Κυριακή 16 Μάρτη 2003 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΓΥΝΑΙΚΑ
Διακρίσεις για τις γυναίκες δημοσιογράφους

Αντιμέτωπη με φαινόμενα ανισομισθίας και μειωμένες ευκαιρίες επαγγελματικής ανάδειξης εξακολουθεί να είναι η Ελληνίδα δημοσιογράφος. Σ' αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν πολλά στοιχεία που ακούστηκαν σε εκδήλωση την οποία οργάνωσε το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ, σε αίθουσα της Ενωσης, για να τιμήσει την Ελληνίδα δημοσιογράφο.

Οπως τόνισε η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου, τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι δημοσιογράφοι θηλυκού γένους που αναλαμβάνουν κεντρικά δελτία ειδήσεων, αλλά πολλές γυναίκες του κλάδου, αν και υπερέχουν σε προσόντα, έχουν χαμηλότερη αμοιβή από άνδρες συναδέλφους τους. Στην πρόωρη συνταξιοδότηση στην οποία οδηγεί συχνά τις δημοσιογράφους η υπερφόρτωσή τους με πολλούς ρόλους - εργαζόμενη, μητέρα και νοικοκυρά - αναφέρθηκε η αντιπρόεδρος του μορφωτικού ιδρύματος της Ενωσης, Σοφία Μαλτέζου. Το κόστος τότε, είναι χαμηλότερες συντάξεις από αυτές των ανδρών συναδέλφων, κάτι που συμβαίνει και σ' άλλες περιπτώσεις. Ιδιαίτερα εύστοχη ήταν η σημείωση της κριτικού της τηλεόρασης Πόπης Διαμαντάκου ότι «πέρα από άνδρες και γυναίκες, υπάρχει ένα πιο δυνατό σύστημα, το σύστημα της αγοράς που εκμεταλλεύεται και αναπαράγει τη διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών».

Σύμφωνα με στοιχεία σχετικής έρευνας, ενώ το 61% των γυναικών του κλάδου έχουν ανώτατη μόρφωση, μόνο το 8% κατέχουν διευθυντικές θέσεις. Παράλληλα, 6 στις 10 δε θεωρούν απαραίτητη την εγγραφή τους σε σωματείο, κάτι που αποδεικνύει ότι οι γυναίκες δημοσιογράφοι δεν πιστεύουν ακόμα στην αποτελεσματικότητα των αγώνων.

Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή ημίωρης τηλεταινίας, με ιστορική αναδρομή από την πρώτη απεργιακή κινητοποίηση γυναικών σε υφαντουργείο του Πειραιά το 1892, μέχρι τις σημερινές «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις που θέλουν τις εργαζόμενες να συμπληρώνουν 10-14 ώρες στο σπίτι φορτωμένες με την ταυτόχρονη ανατροφή των παιδιών και το νοικοκυριό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ