Παρασκευή 7 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η «λογική» της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας

Το εξώφυλλο του καταλόγου της έκθεσης «Το ελληνικό κόσμημα» που πραγματοποιείται στο Εθνικό Μουσείο της Πράγας
Το εξώφυλλο του καταλόγου της έκθεσης «Το ελληνικό κόσμημα» που πραγματοποιείται στο Εθνικό Μουσείο της Πράγας
Δώδεκα αρχαιολογικές εκθέσεις, εννέα εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, τρεις εκθέσεις φωτογραφίας, ένα «περιοδεύον» πανόραμα του ελληνικού κινηματογράφου, ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ, τέσσερις συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις βιβλίου με παρουσιάσεις Ελλήνων συγγραφέων, δέκα συναυλίες, δύο περιοδείες του Εθνικού Θεάτρου και δύο εκθέσεις για την ολυμπιακή προετοιμασία περιλαμβάνει το πολιτιστικό πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού για το εξωτερικό, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, όπως παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου από τον Ευ. Βενιζέλο.

Ολα αυτά θα παρουσιαστούν (μερικά ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη) σε 28 χώρες (14 μέλη της ΕΕ, 8 υπό ένταξη, 3 υποψήφιες, καθώς επίσης σε Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ) καθιστώντας το πρόγραμμα ως τη μαζικότερη εξαγωγή εκδηλώσεων του υπουργείου για το χρονικό διάστημα ενός εξαμήνου. Επιπλέον, το υπουργείο προγραμματίζει και ένα υποσύνολο εκδηλώσεων ειδικά για το γιορτασμό των 300 χρόνων από την ίδρυση της Πετρούπολης, που θα ανακοινωθεί ξεχωριστά. Ενας από τους στόχους, σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, είναι να δοθεί «το στίγμα μιας εξωστρεφούς Προεδρίας». Η «εξωστρέφεια» αυτή θα στοιχίσει 2 δισ. δραχμές. Ως προς το περιεχόμενο των εκδηλώσεων το ΥΠΠΟ δε ρισκάρισε με καινοτομίες, ενώ σε δύο περιπτώσεις, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Ελληνικής Προεδρίας χρησιμοποιεί τις «πονηριές» της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

Ετσι, με τον τομέα του βιβλίου οι διοργανωτές «ξεμπερδεύουν» με την εθνική συμμετοχή σε προγραμματισμένες διεθνείς εκθέσεις βιβλίου, ενώ, η παράσταση «Ολα γύρω είναι φως», που προγραμματίζεται για τις 20/5 στη Ν. Υόρκη, περιλαμβάνεται και στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

Αυτό όμως που πραγματικά προκαλεί ερωτηματικά, είναι η, τουλάχιστον ατυχής, αν όχι προκλητική, «έμπνευση» του ΥΠΠΟ να αποδεχτεί σχετικό αίτημα Ελλήνων αξιωματικών που υπηρετούν στην έδρα του στρατηγείου του ΝΑΤΟ στο Βέλγιο, για τη διεξαγωγή εκεί της αρχαιολογικής έκθεσης με τίτλο... «Αθήνα - το λίκνο της Δημοκρατίας»! Ερωτώμενος σχετικά με αυτό, ο υπουργός απάντησε ότι οι Ελληνες αξιωματικοί που υπηρετούν στο αρχηγείο, «ήθελαν να κάνουν μια εμφάνιση της χώρας τους που να μην είναι στρατιωτικού χαρακτήρα και επειδή η έκθεση υπήρχε στην περιοχή, τους την παραχωρήσαμε για να τη δουν. Ο,τι βλέπουν οι διαπιστευμένοι στο ΝΑΤΟ, ό,τι έχει σχέση με τα θέματα αυτά, καλό είναι. Και αυτοί άνθρωποι είναι»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυγουστιάτικη πανσέληνος σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία (2024-08-13 00:00:00.0)
Ελληνικό βιβλίο και διεθνείς εκθέσεις (2007-10-05 00:00:00.0)
Απαξιώνουν το ελληνικό βιβλίο (2006-09-27 00:00:00.0)
Εκθεση Βιβλίου Λευκωσίας (2003-02-05 00:00:00.0)
Από τη Φρανκφούρτη στην Κούβα (1997-10-11 00:00:00.0)
Ολίγων ..."εθνική" πολιτική βιβλίου (1997-09-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ