Πέμπτη 13 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Δεν είναι πολιτικά τα αδικήματα

Με τις αγορεύσεις των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής συνεχίστηκε χτες η συζήτηση για την ένσταση περί αναρμοδιότητας του δικαστηρίου. Αρκετοί από τους εκπροσώπους της Πολιτικής Αγωγής καταναλώθηκαν και χτες στο ρόλο της Αριστεράς, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης των κατηγορουμένων ότι η «17 Ν» είναι ...κομμάτι της ευρύτερης Αριστεράς.

Ο δικηγόρος του Γ. Πέτσου, Σ. Κεχαγιόγλου, χαρακτήρισε ως «ανιστόρητους» τους ισχυρισμούς του συνηγόρου του Α. Γιωτόπουλου, Γ. Ραχιώτη, και χαρακτήρισε τη «17 Νοέμβρη» «δολοφονούσα Αριστερά». Επίσης, έκανε λόγο για «αίρεση και παρένθεση στην ελληνική ιστορία», προσθέτοντας ότι έτσι θα παραμείνει. Αναφερόμενος στα μέλη της «17 Ν», είπε ότι ήταν δυστυχισμένα, διότι υπήρξε ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία και υποστήριξε εντελώς ανιστόρητα ότι «θα ήθελαν πολύ να ήταν στη Σιέρα Μαέστρα της Κούβας το 1959» και να μπουν θριαμβευτές.

Ο Σ. Κεχαγιόγλου έκανε αναφορά και στη δολοφονία του Π. Μπακογιάννη, που τη χαρακτήρισε κακέκτυπο της δολοφονίας του Ιταλού πολιτικού, Αλντο Μόρο. Επίσης, πρότεινε στο δικαστήριο να επιφυλαχτεί για την ένσταση αναρμοδιότητας, και να αποφασίσει κατά την πρόοδο της ακροαματικής διαδικασίας, εάν κάποια από τα αδικήματα της «17 Ν» είναι πολιτικά να παραπέμπονται στα μικρά ορκωτά δικαστήρια. Ο ίδιος υποστήριξε ότι ακόμη και εάν υπάρχουν σαφή πολιτικά κίνητρα στις ενέργειες της «17 Ν», δεν αρκούν για να μετατρέψουν αυτοδικαίως σε πολιτικά τα εγκλήματά της.


Eurokinissi

Ο Γ. Πέτσος, ο οποίος υπήρξε θύμα της «17 Ν», υποστήριξε ότι η επίθεση εναντίον του εξυπηρετούσε πολιτική σκοπιμότητα και διευκρίνισε πως υπήρξε στόχος της τρομοκρατικής οργάνωσης για «να μην εμφανιστεί ο Πέτσος στο ειδικό δικαστήριο και να μιλήσει». Σε παρέμβαση του προέδρου του δικαστηρίου να διευκρινίσει τι εννοεί, απάντησε ότι «δε θα γινόταν ειδικό δικαστήριο, αν δεν υπήρχε ο Πέτσος».

Αποδοκιμάζοντας την πρακτική του φερόμενου ως αρχηγού της «17 Ν» Α. Γιωτόπουλου, ο Γ. Πέτσος είπε ότι ο ίδιος «ήταν από εκείνους που σπούδασαν στην Ελλάδα φυλακισμένος για 3,5 χρόνια και δεν είχε την πολυτέλεια να οργανώνει αντίσταση από τα καφενεία της Γαλλίας».

Η εκπρόσωπος της οικογένειας Μπακογιάννη, Ολ. Τσόλκα, αναφερόμενη στους παραλληλισμούς της «17 Ν» με το ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της παρανομίας, σημείωσε ότι τέτοιου είδους παραλληλισμοί αγνοούν την ιστορία των πολιτικών κομμάτων και των συλλογικών κινημάτων.

Ο συνήγορος του Γ. Παλαιοκρασσά, Γ. Μαύρος, ανέφερε ότι η «17 Ν» δεν κατέστρεφε ανθρώπινες ζωές, αλλά καταργούσε τον άνθρωπο, και διάβασε απόσπασμα από προκήρυξη της οργάνωσης, στην οποία αναπτύσσεται η άποψη των συγγραφέων της για την «υψηλότερη αξία» των δολοφονιών έναντι των βομβιστικών επιθέσεων.

Κατά της άποψης ότι τα εγκλήματα της «17 Ν» είναι πολιτικά, τάχθηκαν ο συνήγορος του Γ. Παλαιοκρασσά, Αλ. Κατσαντώνης, και ο συνήγορος των οικογενειών Βαρδινογιάννη, Αθανασιάδη και Αγγελόπουλου, Π. Μαχάς, ο οποίος επικαλέστηκε νομολογία του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία οι τρομοκρατικές ενέργειες δεν αποτελούν πολιτικά εγκλήματα.

Χτες ο συνήγορος των αδελφών Ξηρού, Γ. Αγιοστρατίτης, ζήτησε από το δικαστήριο να επιτραπεί στους δημοσιογράφους να μιλούν στα διαλείμματα της δίκης με τους κατηγορουμένους. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Μ. Μαργαρίτης, του απάντησε πως είναι κρατούμενοι και κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται, σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα με την ολοκλήρωση των αγορεύσεων της Πολιτικής Αγωγής, και με τη δευτερολογία όσων συνηγόρων υπεράσπισης το επιθυμούν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποχώρησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης (2006-04-27 00:00:00.0)
Αποχώρησε από τη διαδικασία ο Γιωτόπουλος (2005-12-21 00:00:00.0)
Απορρίφθηκε η ένσταση για αναρμοδιότητα του δικαστηρίου (2005-12-14 00:00:00.0)
Θέμα δημοκρατικής νομιμότητας έθεσαν οι συνήγοροι (2004-02-26 00:00:00.0)
Συνέχιση συζήτησης περί πολιτικού εγκλήματος (2003-03-14 00:00:00.0)
«Χορός» ενστάσεων (2003-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ