Πέμπτη 6 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Χορός» ενστάσεων
  • Σήμερα, πιθανόν, θα εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου για τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της δίκης
  • Ξεκίνησε χτες η συζήτηση ένστασης της υπεράσπισης για «κακή σύνθεση του δικαστηρίου»

Οι δικαστές της πολύκροτης δίκης

Eurokinissi

Οι δικαστές της πολύκροτης δίκης
Πιθανότατα σήμερα θα εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου, για το αν θα επιτραπεί ή θα απαγορευτεί η ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της δίκης των 19 κατηγορουμένων ως μελών της «17Ν». Εν τω μεταξύ χτες η διαδικασία εισήλθε και στη συζήτηση δεύτερης ένστασης από μέρους των συνηγόρων υπεράσπισης για «κακή σύνθεση του δικαστηρίου». Να σημειωθεί ότι και οι δύο ενστάσεις εδράζονται σε διατάξεις του πρόσφατου νόμου (3090/02), που δημοσιεύτηκε έξι μέρες πριν την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος για τους κατηγορούμενους ως μέλη της «17 Νοέμβρη».

Αναφορικά με το ζήτημα της ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης, η σχετική απόφαση αναμενόταν να εκδοθεί χτες, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων, για το θέμα, των συνηγόρων υπεράσπισης. Ομως ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Μ. Μαργαρίτης επικαλέστηκε αδυναμία δική του- και κατ' επέκταση των υπολοίπων δικαστών να λάβουν θέση- προτού μελετήσουν προσεχτικά τα νομικά επιχειρήματα τόσο αυτών που τάχθηκαν υπέρ της ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης όσο κι εκείνων που ήταν αρνητικοί.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ραδιοτηλεοπτική κάλυψη δεν είναι δυνατόν να επιτραπεί παρά μόνο εάν η σχετική νομοθεσία που αναφέρεται σ' αυτήν κριθεί αντισυνταγματική. Κι ακριβώς αυτό ζήτησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης από το δικαστήριο, όταν υπέβαλαν τη σχετική ένσταση.

Υπέρ και κατά


Βασικό επιχείρημα των συνηγόρων υπεράσπισης για την αντισυνταγματικότητα του νόμου είναι ότι αυτός παραβιάζει τη συνταγματική διάταξη της δημόσιας δίκης (άρθρο 93 παρ. 2). Στο επιχείρημα αυτό προστέθηκαν και άλλα, όπως το γεγονός ότι ο νόμος που απαγορεύει ουσιαστικά τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη φτιάχτηκε ειδικά γι' αυτή τη δίκη. Παράλληλα, η συνήγορος του Δ. Κουφοντίνα, Γ. Κούρτοβικ, σημείωσε στη χτεσινή της ομιλία ότι η δίκη αναπαράγεται από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα καθημερινά μόνο που στη θέση των δικαστών, όπως είπε χαρακτηριστικά, «βρίσκονται ο κ. Τράγκας, ο κ. Κακαουνάκης και άλλοι», γεγονός που μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο μέσω της πλήρους ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης των εργασιών της. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο συνήγορος του Α. Γιωτόπουλου, Γ. Ραχιώτης, λέγοντας πως αν δεν υπάρξει ραδιοτηλεοπτική μετάδοση της δίκης δίνεται η δυνατότητα στα κανάλια να φτιάχνουν την εικόνα που θέλουν. «Η τηλεοπτική κάλυψη της δίκης - είπε- είναι αντίλογος στην τηλεοπτική παρέμβαση που κάνουν τα ΜΜΕ».

Ακόμη και η πολιτική αγωγή «διχάστηκε» στο θέμα της ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης, καθώς αρκετοί από τους δικηγόρους τάχθηκαν υπέρ της μετάδοσης της δίκης από την τηλεόραση, γεγονός που αποδεικνύει πόσο έωλα ήταν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για απαγόρευση μετάδοσης της δίκης από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Μεταξύ αυτών που υποστήριξαν ότι η δίκη πρέπει να μεταδοθεί από την τηλεόραση είναι οι συνήγοροι της οικογένειας του αστυνομικού Χρήστου Μάτη, ο Γιώργος Πέτσος και οι συνήγοροι των ανδρών της προσωπικής του φρουράς, που τον συνόδευαν όταν δέχτηκε την επίθεση από τη «17 Νοέμβρη», ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Παπαδημητρίου, που παρίσταται ως εκπρόσωπος των τραυματιών αστυνομικών από τη συμπλοκή των Σεπολίων, αλλά και για την επίθεση που ο ίδιος είχε δεχτεί από την οργάνωση, οι συνήγοροι του Γ. Παλαιοκρασσά, του Κ. Περατικού κλπ.

Παρέμβαση υπέρ της ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης για λόγους αρχής, όπως είπε, έκανε και ο κατηγορούμενος Γ. Σερίφης, λέγοντας πως ο ίδιος δεν έχει κανένα προσωπικό συμφέρον απ' αυτό, ότι έχει ταλαιπωρηθεί από τα ΜΜΕ κι ότι έξω από το σπίτι του εδώ και οχτώ μήνες βρίσκονται, όχι κλούβες της αστυνομίας, αλλά κλούβες των καναλιών.

Κατά της τηλεοπτικής μετάδοσης της δίκης τάχθηκαν - μεταξύ άλλων - συνήγοροι της πολιτικής αγωγής στις δολοφονίες Μπακογιάννη, Αθανασιάδη - Μποδοσάκη, Μομφεράτου, Θ. Αξαρλιάν, Μ. Βρανόπουλου, καθώς και στην επίθεση κατά του λεωφορείου των ΜΑΤ. Επίσης, ίδια στάση κράτησαν και οι εντολείς των οικογενειών Αμερικανών και Τούρκων θυμάτων της «17Ν», του Στίβεν Σόντερς, του επιχειρηματία Β. Βαρδινογιάννη κ.ά.

Υπενθυμίζουμε ότι κατά της κάλυψης έχει ταχθεί και ο εισαγγελέας της έδρας Χρ. Λάμπρου καθώς και ο αναπληρωτής εισαγγελέας της έδρας, Βασίλης Μαρκής, ο οποίος μιλώντας χτες παρατήρησε πως δημοσιότητα υπάρχει μόνο και μόνο από το γεγονός ότι η πόρτα της αίθουσας είναι ανοιχτή. Ακόμη κατηγόρησε κάποιους συνηγόρους που δίνουν συνεντεύξεις σε διεθνή ΜΜΕ και απείλησε πως αν θα επαναληφθεί αυτό την επόμενη φορά θα αναφερθεί ονομαστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ