Σάββατο 8 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Μαζικές μετακινήσεις στρατευμάτων

ΑΓΚΥΡΑ, ΙΣΚΕΝΤΕΡΟΥΝ, ΛΟΝΔΙΝΟ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εκατοντάδες οχήματα του τουρκικού στρατού -τουλάχιστον 300, ανάμεσά τους άρματα μάχης Μ47, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, τζιπ, ασθενοφόρα και φορτηγά-, μαζί με 1.000 στρατιώτες, κινούνταν χτες προς τα σύνορα με το Ιράκ, σε μια ένδειξη πως, με ή χωρίς αμερικανική «έγκριση» θα εισβάλει στον κουρδικό θύλακα. Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Γκρόσμαν προειδοποιούσε σε συνέντευξή του στο CNN-Turk ότι η Ουάσιγκτον «αντιτίθεται σε μονομερή τουρκική κίνηση στο Βόρειο Ιράκ» (χωρίς να συνειδητοποιεί, μάλλον, την ειρωνεία). Οι αμερικανικές απειλές έρχονται να προστεθούν στους συνεχιζόμενους εκβιασμούς για παροχή άδειας διέλευσης των αμερικανικών στρατευμάτων εν όψει του πολέμου, που ωστόσο δε μοιάζουν να φέρνουν αποτέλεσμα.

Η τουρκική κυβέρνηση και κυρίως οι στρατηγοί όμως έχουν από την πλευρά τους διαμηνύσει στην Ουάσιγκτον ότι δε θα επιτρέψουν την εγκαθίδρυση κουρδικού κράτους, που θα ξανάνοιγε τον 15χρονο πόλεμο που διεξήγαγαν κατά του ΡΚΚ. Από την άλλη, οι Ιρακινοί Κούρδοι επαναλάμβαναν, όπως διαρκώς κάνουν εδώ και βδομάδες, πως τουρκική εισβολή θα σημάνει πόλεμο. Ο Μπαρχάμ Σαλίχ, μέλος της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν, είπε ξανά ότι «αντιτιθέμεθα σε μονομερή επέμβαση οποιουδήποτε γείτονά μας» -φράση που εξυπονοεί, πέρα από την Τουρκία, και το Ιράν. Χτες στο Λονδίνο εκατοντάδες Κούρδοι διαδηλωτές ζήτησαν από τον Τόνι Μπλερ να «αποτρέψει» την τουρκική εισβολή...

Πιθανή άρση του «αδιεξόδου» στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Αγκυρας δε διαφαίνεται πριν περάσει αρκετός χρόνος, αφού πέρα από την αναμονή του Ερντογάν για απόφαση του ΣΑ, την Κυριακή ο πρόεδρος του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης συμμετέχει στις επαναληπτικές εκλογές και φιλοδοξεί, αφού εκλεγεί βουλευτής, να καταλάβει την πρωθυπουργία και να ανασχηματίσει την κυβέρνησή του. Η διαδικασία όμως που πιθανολογείται να διαρκέσει δύο βδομάδες ενδέχεται να μην έχει καμία σημασία, αφού οι ΗΠΑ αφήνουν να εννοηθεί πως θα χτυπήσουν πιο σύντομα, με ή χωρίς νέο ψήφισμα του ΣΑ.

Ο Τζορτζ Μπους, πάντως, «βεβαίωσε» την τουρκική κυβέρνηση πως, ούτως ή άλλως, οι ΗΠΑ «θεωρούν φίλη» την Τουρκία. «Η Τουρκία είναι φίλος. Είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Τουρκία», ανέφερε, προσθέτοντας «υποστηρίζω την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ