογητική βάση για τέτοιες ενέργειες. Υπενθυμίζουν μάλιστα το εξής: Αυτοί που επικαλούνται την άνοδο των τιμών του πετρελαίου για να δικαιολογήσουν τις αυξήσεις, «ξεχνούν» - κατά πάγια τακτική - να μειώσουν τις δικές τους τιμές όταν μειώνονται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, όπως έγινε πέρσι που η κυβέρνηση μείωσε κατά 50% το φόρο στο πετρέλαιο «μαζούτ» για βιομηχανική χρήση. Οσο για το επιχείρημα ότι το κόστος εργασίας στην Ελλάδα αυξάνει ταχύτερα απ' ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το κόστος εργασίας στην Ελλάδα το 2002 αυξήθηκε κατά 3,5% - οι ίδιοι παράγοντες υπενθυμίζουν ότι οι επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται τη φθηνή εργατική δύναμη του 1 εκατ. ξένων εργατών, σε καμιά περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του «ακριβού» εργατικού κόστους.

Οι θέσεις αυτές της Τράπεζας της Ελλάδας, είναι πέρα για πέρα αντιφατικές. Κι αυτό, γιατί ενώ από τη μια οι διοικούντες την Τράπεζα της Ελλάδας δηλώνουν θιασώτες της «ελεύθερης αγοράς» - άρα και του δικαιώματος του κάθε επιχειρηματία να διαμορφώνει ελεύθερα τις τιμές - από την άλλη συνιστούν αυτοσυγκράτηση... Προφανώς, το όλο ανατιμητικό κλίμα και η εκτίναξη του πληθωρισμού στα επίπεδα του 4% το μήνα Φλεβάρη τους έχει ανησυχήσει, όπως τους έχει ανησυχήσει και στάση της κυβέρνησης, του οικονομικού επιτελείου να ελέγξει στοιχειωδώς την κατάσταση. Δυσκολεύεται έτσι και ο κ.Γκαργκάνας, να ζητήσει εκ νέου «αυτοσυγκράτηση» στις αυξήσεις των μισθών για τον έλεγχο του πληθωρισμού, τη στιγμή που η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων υπονομεύεται τόσο προκλητικά και βάναυσα από το κερδοσκοπικό κύμα που πλήττει την αγορά.

Κάλυψε τους κερδοσκόπους

Είναι, πάντως, αξιοσημείωτο, ότι ο υπουργός Οικονομίας με χτεσινές του δηλώσεις πρόσφερε κάλυψη και προστασία στο κερδοσκοπικό κύκλωμα βιομηχάνων και εμπόρων που το τελευταίο διάστημα προχωρούν σε αθρόες ανατιμήσεις, αποδίδοντας τις ανατιμήσεις αποκλειστικά στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου και των οπωροκηπευτικών. Με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι «ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο θα φτάσει σε υψηλά επίπεδα, τα οποία θυμίζουν τον περσινό Ιανουάριο όπου είχαν σημειωθεί ανάλογα φαινόμενα (ο πληθωρισμός είχε ανέβει στο 4,4%!)

Εκτός από την κακοκαιρία, ο υπουργός απέδωσε την άνοδο του πληθωρισμού και στο πετρέλαιο, η τιμή του οποίου, όπως είπε, σε σχέση με το φθινόπωρο έχει αυξηθεί κατά 50%. Σε άλλο, όμως, σημείο ανέφερε ότι μέρος της ανόδου της τιμής του πετρελαίου, ένα 15% περίπου απορροφήθηκε από την ανατίμηση του ευρώ ως προς το δολάριο, με αποτέλεσμα η άνοδος των τιμών του πετρελαίου να περιοριστεί στο 35%. Τέλος, αναφερόμενος στις επιπτώσεις από το σχεδιαζόμενο πόλεμο στο Ιράκ, ο υπουργός δήλωσε ότι «η ατμόσφαιρα που έχει διαμορφωθεί διεθνώς, έχει επιβαρύνει όχι μόνο το πολιτικό κλίμα, αλλά επιβαρύνει σημαντικά πλέον και τις ευρωπαϊκές οικονομίες και το διεθνές οικονομικό κλίμα».


Θ.Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ