Κυριακή 12 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κέντρο εξόρμησης των ιμπεριαλιστών και της ολιγαρχίας

Την ώρα που όλοι μιλούν για ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη ως «μητροπολιτικό» κέντρο των Βαλκανίων, η πραγματικότητα καταρρίπτει τους μύθους και αποκαλύπτει τους πραγματικούς στόχους. Οι άνεργοι γουνεργάτες της Δυτικής Μακεδονίας, οι άνεργοι του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας και του ιματισμού στη Νάουσα, οι 3.000 εργαζόμενοι στις βιοτεχνίες της Δράμας ή της Καβάλας που έχασαν τη δουλιά τους την τελευταία 8ετία, οι απολυμένοι της «Good Year» στη Θεσσαλονίκη, αποκαλύπτουν το πρόσωπο της ανάπτυξης που ευαγγελίζονται οι πολιτικοί εκπρόσωποι και οι υπάλληλοι του κεφαλαίου. Οι χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, που μόνο στα χαρτιά δημιουργήθηκαν στην περιοχή της Θράκης, μέσα από την πολιτική κινήτρων προς τους βιομηχάνους, αποτελούν και αυτές ένα δείγμα των επενδύσεων που πραγματοποιούνται στην περιοχή. Οι ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας για την περιοχή, όπως η ΕΛΒΟ, η ΑΓΝΟ, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, η Διεθνής Εκθεση, οι συγχωνεύσεις των λιπασματοβιομηχανιών, θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέας στρατιάς ανέργων.

Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε τα ποσοστά της ανεργίας, που στις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας - Θράκης ξεπερνά το 20%, ενώ σε πόλεις όπως η Νάουσα, οι Σέρρες, η Καβάλα, προσεγγίζει και το 25%.

Την ίδια περίοδο, το σχέδιο ανάπτυξης, που προβάλλεται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για την περιοχή, έχει στόχο τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας σε βασικό διαμετακομιστικό κέντρο της ΝΑ Ευρώπης, σε συνδυασμό πάντα με την εγκατάσταση διαφόρων οικονομικών και πολιτικών οργανισμών, και ορμητήριο των ιμπεριαλιστών και του μονοπωλιακού κεφαλαίου για τις στρατιωτικές επεμβάσεις και το οικονομικό πλιάτσικο στα Βαλκάνια.

Τα έργα υποδομής, που δημιουργούνται, στόχο έχουν την εξυπηρέτηση αυτών των επιλογών και όχι την παραγωγική ανάπτυξη της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι υπάλληλοι, οι μικρομεσαίοι, η νεολαία, τίποτε δεν έχουν να περιμένουν από το περιβόητο σχέδιο ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, που η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΝΔ-ΣΥΝ-ΔΗΚΚΙ) προβάλλουν ως τη μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα. Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι μεγαλοκεφαλαιούχοι, Ελληνες και ξένοι, που προσδοκώντας ακόμη μεγαλύτερα κέρδη, εξορμούν στις χώρες της Βαλκανικής, όπου εξασφαλίζουν φτηνό εργατικό δυναμικό, εξαγοράζουν σημαντικές επιχειρήσεις και καταληστεύουν τον πλούτο των λαών.

Ηδη περισσότερες από 200 επιχειρήσεις μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας έχουν μετακομίσει τις δραστηριότητές τους στις χώρες της Βαλκανικής, ενώ στο πλαίσιο του προγράμματος ανασυγκρότησης των Βαλκανίων σχεδιάζεται να διατεθούν 400 δισ. δραχμές, σε πρώτη φάση, για τις επενδύσεις στα Βαλκάνια, μεγάλο μέρος των οποίων θα δοθεί ως πριμοδότηση στους μεγαλοκεφαλαιούχους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ