Πέμπτη 20 Μάρτη 2003 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Κι όμως οι λαοί μπορούν

«Μικρός λαός και πολεμά/ δίχως σπαθιά και βόλια/ για όλου του κόσμου το ψωμί/ το φως και το τραγούδι».

Η αντρειοσύνη, το αδούλωτο φρόνημα, η αγωνιστική ανάταση λαών με «μικρό» μπόι, αλλά μεγάλη ψυχή που έγραψαν λαμπρές σελίδες ιστορίας, ενέπνευσαν τον Γ. Ρίτσο. Τέτοιος λαός υπήρξε και ο ελληνικός. Και στην ιστορία του έχει στιγμές που στον καιρό τους έμοιαζαν με «αυτοκτονία», χαρακτηρίζονταν σαν τέτοια από τους προγόνους όσων και σήμερα διασπείρουν τη μοιρολατρία και επαναλαμβάνουν μονότονα: «Δε γίνεται τίποτα».

Κι όμως πολλά γίνονται, πολλά μπορούν να γίνουν. Αυτό διδάσκει η συλλογική εμπειρία της ανθρωπότητας. Και μπορούν να γίνουν όταν ο λαός ορθώσει το ανάστημά του, ενωμένος, αποφασισμένος να διεκδικήσει όσα του ανήκουν, όσα του στερούν.

Οταν κατανοήσει πως για την ανεργία δε φταίει ο διπλανός του, άγρια εκμεταλλευόμενος, μετανάστης. Για τις πλημμύρες δε φταίει ο κακός μας ο καιρός. Για τους καταστροφικούς σεισμούς δε φταίνε τα απρόβλεπτα φαινόμενα της φύσης. Για την αδυναμία των παιδιών του να μορφωθούν δε φταίει το λειψό τους το μυαλό. Για την άδεια τσέπη του δε φταίει το κακό ριζικό του. Δεν είναι η μοίρα που ορίζει σε ποιανού την πλάτη θα πέσουν αυτά τα δεινά. Είναι το σύστημα που ζούμε. Είναι ο ιμπεριαλισμός. Είναι η πολιτική κυβερνήσεων και της ελληνικής που πρώτη σκέψη το πρωί και τελευταία το βράδυ έχει την τσέπη της πλουτοκρατίας. Είναι αυτή η ίδια που σήμερα οδηγεί την ανθρωπότητα κατευθείαν στον εφιάλτη ενός πολέμου.

Είναι γνωστοί λοιπόν οι ένοχοι, γνωστές και οι αιτίες. Είναι γνώριμοί μας οι σύγχρονοι κατακτητές που καταπάτησαν βάναυσα δικαιώματα και κατακτήσεις, που θυσιάζουν εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές στον Μολώχ του κέρδους. Και όπως πάντα, απέναντι σε κάθε κατακτητή, έτσι και τώρα οι λαοί μπορούν να αντιτάξουν την πάλη τους. Ολοι μαζί. Ελληνες, Τούρκοι, Ιρακινοί. Ευρωπαίοι και Ασιάτες. Αμερικανοί και Αφρικανοί. Ο καθένας στον τόπο του με το βλέμμα στραμμένο στο διπλανό του, κρατώντας ψηλά την αξία της αλληλεγγύης, μπορεί να δώσει νικηφόρα τη μάχη για την αποτίναξη του ζυγού της εκμετάλλευσης.


Β. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ