Τρίτη 18 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Μείωση εισακτέων και φέτος

Την πολιτική της μείωσης εισακτέων στα τμήματα των πανεπιστημίων και ΤΕΙ και αύξησης στα τμήματα Πληροφορικής ακολουθεί και φέτος το υπουργείο Παιδείας, που χτες ανακοίνωσε τον αριθμό των εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2003-2004. Ειδικότερα, στα Πανεπιστήμια οι εισακτέοι μειώνονται κατά 5,07% (από 35.090 πέρσι σε 33.310 φέτος) και στα ΤΕΙ κατά 5,57% (από 38.945 πέρσι σε 36.775 φέτος). Στα τμήματα Πληροφορικής οι θέσεις αυξάνονται κατά 190 στα ΑΕΙ και κατά 85 στα ΤΕΙ στο πλαίσιο μιας αναδιανομής εισακτέων προς όφελος των αναγκών της αγοράς. Σε συνέντευξη Τύπου χτες, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν γύρω στις 20 Μάη και για μια ακόμα φορά διέψευσε την έντονη φημολογία για αλλαγές στις ημερομηνίες έναρξης και λήξης της σχολικής χρονιάς ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, συνολικά ο αριθμός των εισακτέων διαμορφώνεται στις 76.315 από τις οποίες 36.010 στα Πανεπιστήμια και 40.305 στα υπόλοιπα ιδρύματα.

Το 90% των θέσεων, δηλαδή οι 62.370, διατίθενται για τους 95.000 περίπου αποφοίτους και τελειοφοίτους του ενιαίου λυκείου. Οι μαθητές της φετινής Γ΄ τάξης είναι 78.000 και οι απόφοιτοι που έχουν υποβάλει εκ νέου αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις είναι 17.000, ενώ η αναλογία θέσεων - υποψηφίων διαμορφώνεται σε δύο θέσεις ανά τρεις υποψήφιους. Παρά τη μείωση των εισακτέων, διατηρείται η περσινή αναλογία, καθώς μειωμένοι κατά 3.000 εμφανίζονται φέτος οι υποψήφιοι αυτής της κατηγορίας, κάτι που το υπουργείο Παιδείας αποδίδει στο δημογραφικό... Στους μαθητές των εσπερινών ενιαίων λυκείων διατίθενται 483 θέσεις.

Με την κατηγορία του 10%, δηλαδή των αποφοίτων προηγούμενων ετών που διεκδικούν εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς να λαμβάνουν μέρος φέτος στις εξετάσεις, διατίθενται 7.702 θέσεις και αναμένεται να εισαχθούν δύο στους τρεις.

Στους κατόχους απολυτηρίου του Β΄ κύκλου των ημερήσιων ΤΕΕ, που θα λάβουν μέρος στις ειδικές εξετάσεις για εισαγωγή στα ΤΕΙ, διατίθενται 5.827 θέσεις στα ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων. Με την προσθήκη των θέσεων που διατίθενται στις σχολές των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού, οι εισακτέοι αναμένεται να φτάσουν τις 6.300. Το υπουργείο Παιδείας εκτιμά ότι τις θέσεις αυτές θα διεκδικήσουν περίπου 30.000 φετινοί μαθητές των ΤΕΕ (από τους 41.000 συνολικά) και απόφοιτοι προηγούμενων ετών, οι οποίοι καλούνται μέχρι τις 4 Απρίλη να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους. Η αναλογία θέσεων ανά υποψήφιο γι' αυτή την κατηγορία είναι περίπου 5 υποψήφιοι για μία θέση και για μια ακόμα φορά η πολυδιαφημισμένη δυνατότητα εισαγωγής από τα ΤΕΕ στα ΤΕΙ αποδεικνύεται δώρον άδωρον. Στους μαθητές των εσπερινών ΤΕΕ διατίθενται περίπου 230 θέσεις.

  • Δεν τίθεται ζήτημα αλλαγών στο περιεχόμενο του ΠΔ για τις πρόσφατες αλλαγές στην αξιολόγηση των μαθητών, δήλωνε χτες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναφερόμενη σε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για παρεμβάσεις του ΣτΕ. Σύμφωνα με το υπουργείο, έχουν συμπεριληφθεί οι νομοτεχνικές προσαρμογές που πρότεινε το ΣτΕ, ενώ σε ό,τι αφορά την παρατήρησή του για ανάγκη κωδικοποίησης των ρυθμίσεων για τη λειτουργία της μέσης εκπαίδευσης, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι δε σχετίζεται με το περιεχόμενο του ΠΔ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ