Τετάρτη 19 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΟΧΙ στην καταστροφή του Μακρυγιάννη

Την καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου του Μακρυγιάννη για την κατασκευή του Νέου Μουσείου Ακρόπολης (ΝΜΑ) επαναφέρει στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση των βουλευτών του Λιάνας Κανέλλη και Αντώνη Σκυλλάκου προς τον υπουργό Πολιτισμού.

Οι βουλευτές υπενθυμίζουν την περιπέτεια των αλλεπάλληλων αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για το ΝΜΑ, την αποδειγμένη ακαταλληλότητα του χώρου στου Μακρυγιάννη και τις παρανομίες που έγιναν με καταστροφή των σημαντικών ευρημάτων, τη μη δημοσίευσή τους και τη διακοπή των ανασκαφών. Οι κομμουνιστές βουλευτές τονίζουν ότι η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του '99, με την οποία ακυρώθηκε η αρχιτεκτονική «λύση» των Ιταλών που επιλέχθηκε με τον 3ο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, λόγω των σημαντικών αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν, «θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο αυτεπάγγελτης έρευνας από τον εισαγγελέα, γιατί αντί να προτείνει τη συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας, που δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί το 2002, προτείνει τη διεξαγωγή και νέου διαγωνισμού και ένταξη των ευρημάτων στα υπόγεια του ΝΜΑ». Υπενθυμίζουν, επίσης, ότι μη σύννομη χαρακτηρίζεται, από επιστημονικούς φορείς, και η πρόσφατη πολεοδομική άδεια για τις εκσκαφές και αντιστηρίξεις. Επιπλέον, η άδεια δόθηκε χωρίς να ολοκληρωθεί και κατατεθεί η οριστική μελέτη του ΝΜΑ, την οποία το ΚΚΕ ζητά από τον περασμένο Νοέμβρη, αλλά δεν του δόθηκε.

Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό αν θα εγκαταλείψει την αδιέξοδη προσπάθεια για ανέγερση του ΝΜΑ στου Μακρυγιάννη. Αν θα δώσει εντολή για αποκατάσταση των ανεπίτρεπτων καταστροφών στον αρχαιολογικό χώρο και την ένταξη του κτιρίου στον κατά παράβαση και του άρθρου 10 νέο αρχαιολογικό νόμο. Αν θα συνεχιστούν απρόσκοπτα οι ανασκαφές με την κήρυξη και προστασία του αρχαιολογικού χώρου. Αν θα ανευρεθεί νέος χώρος σύμφωνος με τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, που έχει επικυρώσει και η ελληνική Βουλή. Επίσης, ρωτούν ποιο είναι το κόστος των διαγωνισμών, των διαφόρων οργανισμών και ιδρυμάτων και από πού χρηματοδοτείται το ΝΜΑ.

Τέλος, οι βουλευτές κατέθεσαν και νέα αίτηση κατάθεσης εγγράφων, αφού δεν κατατέθηκε η γνωμοδότηση του ΚΑΣ για τη χωροθέτηση του ΝΜΑ μετά το 1999, για τη γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ και το φάκελο της οριστικής μελέτης του μουσείου. Ο τελευταίος ζητείται για τρίτη φορά...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ