Κυριακή 16 Μάρτη 2003 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Για την επιβολή της «Νέας Τάξης»

Μέσα στην τρομερή δίνη του προβλήματος του Ιράκ, η πολιτική φιλολογία, προσδιορίζει το μέγα δίλημμα «ειρήνη ή πόλεμος» σύμφωνα με την οξύτητα των αντίπαλων πλευρών. Ακόμη κι η ερώτηση περί του αν θα γίνει αγγλοαμερικανική ή ευρύτερη ευρω-ατλαντική πολεμική επέμβαση, απαντιέται καταφατικά και μόνο από το γεγονός της τεράστιας συγκέντρωσης πολεμικών μέσων στην περιοχή. Ωστόσο η σημασία αυτού του παράγοντα, απομονώνεται στο στενό πλαίσιο του ιρακινού προβλήματος.

Επαναλαμβάνεται ότι το ζητούμενο, κυρίως, δεν είναι αυτός καθαυτός ο πόλεμος, αλλά η υποδούλωση του Ιράκ και του λαού του από τα ευρω-ατλαντικά συμφέροντα. Η τεράστια συγκέντρωση πολεμικών μέσων, επομένως, πέρα από την ψυχολογική σημασία για την υποταγή του Ιράκ, έχει μια ουσιαστικότερη έννοια. Είναι αυτή που συνδέει το πρόβλημα με το ευρύτερο ζήτημα της οικονομικής και στρατηγικής έλευσης της Νέας Τάξης. Αυτό σημαίνει ότι η τεράστια αυξανόμενη συσσώρευση πολεμικών μέσων δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος χρόνου σε επαναλαμβανόμενες επεμβάσεις, σε πλείστα σημεία της ευρύτερης περιοχής.

Ο ευρω-ατλαντικός ιμπεριαλισμός, με μπροστάρη τις ΗΠΑ και κολαούζο την Αγγλία, δείχνει να επιδιώκει αυτό το άνοιγμα πλανητικής κατάκτησης με αφορμή το Ιράκ. Εδώ βρίσκεται κι η φαινομενικά ανεξήγητη επιμονή των ΗΠΑ έναντι της Γαλλίας. Η αμερικανική κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να ανοίξει μια μακρά πολεμική περίοδο υποταγής του πλανήτη, σε αντίθεση με το γαλλικό καπιταλισμό που διστάζει να μπει αμέσως σε ένα τόσο μεγάλο σχέδιο. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν το θέλει. Σημαίνει ότι, ίσως, το αποτέλεσμα να βγει δυσμενές για την πλήρη ικανοποίηση των γαλλικών συμφερόντων. Ανεξάρτητα από το πώς θα συμφωνούν κάθε φορά οι ΝΑΤΟικοί εταίροι, αυτό είναι ένα καταξιωμένο παιχνίδι ως τρόπος εσωτερικής τακτοποίησης συμφερόντων.

Πάνω από τα άκρως σημαντικά συμφέροντα με το ζήτημα του Ιράκ, υπάρχει το ευρύτερο ζήτημα της ολοκληρωμένης έλευσης της Νέας Τάξης, στην οποία, έτσι κι αλλιώς, εντάσσεται το Ιράκ ως ένα επιμέρους σημαντικό θέμα. Εδώ, ακριβώς, βρίσκεται και το νόημα του ξεχωριστού ποιοτικού βήματος που έχει η υποδούλωση του Ιράκ με αυτά ή εκείνα τα μέσα. Δηλαδή, το βαθύτερο νόημα του «ποιοτικού βήματος», αν όχι άλματος, βρίσκεται στο πλαίσιο της επιβολής του ιμπεριαλιστικού καπιταλισμού ως πολύτιμο βήμα διευκόλυνσης, πολλαπλής οικονομικής και γεωστρατηγικής σημασίας. Ολόκληρη η πολιτική φιλολογία που εξαντλείται αυτοεπαναλαμβανόμενη στην καταστρεπτική συνέπεια του πολέμου, αδυνατεί ή δε θέλει να εισχωρήσει στο κουκούτσι του πορτοκαλιού και εμμένει στις συνέπειες δειγμάτων της φλούδας του.

Η υπερσυγκέντρωση πολεμικών αρμάδων στον Κόλπο κι η προετοιμασία άλλων στη Σούδα της ελληνικής Κρήτης, συμπεριλαμβανομένων των γαλλικών πολεμικών, δεν έχουν το νόημα μόνο μιας πολεμικής κατάκτησης του Ιράκ. Αντίθετα, μια τέτοια σύγκρουση με εξαρχής απώλειες συμμαχικές, μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία μιας ολοκληρωτικής συμμετοχής της ιμπεριαλιστικής Ευρωπαϊκής Ενωσης στον πόλεμο που θα υπερβαίνει τα περιορισμένα οικονομικά, πολιτικά και στρατηγικά όρια του Ιράκ.

Στη διευκρίνιση του γενικότερου ρόλου της υπερσυγκέντρωσης πολεμικών μέσων στο θέατρο του Ιράκ συμβάλλει και η πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να ενισχύσει τα αμερικανικά στρατεύματα. Με αυτό τον τρόπο πιστεύουν οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών του να μετριάσουν τις λαϊκές αντιδράσεις ως μια πολεμική απόφαση ενός αυτόνομου οργανισμού στον οποίο έχουν συμβατικές υποχρεώσεις. Ωθούν, δηλαδή, στα άκρα μερίδα της συντηρητικής διεθνούς κοινής γνώμης υποχρεώνοντάς τη να απαντήσει στο δίλημμα της αναγκαίας ύπαρξης του ΝΑΤΟ. Ετσι διαμορφώνουν (δηλαδή προσπαθούν) τις προϋποθέσεις μιας άπαξ και διά παντός χρησιμοποίησης της τεράστιας πολεμικής αρμάδας στην αλυσίδα συνεχών επεμβάσεων ευρύτερου χαρακτήρα.

Χρειάστηκε ο πόλεμος κι η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας για να διατυπωθεί το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ στη γιορτή των πενήντα χρόνων του που προβλέπει τις εκτός των ορίων του επεμβάσεις ακόμη και για προληπτικούς λόγους. Σήμερα, ενώ η προσοχή της ευρωπαϊκής, δυτικής κυρίως κοινής γνώμης είναι στραμμένη στις κυβερνήσεις, ένας σιδηρόφραχτος μιλιταριστικός συνασπισμός, το ΝΑΤΟ, αναλαμβάνει από μόνο του την εκκαθάριση της ευρύτερης Μέσης Ανατολής από κάθε μορφή ακόμη και λεκτικής αντίστασης. Δηλαδή, όλα δείχνουν ότι επικρέμαται ένας πολεμικός κίνδυνος που υπερβαίνει τα δραματικά όρια κινδύνου του Ιράκ.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ