Τρίτη 18 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πόλεμος και πολιτιστική κληρονομιά

Η κεντρική πύλη (εσωτερική πλευρά) της αρχαίας πόλης της Βαγδάτης
Η κεντρική πύλη (εσωτερική πλευρά) της αρχαίας πόλης της Βαγδάτης
Στο φόντο των πολεμικών προετοιμασιών εναντίον του Ιράκ πραγματοποιείται το τριήμερο σεμινάριο, με θέμα «Αξιοποίηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς ευρωπαϊκής σημασίας» που διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού στο Ζάππειο και τους Δελφούς στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ.

Στο σεμινάριο συμμετέχουν Ελληνες και ξένοι επιστήμονες, οι οποίοι θα συζητήσουν θέματα διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από το πρίσμα της προσπάθειας της ΕΕ να επιβάλει την «ενιαία ευρωπαϊκή πολιτιστική ταυτότητα», που είναι αναγκαία για την απρόσκοπτη κερδοφορία των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στον ανταγωνισμό τους κυρίως με τις ΗΠΑ. Κάτι το οποίο επαναβεβαίωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος σημειώνοντας στη χτεσινή, εναρκτήρια ομιλία του, ότι «η συζήτηση για την ευρωπαϊκή πολιτιστική ταυτότητα που (...) έχει τεράστια σημασία εάν θέλουμε να ελέγξουμε τις δυνατότητες της ενιαίας αγοράς, να λειτουργεί πραγματικά και όχι εικονικά και στον τομέα του πολιτισμού και του οπτικοακουστικού. Οι τομείς αυτοί είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι όχι μόνο ιδεολογικά και πολιτικά, αλλά και είναι και πολύ ενδιαφέροντες οικονομικά και αναπτυξιακά, γιατί περιλαμβάνουν νέα κοιτάσματα απασχόλησης, νέες ευκαιρίες επενδύσεων και επιχειρηματικής δραστηριότητας (...)».

Ωστόσο, ο Ζακ Περό, πρόεδρος του ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων στο πλαίσιο της UNESCO) εκτίμησε πως ο «πιο ριζοσπαστικός οικονομικός φιλελευθερισμός μπορεί να προκαλέσει κινδύνους» στη διαχείριση των μουσείων, αναφέροντας την εμπορευματοποίησή τους και κάλεσε τις κυβερνήσεις να προστατεύσουν και να αναδείξουν την πολιτιστική κληρονομιά, έτσι ώστε τα μουσεία να μην αναγκαστούν να λειτουργούν με εμπορική λογική. Πρόσθεσε ότι η «παγκοσμιοποίηση» δημιούργησε νέα και μεγέθυνε παλαιότερα προβλήματα της πολιτιστικής κληρονομιάς με κυριότερο τη δημιουργία μιας τάσης «σε ενιαίο τρόπο σκέψης και ενιαίο πολιτιστικό μοντέλο», που, με τη σειρά της, τείνει στη «χειραγώγηση» της διαφορετικότητας. Επιπλέον, έφερε το παράδειγμα του Ιράκ, για να πει ότι η διεθνής κατάσταση και ο πόλεμος δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στη Βαγδάτη

Την ώρα που στην Αθήνα πραγματοποιούνταν η παραπάνω συζήτηση, στη Βαγδάτη, οι υπεύθυνοι για την προστασία της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ ετοιμάζονται πυρετωδώς για να διασώσουν ό,τι μπορούν από την επερχόμενη, νέα καταστροφή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βαγδάτης «θωρακίζεται» με σακιά άμμου, ενώ, κάποιοι αρχαιολογικοί θησαυροί έχουν μεταφερθεί σε καταφύγιο. Ωστόσο, η διεύθυνση του μουσείου εκτιμά πως οι καταστροφές θα είναι χειρότερες από αυτές του '91, οπότε και εκτιμάται ότι είχαν χτυπηθεί εννέα μουσεία και «χάθηκαν» τουλάχιστον 9.000 αρχαιολογικά αντικείμενα. Τουλάχιστον ένα από αυτά έχει πουληθεί στο Βρετανικό Μουσείο. Πάντως, ο βοηθός του γενικού διευθυντή της UNESCO, Μουνίρ Μπουτσινάκι, απέστειλε επιστολή προς το ICOM, με την οποία ζητά από το τελευταίο να εκλάβει ως συνέπεια του επερχόμενου πολέμου και τη λεηλασία των μουσείων. Να σημειωθεί ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βαγδάτης βρίσκεται κοντά σε έναν πύργο επικοινωνιών, άρα είναι πολύ κοντά σε έναν εξ ορισμού στόχο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ