Παρασκευή 7 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Οι αποφάσεις στη Χάγη

Η Αθήνα θα επιθυμούσε να πετάξει από πάνω της όπως όπως το βάρος του Κυπριακού με την υιοθέτηση της συμφωνίας του ΓΓ του ΟΗΕ, αρκεί βέβαια να μην καταβάλει το κόστος μιας τέτοιας απόφασης. Ετσι, λοιπόν, πιέζει «διακριτικά» τη νέα κυπριακή ηγεσία να κινηθεί προς την κατεύθυνση της συμφωνίας.

Χτες, στη μακράς διάρκειας συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Τ. Παπαδόπουλο, στις δηλώσεις του τόνισε: «Το ευρωπαϊκό πλαίσιο, το οποίο συνοδεύει την Κυπριακή Δημοκρατία από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και πέρα, αποτελεί εχέγγυο για την υπέρβαση των όποιων δυσκολιών θα υπάρξουν σε μία νέα περίοδο της ιστορίας της Κύπρου. Η ένταξη είναι το μεγάλο θετικό γεγονός και απ' αυτό το μεγάλο θετικό γεγονός εμείς προσδοκούμε ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και άλλα προβλήματα».

Στη σύσκεψη, που κράτησε τρεις ώρες, χαράχτηκε η στρατηγική της ελληνοκυπριακής πλευράς ενόψει του κρίσιμου ραντεβού της Χάγης με τον Ρ. Ντενκτάς ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ, Κ. Ανάν.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η συζήτηση κατέληξε σε κοινά συμπεράσματα σε ό,τι αφορά στην απάντηση που θα δοθεί στην πρόσκληση του ΓΓ, αλλά και στην τακτική που θα ακολουθηθεί, σε συνάρτηση βεβαίως με τις σκέψεις και την τακτική και της άλλης πλευράς. Ο Κ. Σημίτης εξήρε την εποικοδομητική στάση που έχει κρατήσει σε όλη τη διαδικασία η ελληνοκυπριακή πλευρά, υπογραμμίζοντας με ιδιαίτερη έμφαση το γεγονός ότι ο Ρ. Ντενκτάς παραμένει αδιάλλακτος, αγνοώντας τις μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην τουρκοκυπριακή κοινότητα υπέρ της λύσης και υπέρ της ένταξης μιας ενιαίας Κύπρου στην ΕΕ.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες του με τον Τ. Παπαδόπουλο και την κυπριακή αντιπροσωπεία ο πρωθυπουργός είπε ότι συζητήθηκε εκτενώς το τελευταίο «σχέδιο Ανάν», οι νέες ρυθμίσεις που εμπεριέχει και το τι πρέπει να προσέξουμε. Κυρίως εκείνο που πρέπει να προσέξουμε, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, είναι η πρόσκληση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών να μεταβούμε στη Χάγη για να δηλώσουμε, η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά, όπως και η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βρετανία, εάν συμφωνούμε να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα στις 30 Μαρτίου ώστε να κριθεί, χωριστά, εάν αποδεχόμαστε ή όχι το σχέδιο ως λύση.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου

Από την πλευρά του ο Κύπριος Πρόεδρος, Τάσος Παπαδόπουλος, περιορίστηκε να εκφράσει την απόλυτη συμφωνία του προς τις δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι μεταξύ των δυο κυβερνήσεων υπάρχει πολύ δημιουργική και παραγωγική συνεργασία μέσα στο πάγιο κλίμα της απόλυτης σύμπνοιας. Ερωτηθείς εάν η απάντηση που θα δοθεί τη Δευτέρα στον Κ. Ανάν θα είναι «ναι», «όχι» ή κάτι ενδιάμεσο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να απαντήσει σε κανένα θέμα ουσίας καθώς η διαπραγματευτική τακτική υπαγορεύει να κρατάμε τα χαρτιά μας κλειστά.

Σε ερώτηση αναφορικά με τις δηλώσεις του Αλβάρο ντε Σότο, σύμφωνα με τις οποίες ο ΓΓ του ΟΗΕ αναμένει από τις δυο πλευρές να του δώσουν τη Δευτέρα τις απαντήσεις τους ταυτοχρόνως χωρίς η μία πλευρά να γνωρίζει το περιεχόμενο της απάντησης της άλλης πλευράς, ο Κ. Σημίτης είπε ότι την Τετάρτη έλαβε επιστολή από τον ΓΓ του ΟΗΕ που αναφέρεται στα διαδικαστικά θέματα της συνάντησης της Χάγης. «Στην επιστολή αυτή δεν αναφέρεται τίποτα σχετικό», επισήμανε, για να προσθέσει στη συνέχεια ότι μίλησε και τηλεφωνικώς με τον Κ. Ανάν και σχετικά με την ανάγκη παρουσίας στη Χάγη όλων των ενδιαφερομένων μερών. «Ούτε στο τηλεφώνημα αυτό ανέφερε κάτι σχετικό», σημείωσε ο πρωθυπουργός, για να επισημάνει αμέσως μετά ότι, κατά την άποψή του, «στη Χάγη δεν είναι σωστό να περιοριστούμε σε ένα "ναι" ή σε ένα "όχι"» και ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση. Το θέμα, είπε, δεν είναι να πούμε «ναι» ή «όχι», αλλά να υιοθετήσουμε ρυθμίσεις τέτοιες που να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της συνολικής συμφωνίας και να πετύχουμε την ειρήνη, την πρόοδο και την ευημερία του κυπριακού λαού και ολόκληρης της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ