Πέμπτη 13 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο Τεξανός και η Αμερική

Αυτός ο άξεστος Τεξανός, ένας πρώην μπεκρής, που αναδείχτηκε «με το στανιό» Πρόεδρος μιας ιμπεριαλιστικής υπερδύναμης - ας μην ξεχνάμε ότι στις εκλογές δεν πήρε καν την πλειοψηφία της μειοψηφίας των Αμερικανών που ψήφισαν - είναι έτοιμος να ξεκινήσει έναν ακόμα άδικο και καταστροφικό πόλεμο. Αμεσα θύματα κι αυτού του πολέμου θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες φτωχοί κι αθώοι άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, μιας και τα τελευταία χρόνια οι Αμερικανοί πολεμούν με «τυφλά» αεροπορικά και πυραυλικά χτυπήματα, που προκαλούν τεράστιες «παράπλευρες απώλειες». Θύματα θα 'ναι και εκατομμύρια αγέννητοι που θα 'ρθουν να ζήσουν σε μια Γη μολυσμένη από τη χρησιμοποίηση πυρηνικών, χημικών και άλλων όπλων μαζικής καταστροφής. Διακύβευμα αυτού του πολέμου δεν είναι μόνο τα συμφέροντα των πετρελαιάδων, αλλά και η παγκόσμια ειρήνη, καθώς, όπως έχει προαγγελθεί, μετά το Ιράκ, σειρά έχουν το Ιράν, η Βόρεια Κορέα κι όποιος άλλος, όπου Γης, αρνηθεί να προσκυνήσει τον επίδοξο πλανητάρχη, ενώ απειλή αποτελούν και οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις.

Με ύφος αιμοβόρου καουμπόη του Φαρ Ουέστ και με νοοτροπία εγωπαθούς δικτάτορα του μεσοπολέμου, ο Μπους απαιτεί τη συμμόρφωση και την υποταγή όλων των κρατών στο αμερικάνικο ιμπέριουμ. Στηριγμένος στη δύναμη των όπλων κι ακολουθώντας την τακτική των προληπτικών πολεμικών χτυπημάτων, επιδιώκει τη συντριβή κάθε εστίας αντίστασης και την πλήρη υποδούλωση της ανθρωπότητας στη «Νέα Τάξη». Κι είναι η πολεμική απειλή του ιμπεριαλισμού κατά της οικουμένης, που προκαλεί την παγκόσμια φιλειρηνική εξέγερση των λαών. Κι είναι η προκλητική και προσβλητική συμπεριφορά ενός άμυαλου, θρησκόληπτου κι επικίνδυνου ανθρώπου, ο οποίος εμφανίζεται ως ηγέτης ενός «περιούσιου» και κατακτητικού εθνους, που «σπέρνει» τον «αντιαμερικανισμό».

Ομως, οι λαοί δε μισούν την Αμερική, αλλά την ιμπεριαλιστική πολιτική της. Γιατί, εκτός από τη «νέα» Αμερική του Μπους, του Ράμσφελντ, της Κοντολίζας Ράις, υπάρχει και η «παλιά» του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, των Ρόζεμπεργκ, των Σάκο και Βανσέτι. Εκτός από τη χώρα του «πετρελαιά» Ροκφέλερ και του «κομπιουτερά» Γκέιτς, υπάρχει και η κοιτίδα του εφευρέτη Τόμας Εντισον, του συγγραφέα - δημοσιογράφου Ερνεστ Χέμινγουέι, του μουσικού Μπομπ Ντίλαν, του σκηνοθέτη Γούντι Αλεν. Γιατί, εκτός από την καπιταλιστική αγορά, που σημαίνει «ο θάνατός σου, η ζωή μου», υπάρχει και η επιχειρηματική ευρηματικότητα, που διευκολύνει την ανθρώπινη ζωή. Εκτός από την αφόρητη υποκουλτούρα, την πλήρη εμπορευματοποίηση της τέχνης και της επιστήμης, υπάρχει και η λογοτεχνική παράδοση, η κινηματογραφική πρωτοπορία, η εικαστική ομορφιά, η επιστημονική ευρεσιτεχνία.

Κι όσο αν φανεί παράξενο και περίεργο, υπάρχει και η κομμουνιστική Αμερική. Είναι αυτή που πέρασε «διά πυρός και σιδήρου» κι άντεξε τον «μακαρθισμό». Είναι αυτή που θα φανεί στο μέλλον, σαν μια ανθρώπινη γειτονιά ενός ενωμένου κι ευημερούντος πλανήτη χωρίς εθνικά σύνορα, χωρίς ταξικές διακρίσεις. Γι' αυτή την Αμερική, σ' αυτόν τον πλανήτη, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που αγωνίζονται. Γιατί πιστεύουν ότι αξίζει τον κόπο να κάνουμε την ουτοπία πραγματικότητα...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ