Κυριακή 16 Μάρτη 2003 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θα καταστρέψουν το Ιράκ για να το... «ανοικοδομήσουν»!

Τι προβλέπει το σχέδιο του Λευκού Οίκου για την «ανοικοδόμηση» μετά την επιδρομή. «Συμβόλαιο» με πέντε αμερικανικές κατασκευαστικές εταιρίες - κολοσσούς

Παπαγεωργίου Βασίλης

Είναι, σίγουρα, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την παγκόσμια κοινή γνώμη: Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, που ετοιμάζεται να σπείρει τον όλεθρο και την καταστροφή στο Ιράκ, ετοιμάζει και το σχέδιο της «ανοικοδόμησής» του..!

Το σχέδιο, όπως αποκάλυψε η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», εκπονήθηκε από την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) και τιτλοφορείται... «Οραμα για το μεταπολεμικό Ιράκ». Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα γιγαντιαίο συμβόλαιο της αμερικανικής κυβέρνησης με τις μεγαλύτερες αμερικανικές κατασκευαστικές εταιρίες, οι οποίες θα αναλάβουν να «ξαναχτίσουν» ό,τι θα έχουν καταστρέψει προηγουμένως οι αμερικανικές βόμβες...

Οπως αναφέρει η εφημερίδα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει στείλει σε πέντε τουλάχιστον αμερικανικούς κολοσσούς του κατασκευαστικού τομέα πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος. Οι εταιρίες αυτές είναι ο όμιλος «Bechtel» στο Σαν Φρανσίσκο, η «Fluor Corp.» στην Καλιφόρνια, η «Halliburton Co. Kellogg Brown Root», με έδρα το Χιούστον, ο όμιλος «Louis Berger» στο Νιου Τζέρσι και η «Parsons Corp.» στην Πασαντένα της Καλιφόρνιας. Κατά τη «Wall Street Journal», «πρόκειται για τη μεγαλύτερη προσπάθεια από την εποχή της ανοικοδόμησης της μεταπολεμικής Γερμανίας και της Ιαπωνίας».

Οπως δήλωσε ο επικεφαλής της USAID, Αντριου Νάτσιος, σε πρώτη φάση θα εκτελεστούν έργα αποκατάστασης του συστήματος υδροδότησης, τουλάχιστον του 50% των «σημαντικών από οικονομική άποψη» γεφυρών και οδικών αρτηριών, μήκους 2.400 χλμ., λιμένων και νοσοκομείων, χιλιάδων σχολείων και 5.000 κατοικιών, καθώς και την εγκατάσταση 550 γεννητριών σε 60 ημέρες.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, το κόστος της «ανοικοδόμησης» του Ιράκ θα ξεπεράσει τα 900 εκατομμύρια δολάρια, ποσό υπερδιπλάσιο εκείνου που χορηγήθηκε στο Αφγανιστάν για το διάστημα 2003-2004. Αλλοι, όμως, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό το ποσό δεν μπορεί να καλύψει παρά ένα μικρό μέρος των αναγκών που θα προκύψουν από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς. Ετσι, υπολογίζουν ότι θα δαπανηθούν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία θα πληρωθούν από το κονδύλι των «εκτάκτων πολεμικών δαπανών».

Σημειώνεται ότι η όλη προετοιμασία των σχεδίων «ανοικοδόμησης» του Ιράκ γίνεται στο πλαίσιο του νόμου «περί εκτάκτων καταστάσεων» και οι πέντε εταιρίες έχουν καταθέσει, ή ετοιμάζονται να καταθέσουν τις προσφορές τους σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας.

Είναι τραγικό και συνάμα εξοργιστικό το γεγονός ότι οι πολυεθνικές επιχειρήσεις έχουν στήσει, εδώ και μήνες, ένα μακάβριο χορό για το μοίρασμα της λείας που θα προκύψει από την επιδρομή των ΗΠΑ στο Ιράκ. Χαρακτηριστικό στοιχείο της φύσης του καπιταλιστικού συστήματος, η μετατροπή της ανθρώπινης δυστυχίας, του θανάτου χιλιάδων ανθρώπων, της καταστροφής σε δείκτες κερδών. Οσο μεγαλύτερος ο όλεθρος από τις πολεμικές επιδρομές, τόσο μεγαλύτερα τα κέρδη.

Ετσι ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ γίνεται μέχρι τώρα πεδίο άντλησης κερδών για τις μεγάλες πολεμικές βιομηχανίες, τις πετρελαϊκές εταιρίες που προσδοκούν να βάλουν στο χέρι τα τεράστια αποθέματα και τώρα για τις κατασκευαστικές εταιρίες- κολοσσούς.

Και κάτι ακόμη, που δείχνει το βαθμό της διαπλοκής των πολυεθνικών επιχειρήσεων με την κυβέρνηση Μπους: Οι συντάκτες του σχεδίου «ανοικοδόμησης» του Ιράκ, περιέλαβαν μεταξύ των «προτιμητέων» εταιριών την «Halliburton Co. Kellogg Brown Root», της οποίας ανώτατο στέλεχος ήταν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένεϊ, μέχρι την εκλογή του...

Την περασμένη Πέμπτη, μάλιστα, το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ είχε εκδώσει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η ίδια εταιρία κέρδισε ήδη συμβόλαιο για εργασίες κατάσβεσης (αναμενόμενων) πυρκαγιών σε πετρελαιοπηγές, μετά την εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων!


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ