Παρασκευή 7 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΗΠΑ
«Επιχείρηση σύλληψης» του Οσάμα μπιν Λάντεν;

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Οι πληροφορίες που απέσπασαν από τις ανακρίσεις του Χαλέντ Σέιχ Μοχάμεντ και άλλων στελεχών και συμπαθούντων την Αλ Κάιντα δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν για μια πιθανή επιχείρηση «σύλληψης του Οσάμα μπιν Λάντεν», μετέδιδε χθες το ABC, τηλεοπτικό δίκτυο των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το δίκτυο, οι αμερικανικές αρχές, βάσει στοιχείων που απέσπασαν από συλληφθέντες στο Πακιστάν και υλικού που βρέθηκε στην κατοχή του Χαλέντ, πιστεύουν ότι ο μπιν Λάντεν βρίσκεται στην απομακρυσμένη περιοχή Μπαλουχιστάν, στην άναρχη μεθόριο ανάμεσα στο Πακιστάν, στο Αφγανιστάν και το Ιράν.

Επικαλούμενος πηγή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, δημοσιογράφος του ABC είπε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί πως μπορεί «να συλλάβει» τον Σαουδάραβα πρώην συνεργάτη της CIA που θεωρείται ηγέτης της Αλ Κάιντα. Ο Τζορτζ Τένετ, διευθυντής της CIA, συναντήθηκε την Τετάρτη στο Πακιστάν με τον Πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ, τον οποίο «συνεχάρη» για τη σύλληψη του Χαλέντ, ο οποίος αναγορεύθηκε σε «εγκέφαλο» των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ (αν και προηγουμένως οι αμερικανικές υπηρεσίες πίστευαν ότι ήταν ...22ος στην ιεραρχία της οργάνωσης). Χθες ο Μουσάραφ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τζορτζ Μπους, ο οποίος επίσης τον «ευχαρίστησε», σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή των γεγονότων. Ο Λευκός Οίκος, πάντως, προσπάθησε να υποβαθμίσει τις «διαρροές» ότι επίκειτο χθες επιχείρηση σύλληψης του Σαουδάραβα.

Στη σύλληψη του Χαλέντ, αλλά και του Μουσταφά Αχμέντ αλ - Χαουσάουι, που οι αμερικανικές αρχές θεωρούν «χρηματοδότη» των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, αναμενόταν να αναφερθεί χθες το απόγευμα (νωρίς το πρωί ώρα Ελλάδας) ο Μπους σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Αναλυτές έλεγαν ότι ο πραξικοπηματίας στρατηγός (πρόεδρος για τους φίλους) Μουσάραφ προσπαθεί να παίξει «ένα διπλό παιγνίδι»: Από τη μια, να δώσει την εικόνα ότι συνεργάζεται και υποστηρίζει πλήρως τις ΗΠΑ στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και, από την άλλη, να μην προκαλέσει το λαϊκό αίσθημα. Η θεωρία ότι ο αμερικανικός «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» είναι, κατ' ουσίαν, πόλεμος κατά του Ισλάμ έχει αρκετούς οπαδούς στο Πακιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ