Τρίτη 18 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Ενοπλος λαός... «Ασφαλώς, τα σενάρια που εμφανίζονται στις αμερικανικές εφημερίδες μιλάνε για "σαρωτικό πόλεμο ελάχιστων ημερών". Μετρώντας τα όπλα όσων παρήλασαν, διαπιστώσαμε ότι σε κάθε συγκρότημα κατοικιών υπάρχουν ένοπλα στελέχη του Μπάαθ (που φέρουν από Καλάσνικοφ έως μπαζούκας), προδικάζοντας έτσι ότι για την οποιαδήποτε χερσαία επέμβαση, κυρίως στις πόλεις, θα υπάρξει, αν όχι καθολική, τουλάχιστον σε μεγάλο αριθμό εστιών αντίσταση» (του Γιάννη Διακογιάννη - απεσταλμένου των ΝΕΩΝ στη Βαγδάτη).

Αδυναμία υποτελών: «Ενα σκληρό μήνυμα προς τους πολίτες της Ευρώπης και όχι προς τους Μπους - Μπλερ - Αθνάρ, όπως θα ήθελαν οι πολίτες αυτοί, ήταν εκείνο που αποκόμισαν όλοι όσοι παρακολούθησαν από κοντά το διήμερο της άτυπης συνόδου υπουργών Αμυνας της Ευρώπης στην Αθήνα. "Είμαστε αδύναμοι", έλεγαν οι υπουργοί της Ευρώπης μόλις μικρόφωνα και κάμερες έκλειναν και η συζήτηση έμπαινε σε ρεαλιστική βάση» (Γ. Τσακίρης - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Το «διακύβευμα»: «Ομως, είναι αναγκαίο να συνειδητοποιήσουν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι σ' αυτή τη μάχη τίθεται σε διακινδύνευση το μέλλον του κόσμου! Με άλλα λόγια, αν η Ευρώπη θα παίξει έναν αυτόνομο ρόλο στο διεθνές γίγνεσθαι ή αν θα αποτελεί το δορυφόρο της αυτοκρατορικής υπερδύναμης» (Γρ. Καλφέλης - καθηγητής Νομικής ΑΠΘ - ΝΕΑ).

«Νέα γεωπολιτική»: «Μια νέα παγκόσμια γεωπολιτική αρχιτεκτονική βρίσκεται επί θύραις με αφορμή τον πόλεμο που θα κάνουν οι ΗΠΑ κατά του Ιράκ. Τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας αυτής αρχιτεκτονικής είναι, πρώτον, η αποδυνάμωση της ευρωατλαντικής συνεργασίας που οικοδομήθηκε πάνω στα ερείπια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και υπήρξε καταλυτικός παράγων για το θρίαμβο της Δύσης έναντι του ανατολικού μπλοκ, δεύτερον, η δημιουργία μιας ισχυρής ζώνης αμερικανικής επιρροής στην Ασία και τρίτον, ο επανασχεδιασμός της διεθνούς έννομης τάξης στη βάση της αναγνώρισης της αμερικανικής ηγεμονίας» (Γ. Κουβαράς - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ