Πέμπτη 20 Μάρτη 2003 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
Τι αποφασίζουν στις Βρυξέλλες

Η εαρινή Σύνοδος Κορυφής, που αρχίζει αύριο στις Βρυξέλλες, θα κωδικοποιήσει τις επεξεργασίες των έξι χωριστών Συμβουλίων Υπουργών και θα δώσει ακόμα μια ώθηση στις διαδικασίες της καπιταλιστικής ευρω-ενωσιακής ολοκλήρωσης.

Σημείο αφετηρίας είναι οι αποφάσεις της Λισαβόνας και ιδιαίτερα η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Στο βωμό αυτής της ανταγωνιστικότητας και των καπιταλιστικών κερδών, θα θυσιαστούν όλα τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα που έχουν απομείνει.

Υπό αυτό το πρίσμα, η αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Απασχόλησης (ΕΣΑ), επιδιώκει την παραπέρα απορύθμιση της αγοράς εργασίας, την επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Στο στόχαστρο μπαίνουν ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, όπως γυναίκες, νέοι άνεργοι και άνεργοι κάποιας ηλικίας. Στα πλαίσια ενίσχυσης της ευελιξίας, επιδιώκεται από την Ελληνική Προεδρία, η έκδοση οδηγίας για την ενίσχυση του καθεστώτος ενοικίασης εργαζομένων μέσα από τις αντίστοιχες εταιρίες, που θα μπορούν να λειτουργούν σε όλη την Ενωση και σε αντίθεση με τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Νέες παρεμβάσεις θα γίνουν και στα δημόσια ασφαλιστικά συστήματα. Μεταξύ άλλων, θα παρθούν αποφάσεις για την αύξηση κατά πέντε χρόνια του εργάσιμου βίου, την προώθηση των επαγγελματικών ταμείων, που θα λειτουργούν με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και, γενικότερα, την προώθηση της ιδιωτικοποίησης των συστημάτων, αφού μεγάλο μέρος των αποθεματικών τους θα μπορούν να επενδύονται στις χρηματαγορές.

Σημαντικό βάρος θα ρίξουν στην προώθηση με γοργούς ρυθμούς της απελευθέρωσης αγορών και στις ιδιωτικοποιήσεις των μεγάλων δημόσιων επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ